Finansminister: Credit Suisse ville ikke overlevd en dag til

Den kriserammede banken ble slukt forrige helg. Uten oppkjøpet hadde Credit Suisse kollapset raskt, mener Sveits’ finansminister.

Karin Keller-Sutter, finansminister i Sveits, under pressekonferansen i forbindelse med at UBS kjøpte opp Credit Suisse.
Publisert:

For en snau uke siden ble det klart at den sveitsiske storbanken Credit Suisse kjøpes opp av rivalen UBS.

Avtalen kom på plass i grevens tid, skal man tro Sveits’ finansminister Karin Keller-Sutter.

– Credit Suisse ville ikke overlevd mandag, sier hun i et intervju med avisen NZZ, som også er omtalt av Bloomberg.

Oppkjøpet, som ble gjennomført med hjelp fra sveitsiske myndigheter, kom etter aksjeras for Credit Suisse i kjølvannet av bankkaoset som har herjet de siste ukene.

Les på E24+

«Bankkrise også! Nå er usikkerheten virkelig stor»

Da overtagelsen ble kjent uttalte Keller-Sutter at oppkjøpet vil skape større stabilitet i Sveits og i det internasjonale markedet.

– Uten en løsning hadde betalingstransaksjoner med Credit Suisse i Sveits blitt forstyrret betydelig, kanskje til og med kollapset, sier finansministeren i det ferske intervjuet med NZZ.

Hun mener videre at en kollaps for banken kunne sendt andre banker ned i avgrunnen og utløst en finanskrise, og forsvarer det fremforhandlede oppkjøpet som den beste løsningen.

Finansminister Karin Keller-Sutter møtte forrige søndag pressen sammen med Credit Suisse-styreleder Axel Lehmann (til venstre), UBS-styreleder Colm Kelleher (nummer to fra venstre) og Sveits’ president Alain Berset (til høyre).

Bankkrise

Krisen i Credit Suisse kom etter bankturbulensen som har preget markedene de siste par ukene. I USA kollapset blant annet Silicon Valley Bank, og både store og små banker har fått gjennomgå på børsene.

Credit Suisse har vært fulgt av problemer i lang tid, men aksjeraset slo for alvor inn da storaksjonær Saudi National Bank sa det ikke var aktuelt å gå inn med mer penger.

Les også

Bankkrisen oppsummert: Dette har skjedd hittil

Lånehjelp tilsvarende 577 milliarder kroner fra den sveitsiske sentralbanken holdt ikke for å stilne uroen. Dermed endte det med at UBS kjøpte opp Credit Suisse, der oppgjøret gjøres i aksjer med en verdi på rundt 34 milliarder norske kroner.

UBS er den største banken i Sveits, mens Credit Suisse var den nest største.

Børsras for Deutsche Bank

Bankuroen har ikke stilnet etter Credit Suisse-overtagelsen. Fredag ble nok en urolig dag for markedene og europeiske bankaksjer, og Oslo Børs endte ned nesten tre prosent.

Den tyske storbanken Deutsche Bank falt 8,65 prosent på Frankfurt-børsen.

Aksjefallet kom etter at prisen på kredittapsforsikringer (credit default swaps, CDS) knyttet til banken har skutt i været. En høy pris på disse forsikringene kan indikere at sannsynligheten for at banken ikke kan betale tilbake gjelden sin med renter, øker.

Før UBS kjøpte Credit Suisse steg prisen på nettopp disse forsikringene til rekordhøye nivåer.

Les også

Bankkrisen ble akkurat virkelig farlig

Publisert: