Slik gikk det med ekspertene denne uken:
«Mange bekker små»-taktikk har økt Larsens forsprang

Mens Svend Egil Larsen fortsatt holder de andre ekspertdeltakerne på avstand, har Kjelltech sluttet å lytte til egne råd. Og Marcus Hippe gikk på et større tap enn beregnet etter en handelsfeil.

LEDER: Daytrader Svend Egil Larsen ligger best an blant deltakerne i ekspertligaen i Aksje-NM 2017.

Foto: Kent Skibstad NTB scanpix
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Det går mot siste innspurt i Aksje-NM 2017, og to dager før konkurransen skal avgjøres, begynner bildet å bli tydelig:

Svend Egil Larsen drar ytterligere fra med en sammenlagt avkastning på over 12 prosent. Et stykke bak følger Nicolay Steensen med en avkastning på 4,75 prosent.

Deretter finner vi Marcus Hippe, tett fulgt av Karl Oscar Strøm og Robin Øvrebø. Kjelltech og Tom Hauglund danner baktroppen.

Men det er fortsatt spennende, og ingen bør glemme daytrader Svend Egil Larsens kloke ord fra forrige uke:

Man er ikke trygg før konkurransen er over. De andre trenger bare treffe på en trade, så kan de være forbi.

Flere av ekspertdeltakerne har påpekt at Larsen ser svært sterk ut i år. Selv tror Aksje-NM-veteranen at det er en fordel å ha deltatt i konkurransen også tidligere.

– Jeg har akkumulert smågevinster i aksjer som har falt for mye på veldig kort tid. Jeg har kjørt «mange bekker små»-taktikken, noe jeg også bruker veldig mye i det daglige, sier Larsen.

Kjelltech: – Hører ikke på aksjeeksperter

Etter en imponerende entré i ekspertligaen kort tid ut i konkurransen, har Kjelltech i senere tid tapt terreng til teten.

Det er mye som lyser rødt i Kjelltech-teamets portefølje nå. Diverse taktikker er prøvd – Kjelltech har vært innom å investere i selskaper med ordet «Tech» i seg, bare kjøpe selskaper som begynner med «spare» og «handle som fulle sjømenn».

Av prinsipp hører ikke Kjelltech på aksjeeksperter, opplyser teamet til E24.

– Og siden vi selv har fått ekspert-status, så hører vi ikke på våre egne råd. Har vi et godt aksjetips, så handler vi helt motsatt. Det er kanskje ikke en vinnende strategi. Men vi holder i hvert fall våre egne prinsipper! Og det er tross alt det viktigste, er Kjelltechs kommentar til utviklingen.

Hippe: Uforklarlig tap på Medistim

DELTAR I EKSPERTLIGAEN: Tegneseriefiguren Kjells enkeltmannsforetak Kjelltech deltar i Aksje-NM 2017.

Lunch av Børge Lund

For hobbyinvestor og student Marcus Hippe har det ikke gått helt på skinner denne uken. Etter å ha ligget svært godt an over en lengre periode, solgte Hippe tirsdag seg helt ned i porteføljen, i god tro om å realisere en brukbar gevinst.

Med salget av Medistim-aksjen oppstod det imidlertid problemer.

Hippe trodde han solgte seg ut av Medistim til 70 kroner aksjen, og han mener spillet viste denne kursen da han solgte. Men den virkelige kursen på tidspunktet var 65,75, og det var denne prisen Hippe fikk.

E24 og spilleverandør Oslo Market Solutions har forsøkt å finne ut hvorfor Hippe kan ha sett en annen kurs, men har ikke funnet noen feil i spillet. Salget er derfor ikke endret.

– Jeg syns dette er svært synd, ettersom det har hatt en stor påvirkning på min avkastning i konkurransen. Uansett så er dette tapet mest sannsynlig en realitet, og jeg må dermed reagere deretter, sier han, og forklarer hvorfor han solgte aksjene han satt med:

DELTAR I EKSPERTLIGAEN: Hobbyinvestor og student Marcus Hippe.

Eskil Wie Furunes

– Planen min var å selge alle mine posisjoner på tirsdag, for å sikre en avkastning på rundt 2,4 prosent. Resultatet ble grunnet teknisk feil bare 1,25 prosent– en avkastning jeg med stor tvil at holder ut konkurransen med tanke på å slå Karl Oscar.

Hippe planlegger derfor nå å sitte rolig foreløpig og se an hvordan Strøm gjør det.

