Aker Carbon Capture skjøt opp på Oslo Børs

Aker-selskapet steg etter å ha sikret milliardkontrakt på karbonfangstprosjekt. Norwegian bykset etter positive analyser fra meglerhus.

Publisert:

Oslo Børs var forsiktig opp gjennom det meste av handelsdagen mandag, etter å ha vært ned i tidlig handel.

Hovedindeksen endte dagen opp 0,29 prosent.

Aker Carbon Capture var en av de store børsvinnerne mandag, etter å ha kunngjort et stort karbonfangstprosjekt i samarbeid med danske Ørsted. Kontrakten er verdt 2,3 milliarder kroner.

Aksjen endte opp 18,4 prosent.

– Dagens kontrakt øker ordrereserven med om lag 2,3 milliarder for antatt gjennomføring i 2024-2025. Selskapet trenger riktignok ytterligere ordrer for å møte 2025-forventningene, men 2024 kan allerede nå være i boks, sier analytiker Anders Rosenlund i SEB til TDN Direkt.

Les på E24+

Derfor bør denne Aker-aksjen være i porteføljen

Slik gikk det med et knippe av de omsatte aksjene:

  • Equinor falt 0,41 prosent
  • Aker BP steg 2,68 prosent
  • DNB steg 0,87 prosent
  • Norsk Hydro steg 0,61 prosent
  • Yara steg 0,55 prosent

Norwegian bykset etter analyser

Flyselskapet Norwegian var blant dagens vinnere, som en annen av de mye omsatte aksjene. Det skjer etter at flere meglerhus har oppjustert sine forventninger til aksjen i etterkant av Norwegians kvartalsrapport, som kom på fredag.

Aksjen steg 11,9 prosent, til en kurs på 11,88 kroner per aksje.

  • DNB Markets høyner kursmålet på Norwegian til 18 kroner per aksje, fra 16 kroner, og gjentar en kjøpsanbefaling.
  • Pareto Securities høyner sitt kursmål til 20 kroner, fra 15 kroner, også med en kjøpsanbefaling.

«Resultatene i første kvartal var litt bedre enn ventet, og den sterke bookingen for sommeren kombinert med fallende drivstoffpriser tegner et positivt bilde for 2023, på tross av at selskapet nedjusterte forventet tilgjengelige setekilometer (ASK) og høyere enhetskostnader (CASK)», skriver DNB Markets ifølge TDN Direkt.

Pareto Securities venter en «solrik» sommer for Norwegian, med robust kontantstrøm, etter de gode forhåndssalgene.

Nordea Markets venter at Norwegians fortjeneste vil øke betraktelig i år og fremover. Meglerhuset gjentar en kjøpsanbefaling og kursmål 13 kroner per aksje.

Meglerhus venter god sommer for Norwegian.

Oljeprisfall fire uker på rad

Oljeprisen har steget noe mandag, men handles fremdeles lavere enn da Oslo Børs stengte fredag ettermiddag.

Nordsjøolje (brent spot) handles for 74,7 dollar fatet rundt stengetid på børsen.

Overordnet har det vært en svekkelse jevnt og trutt for oljeprisen i dets siste. Oljeprisene har falt fire uke på rad, ifølge Bloomberg. Det er den lengste rekken med ukentlig fall siden september, ifølge TDN Direkt.

Nedgangen følger bekymringer for at USA kan gå inn i en resesjon, også på grunn av risikoen for at landet vil misligholde gjeld i løpet av de to første ukene av juni, skriver Bloomberg.

Etterspørselen etter olje virker også svak, skriver Bloomberg, delvis på grunn av at Kinas økonomi bruker lenger tid enn ventet på hente seg inn.

Flyr-investorer straffes

Finanstilsynet har ilagt seks investorer overtredelsesgebyr for brudd på reglene om udekket shortsalg.

Overtredelsene skjedde i forbindelse med at investorene hadde blitt tildelt aksjer i den rettede emisjonen i Flyr i november 2022, fremgår det fra tilsynet.

Gebyrene er på mellom 50.000 kroner og fem millioner kroner.

Flyr gikk konkurs i januar i år. Før dette hentet de inn penger gjennom en emisjon, en type kapitalinnhenting, og samme dag som flere milliarder nye aksjer kom i handel skjøt aksjehandelen i det tidligere flyselskapet i taket.

Publisert: