Jo, kryptokrisen er langt verre enn finanskrisen
Det er viktig at man ser på NFT-er som forbruk og ikke noe egner seg som byggestener i spareporteføljen.
- Robert NæssInvesteringsdirektør i Nordea
I de siste månedene har flere millioner kunder tapt innskuddene sine i ulike kryptobanker og spaltist Sophia Adampour skriver i E24 at dette ikke er verre enn finanskrisen.
Hun bruker Lehman Brothers som et eksempel på en institusjon som har «feilbehandlet/stjålet kundenes innskudd». Lehman var en investeringsbank og hadde ikke innskudd fra privatkunder. Selskapet hadde riktignok innskudd fra hedgefond men dette ble dekket. De andre bankene i USA og i resten av verden kom seg også gjennom finanskrisen uten at innskyterne mistet pengene. De aller fleste av bankene endte faktisk opp med et overskudd selv i 2008.
Det er også en mild overdrivelse å si at det var finanskrisen som fikk skikk på bankreguleringene. USA fikk på plass sitt banksikringsfond i 1933 og norske bankkunder har i hvert fall ikke tapt bankinnskuddene sine de siste hundre årene.
Nå var det ikke først og fremst kollapsen i kryptobankene som ligger bak min skepsis til krypto som investering. Det gikk vesentlig mer penger tapt da den antatte stabile mynten til Terra kollapset og enda flere kunder tapte innskuddene da kryptoutlåneren Celsius falt sammen. I tillegg har vi jo sett
at hackere har kunnet forsyne seg med 100 millioner kroner per dag fra ulike kryptoinstitusjoner. Det er også litt ironisk at kryptokollapsen kom i et år hvor inflasjonen herjer i tradisjonell finans og hvor bitcoin og andre kryptovalutaer egentlig skulle ha skint.
Adampour mener at jeg svartmaler når jeg omtaler verdiutviklingen av NFT-er. Selv om hun fortsatt har like mye glede av NFT-Festivalpasset sitt så har den gjennomsnittlige prisen man oppnår ved salg av NFT-er falt med nitti prosent siden toppen.
Det betyr ikke at NFT-er er historie. I forrige uke tjente Trump nesten femti millioner kroner på å selge digitale bilder av seg selv hvor han fremstår som en superhelt. Dette viser at det fortsatt kan være lønnsomt for bedrifter eller kjente personer å utvikle NFT-er som de kan selge til sine trofaste tilhengere. Men for de som kjøper disse NFT-ene blir det neppe like lønnsomt. Det er derfor viktig at man ser på NFT-er som forbruk og ikke noe egner seg som byggestener i spareporteføljen.