Tusvik og Tønne i Aksje-NM: – Har aldri sett en lykkelig aksjeeier

Vanlige kvinner oppgir mangel på kunnskap som viktigste grunn til at de ikke investerer i aksjer. – Som en verden tilhørende menn i dress, sier en av kjendisdeltakerne i årets Aksje-NM.

KONKURRERER I AKSJE-NM: Komikerne Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne, daglig leder i United Influencers Lauga Oskarsdottir (innfelt øverst) og mammablogger Janne Reitevold (innfelt nederst) deltar alle i Aksje-NM 2016. Men ingen har noe særlig peiling på aksjemarkedet fra før.

NTB Scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Mange kvinner opplever nok at de føler seg utrygge på økonomi og finans. At dette er en verden de er fremmede i, en verden tilhørende menn i dress, sier mammablogger Janne Reitevold når hun får høre at langt færre kvinner enn menn eier aksjer.

I dag er det nemlig sånn at bare 20 prosent av aksjeverdien blant den norske befolkningen er eid av kvinner.

Blant 350.906 private aksjonærer i Norge, er 108.710 kvinner.

Tror du at du er aksjeekspert? Test kunnskapene dine i Aksje-NM? Meld deg på her

Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen Aksje Norge tror en av grunnene til det kan være at kvinner vegrer seg for risiko.

– Å investere i aksjemarkedet innebærer større risiko enn for eksempel å plassere penger i bank. Men over tid fører det også til større avkastning, noe kvinner i større grad går glipp av, sier hun.

På spørsmål om hvorfor de ikke eier aksjer i børsnoterte selskaper, svarer kvinner i større grad enn menn at de frykter tap, ifølge Refvik.

– I enda større grad enn menn, oppgir kvinner at de mangler kunnskap om aksjemarkedet. Dette er hovedgrunnen for at kvinner ikke velger å investere i aksjemarkedet, forteller hun.

PRØVER SEG I AKSJE-NM: Mammablogger og markedssjef Janne Reitevold.

Privat

Sigrid Bonde Tusvik, Lisa Tønne, Lauga Oskarsdottir og Janne Reitevold er alle med i Aksje-NM, og alle innrømmer at de - i likhet med andre kvinner - har lite kunnskap om aksjer fra før.

– Ikke lykkelig

– For Tusvik & Tønne sin del er det fordi vi syns det er dørgende kjedelig, og det ser ut som det tar mye tid. Man må følge med, være oppdatert, og det har vi valgt bort i våre liv, sier komikerteamet.

– Vi har aldri sett en kjent aksjeeier som ser lykkelig ut, eller ser ut som han eller hun har det rolig i livet sitt. De er kanskje solbrune og lukter godt, men inni kroppen deres virker det som de jobber litt for hardt.

Likevel skal Tusvik & Tønne nå altså prøve seg i Aksje-NM. Tror du at du kan slå dem? MELD DEG PÅ SPILLET HER!

– Mangel på selvsikkerhet

PRØVER SEG I AKSJE-NM: Daglig leder i og medgründer av United Influencers Lauga Oskarsdottir.

Daglig leder Lauga Oskarsdottir i agenturet United Influencers tror det handler om

selvsikkerhet – eller rettere sagt mangelen på det.

– Det er mulig at det dreier seg om at kvinner vegrer seg for å ta risiko, og investerer pengene sine på tryggere måter. Men jeg tror det handler om selvsikkerhet når det gjelder egen kunnskap i et felt man faktisk ikke trenger å være ekspert på for å gjøre gode investeringer, sier Oskarsdottir.

– Menn er i stor grad mer selvsikre enn kvinner når det kommer til egne ferdigheter, og dermed tror de at de kan og kommer til å gjøre gode investeringer. Så de opplever kanskje risikoen som lavere enn kvinner, undrer hun.

Les også

Aksje-NM-deltager Lauga Oskarsdottir forteller: Slik gjorde hun gründer-suksess

Mammablogger Reitevold oppgir nettopp manglende kunnskap som grunn til at hun selv ikke har begitt seg ut på aksjesparing.

– Jeg kan ikke nok! Jeg sparer med aller laveste risiko og tør ikke en gang å spare i fond. Mye av grunnen er vel at jeg ikke kan noe, jeg vet ikke hva det faktisk betyr, sier hun.

– Dette er fryktelig synd. Det er ingen grunn til at kvinner skal ha dårligere kunnskap enn menn. Her trengs det trolig en holdningsendring til. Kvinner må rett og slett ønske å tilegne seg mer informasjon, og ta større ansvar for egen sparing og investering, sier Refvik.

Oskarsdottir tror kanskje hun kan komme til å begynne med noe aksjespekulering etterhvert.

– Jeg har faktisk lekt med tanken en liten stund, og anser Aksje-NM som en ypperlig mulighet til å bli tørr bak ørene, sier hun.

PRØVER SEG I AKSJE-NM: Komikerduoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne.

Vidar Ruud NTB scanpix
Les også

Kan du slå «Mesternes mester» i Aksje-NM 2016?

– Dette kan dere!

– FRYKTELIG SYND: Daglig leder Lene Refvik i stiftelsen AksjeNorge oppfordrer kvinner til å ta større ansvar for egen sparing og investering.

AFO2

Det viser seg imidlertid at kvinner som faktisk eier enkeltaksjer gjerne har mer robuste porteføljer i for eksempel slike urolige tider som nå.

– Kvinner tenker mer langsiktig og velger i større grad store solide selskaper som har levert gode resultater over tid. De holder seg i større grad unna selskaper uten faste inntekter, eller aksjer som er sterkt preget av volatile råvarepriser, forteller Refvik.

– Dette kom blant annet til syne da det kraftige fallet på oljepriser i fjor gikk hardere utover menns portefølje som falt kraftig i verdi. Kvinner opplevde ikke det samme verdifallet, og økte sin andel av den totale aksjeporteføljen til privatpersoner.

Kvinner foretrekker fortsatt i større grad enn menn selskaper innen finans og konsum, mens menn gjerne investerer mest i industri, råvareeksponerte selskaper og teknologi i forhold til kvinner. Det kommer frem i AksjeNorges årsstatistikk for 2015.

Les også

Luksusfellen-Hallgeir gjør comeback i Aksje-NM

Lene Refvik og Aksje Norges oppfordring til kvinner som fortsatt ikke sparer i aksjemarkedet er som følger:

– Kom i gang, dette kan dere! Som et absolutt minimum, kom i gang med månedlig aksjesparing i aksjefond, og ta det videre derfra.

Les også

Lav rente øker aksjeinteressen

Les også

Hun kan påvirke Aksje-NM-porteføljen din

Les også

Ekspertenes råd: Slik kan du vinne Aksje-NM når Børsen faller

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aksje-NM

Flere artikler

 1. – Ikke olje. Ikke Statoil.

 2. Tusvik & Tønne avslører Aksje-NM-strategien:
  Satser bare på selskap med kvinnetopper

 3. Aksje-NM-deltager Lauga Oskarsdottir forteller:
  Slik gjorde hun gründer-suksess

 4. Annonsørinnhold

 5. – Mange menn har overdreven selvtillit

 6. – Tar 20 år før vi kan vinne med denne strategien