– Hvis han går forbi meg mot slutten, vil jeg ta posisjoner med høyere risiko enn det jeg vanligvis gjør, med håp om å få en god potensiell avsluttende avkastning og for eventuelt å ta igjen Karl Oscar. Dermed anbefaler jeg ingen å følge min investeringsatferd i denne siste fasen av Aksje-NM, sier han.

Steensen: – Er litt avventende

Mens Hippe derfor er litt rådvill, holder Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen en stabil andreplass bak erkerival Larsen. Avgrenset for denne uken har Steensen gått opp i ledelsen. Han beskriver strategien sin som enkel:

– Ikke ta for høy risiko.

DELTAR I EKSPERTLIGAEN: Indeksanalyse-trader Nicolay Steensen.

Privat

– Jeg er litt avventende til markedet og den største posten min for øyeblikket er OBX Bear. Solon kommer med kvartalstall 28. februar, siste dag i konkurransen, og vil kunne avgjøre en god eller dårlig avkastning for min del.

Steensen ser på Larsen som uangripelig nå.

– Svend Egil troner ekspertligaen. Sjefen sjøl. Det er umulig å ta han nå. Det mest overraskende er hvor dårlig investeringsøkonomene har gjort det. Kanskje godt de har jobb med fast inntekt, ler Steensen.

Hauglund: – Null eller gull

Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet kom godt ut av denne uken, men ligger sammenlagt på sisteplass blant ekspertdeltakerne.

– Jeg gikk for null eller gull, sier Hauglund.

– Når man kjøper aksjer som Reno, Rec, Polarcus, Avance og så videre, er man helt avhengig av at momentet i aksjemarkedet er risk on. Nå i februar har momentet vært svakere, og da får man ikke betalt for å ta den hlye risikoen. Sånn er aksjemarkedet.

DELTAR I EKSPERTLIGAEN: Investeringsøkonom Tom Hauglund i Nordnet.

Foto: Nordnet

Hauglund legger til at han bommet grovt på Reno.

– Med kun 27 millioner aksjer tilgjengelig, trodde jeg den skulle bli dratt opp. Der tok jeg feil!

Øvrebø: – Slår jeg Kjelltech?

Hobbyinvestor og Nordnet-blogger Robin Øvrebø mener det store spørsmålet for egen del er om han havner foran eller bak Kjelltech.

– Kjelltech har jo uttalt at han skulle handle som en full sjømann, og når jeg går gjennom loggen, så ser det ut som det virkelig har gått unna også, sier Øvrebø.

– Så det blir jo spennende å se om jeg klarer å holde til målstreken, ler han.

Øvrebø synes det har gått som forventet, tatt i betraktning at han tidligere har beskrevet seg selv som en maratonløper på en 60-meter.

DELTAR I EKSPERTLIGAEN: Saksbehandler hos Nav, hobbyinvestor og Nordnet-blogger Robin Øvrebø.

Eskil Wie Furunes

– Jeg synes det har vært moro å være med og at det har vært plass til en langsiktig investor. Jeg føler meg på bortebane i en slik konkurranse, men det har vært moro å få lov til å kommunisere en mer langsiktig tilnærming til markedet. Jeg tror også det er viktig, da veldig mange, som ikke har et forhold til aksjemarkedet, ser på det som gambling og bingo, sier han.

Øvrebø forteller at studier gjort på aksjemarkedet viser at den gjennomsnittlige perioden man eier et aksjefond har falt fra ti år i 1950-årene til fire år nå, og for profesjonelle investorer fra åtte år til i underkant av ett år.

– I en verden med stadig mer støy og informasjon, så kan det være vanskelig å akseptere at inaktivitet kan være det beste alternativet for å skape avkastning på sin aksjeportefølje, sier han.

Les også

Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
– Nå blir det vinn eller forsvinn!

Les også

Simon Skjong tok andre ukesseier: – Det var en overraskelse

Les også

Sikret ukesseieren med Farstad Shipping og Polarcus

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Ekspertligaen har fått en ny utfordrer: Kjelltech

  2. Slik gikk det med ekspertene i Aksje-NM denne uken

  3. – Det ble altfor enkelt i år

  4. Annonsørinnhold

  5. – Synd at folk flest har et «bingo»-forhold til aksjemarkedet

  6. Ekspertdeltager Tom Hauglund i Aksje-NM 2017: – Ikke noe vits å gå for å bli nummer 50