OSLO 20160124. Børsen i kveldsbelysning søndag kveld. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Investtech: «Investorenes store skrekk»

Denne uken ser Invesstech nærmere på fenomenet som ofte blir omtalt som investorenes store skrekk.

 • Geir Linløkken
  Geir Linløkken
  Geir Linløkken er analyse- og forskningssjef hos Investtech.
Publisert:
Dette er en kronikk
Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning. Du kan sende inn kronikker og debattinnlegg til E24 her.

Hode og skuldre-formasjon er et velkjent begrep innen teknisk aksjeanalyse. Et slikt mønster er en toppformasjon som markerer slutten av en oppgangsperiode. Formasjonen består av en venstre skulder, et hode og en høyre skulder, forbundet med en halslinje. Salgssignalet gis når kursen bryter halslinjen på vei ned fra høyre skulder. Se figur.

Salgssignal fra en hode-og-skuldre-formasjon signaliserer at pessimismen hos investorene er økende og at aksjen innleder en fallende trend. Mange regner at slike formasjoner gir noen av de mest pålitelige signalene innen teknisk analyse.

Foto: Investtech

På Oslo Børs i perioden 1996 til 2014 var det 144 tilfeller av hode og skuldre-formasjoner på langsiktige kursgrafer i følge Investtechs algoritmer. I snitt var salgssignalene fra disse fulgt av et kommende fall på 4,4 prosent de kommende tre månedene, 7,7 prosentpoeng svakere utvikling enn gjennomsnittsutviklingen på Oslo Børs.

På de mellomlangsiktige grafene var det 489 salgssignaler. Etter disse viste kursen et fall på 0,8 prosent den første måneden, og så en utvikling på linje med børs. Samlet var aksjene med slike salgssignaler ned 2,0 prosentpoeng i forhold til gjennomsnittlig børsutvikling etter tre måneder.

Resultatene indikerer at hode-og-skuldre-formasjoner kan gi gode signaler om at en aksje skal gjøre det svakt den kommende tiden. Dette gjelder først og fremst når de opptrer på lang sikt, men også delvis på kortere sikt.

Grafen viser gjennomsnittlig kursutvikling 66 dager i etterkant av kjøpssignaler fra omvendt-hode-og-skuldre-formasjoner og salgssignaler fra hode-og-skuldre-formasjoner på Investtechs mellomlange kursdiagrammer. Kjøpssignaler er den blå kurven og salgssignaler den røde.

Foto: Investtech

Orkla la fram kvartalstall i går, og negative investorer utløste salgssignal fra en hode og skuldre-formasjon. Signalet ble utløst på høyt volum, og kommer sammen med brudd på den tidligere støtten ved 77 kroner. En videre svak utvikling for Orkla indikeres. Aksjen har støtte ved 70 kroner, mens det nå er motstand ved 77 kroner.

Foto: Investtech

Gjensidige falt kraftig i går, etter en negativ mottakelse av Q4-rapporten. I skrivende stund er kursen ytterligere ned, og har brutt støtten ved 133 til 134 kroner. Volumutviklingen er klart negativ og om aksjen slutter dagen under 133 kroner vil et salgssignal fra en hode og skuldre-formasjon utløses. Dette kan i tilfelle være innledningen på en fallende trend for forsikringsselskapet.

Foto: Investtech

Telenor er i en annen situasjon. Kursen har ligget i en fallende trendkanal en stund, men har nå en omvendt hode og skuldre-formasjon under utvikling. Om kursen slutter over halslinjen ved 136 vil det indikere at optimismen hos investorene er økende og at kursen skal videre opp. Det anses risikabelt å kjøpe allerede nå, men det skal altså ikke mye til før et kjøpssignal blir utløst.

Foto: Investtech
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Investtech

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Kjøp disse to aksjene – og selg denne

 2. Investtech: Stor analyse av alle OBX-aksjene

 3. Investtech: De klareste tekniske kjøps- og salgsanbefalingene nå

 4. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Aksjene du bør ta gevinst i nå

 5. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Aksjene som kan bli kursvinnere i 2020