Telenor etter Vimpelcom-lovbrudd: – Uakseptabelt

Fordømmer datterselskapets brudd på amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler.

REAGERER: Telenor, her ved konsernsjef Sigve Brekke, ser alvorlig på morgenens innrømmelser fra Vimpelcom.

Vidar Ruud NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

– Vi ser jo at Vimpelcom nå ser ut til å bekrefte at de har brutt amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler, og at det indikeres at de vil betale en bot i tråd med det de har avsatt, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor til E24 onsdag morgen.

«Korrupsjon er uakseptabelt og Telenor ser svært alvorlig på at Vimpelcom nå ser ut til å bekrefte at selskapet har brutt amerikanske og nederlandske korrupsjonsregler», slår den norske telekjempen fast i en børsmelding.

Bakgrunnen er Vimpelcoms fjerdekvartalsrapport, som ble offentliggjort onsdag morgen.

I kvartalsrapporten skriver Vimpelcom at de har hatt en løpende dialog med det amerikanske justisdepartementet (DOHJ), det amerikanske finans- og børstilsynet (SEC), samt nederlandske påtalemyndigheter, og at et utkast til forlik foreligger i den mye omtalte korrupsjonssaken.

Les også

Vimpelcom innrømmer lovbrudd

Vil erkjenne lovbrudd

Vimpelcom har vært mistenkt for å ha overført minst 600 millioner kroner til postboksselskapet Takilant, som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.

«Gitt vilkårene i forliksutkastene med SEC, DOJ og OM, vil selskapet og visse datterselskaper erkjenne visse brudd på US Foreign Corrupt Practices Act (den amerikanske korrupsjonslovgivningen, journ.anm.) og relevante nederlandske lover», skriver Vimpelcom.

I forbindelse med forliket vil Vimpelcom betale bøter i alle de tre jurisdiksjonene. Det har tidligere blitt tatt avsetninger for dette på 900 millioner dollar.

– Selskapet vil på dette tidspunktet ikke kommentere forliksutkastene videre, og gjentar at det ikke er sikkert at de vil bli sanksjonert i henhold til de vilkårene som er beskrevet, skriver Vimpelcom avslutningsvis.

«Svært alvorlig»

Glenn Mandelid forteller at de vil avvente Vimpelcoms kvartalspresentasjon senere i dag før de eventuelt foretar seg noe på bakgrunnen av erkjennelsen, og peker også på at endelig offentliggjøring av en eventuell avtale ikke foreligger.

– Som minoritetsaksjonær er vår tilgang på informasjon den samme som Vimpelcom gir til det offentlige markedet. Styremedlemmene Telenor oppnevner sitter som tillitsmenn i Vimpelcom, så Telenor har lik informasjon som alle andre aksjonærer, sier kommunikasjonssjefen.

Telenor har igangsatt en intern gjennomgang av sitt eierskap i Vimpelcom, og det er naturlig at dagens nyheter inngår i denne.

Det er ellers kjent at Telenors eierpost i Vimpelcom er til salgs.

– Det vi har sagt er at vi er opptatt av å finne en best mulig løsning for Telenor og våre aksjonærer, sier Mandelid.

Telenor er nest største aksjonær i Vimpelcom med 43,0 prosent av de stemmeberettigede aksjene, og var representert i selskapets styre da lovbruddene skal ha blitt begått.

Les også

Brekke om svekket Telenor-tillit: – Jeg er lei meg

Les også

Baksaas om Telenor-avgangen: – Jeg skulle gjerne fortsatt

Les også

– Helt sikkert ikke vært en ulempe for meg å være kvinne

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Innrømmer å ha begått korrupsjon

  2. Jo Lunder hevder Vimpelcom-kollegaer manipulerte

  3. Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

  4. Forliksavtalene med to Telenor-topper kostet 16,9 millioner kroner

  5. Telenor-sjefen om Bulgaria-etterforskning: – Vi tar dette veldig alvorlig