Midtøsten-uroen

Dette frykter næringslivstoppene i 2020

Global uro er det som skremmer norske næringslivstopper mest i 2020, etter solid børsoppgang de siste årene.

FRYKTER MIDTØSTEN-URO: Konsernsjef Eldar Sætre i Equinor er bekymret for uroen i Midtøsten og ustabile oljepriser. Globale forhold er det som bekymret mest blant norske næringslivstopper på årets NHO-konferanse.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Camilla Knudsen
 • Marius Lorentzen
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Sigrid Moe
Publisert:,

Med utsikter til fortsatt god norsk vekst er det internasjonale forhold næringslivstoppene frykter mest i 2020.

Midtøsten er det som bekymrer Equinor-sjef Eldar Sætre mest i det nye året.

– Det er jo selvfølgelig det som skjer i Midtøsten nå. Det liker jeg veldig dårlig, sa Sætre til E24.

– Jeg liker også dårlig den betydningen det har for oljeprisen, det skaper volatilitet i oljeprisen. Jeg ønsker en mest mulig stabil oljepris. Det er best for industrien og gir oss best mulig beslutningsgrunnlag, sa Sætre.

E24 møtte Equinor-sjefen og flere andre næringslivstopper under NHOs årskonferanse som gikk av stabelen onsdag denne uken.

Den siste uken har oljeprisen fått et løft etter USAs drap på den iranske generalen Qasem Soleimani og hevnangrepet fra Iran mot amerikanske baser i Irak. I perioder har prisen ligget godt over 70 dollar fatet.

Isolert sett vil Equinor få inn mer penger i kassen med dagens oljepris, som handles til 69 dollar fatet. Men Sætre foretrekker stabilitet.

– Jeg ønsker for så vidt en meningsfull og god oljepris, men ikke nødvendigvis høyest mulig, og ikke volatilitet, sa han.

– Lurer på når det vil smelle

Også Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund sa det er knyttet stor usikkerhet til verdensordenen.

– USAs rolle som stabilisator, Kinas fremvekst, uroligheter i Midtøsten, et mer splittet Europa og et Russland som viser seg som ganske offensivt og aggressivt i enkelte sammenhenger. Det er nesten umulig å si hvordan verden ser ut om ett års tid. Da har det også vært presidentvalg i USA, sa Lund til E24.

Hun sa at teknologien i tillegg på mange måter skjer uten regulering og politisk kontroll, og at det er noe man burde følge bedre med på-.

– Det har også gått veldig bra i verdensøkonomien veldig lenge, så jeg tror alle går rundt og lurer på når det vil smelle, la Lund til.

Les på E24+

Pål Wibe om snuoperasjonen i XXL: – Vi må gjenskape stoltheten internt

Kristin Skogen Lund

Stian Lysberg Solum

Statkraft-sjefen frykter eskalering i Midtøsten

– Jeg er mest redd for om det skulle eskalere konflikten i Midtøsten, svarte Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen på spørsmål om hva han frykter i året som kommer.

– Vi er heldigvis ikke direkte påvirket, men det er mer generelt, og den globale politikken angår oss alle, sier han videre, og påpeker at det er et ukomfortabelt politisk klima på verdensbasis nå.

Rynning-Tønnesen tror for øvrig at det er klimaspørsmålet som virkelig vil dominere i år.

Storebrand-sjefen frykter børsfall

Noe av det Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad frykter i 2020 er «svarte svaner», et begrep som brukes om uventede faktorer som kan senke børsene, som har opplevd kraftig oppgang de siste årene.

– Det er en spennende tid i finansmarkedene. På den ene siden er det en langvarig oppgang vi har vært inne i, og det er mye som tyder på at den skal fortsette også inn i 2020. men samtidig er det mange svaner der ute som kan være svarte, sa Grefstad til E24.

– Vi ser jo uro nå i Midtøsten, vi vet at forhandlingene mellom Kina og USA ser ut til å være på et godt spor, men det er veldig binært, dette. Alt annet like ser det bra ut nå, la han til.

– Frem til det amerikanske valget?

– Trump er avhengig av at økonomien går godt, så han kommer nok til å gi de stimuliene som trengs for at det skal kunne gå godt inn i 2020. Men det er jo en større usikkerhet enn det kanskje har vært tidligere, med større utfallsrom, sa Grefstad.

– Jo lenger oppgangsperioden går, jo større blir usikkerheten, la han til.

Les på E24+

Klarer PGS å refinansiere, kan aksjen gå til himmels

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand.

Kjetil Malkenes Hovland, E24

Kongsberg ønsker ikke utrygg verden

Et selskap som kan tjene på økt uro i verden og økende opprustning er Kongsberg Gruppen, som leverer våpensystemer til en rekke land.

– Vi har en global forsvarsindustri som bare blir større og større. Vi liker ikke det vi ser av uro ute i verden, men har bygget en virksomhet som er robust i møte med det som skjer, sa styreleder i Kongsberg Gruppen, Eivind Reiten.

– Noen av våre produkter er jo det man etterspør når utryggheten blir stor, men det betyr ikke at vi ønsker oss en utrygg verden, sa Reiten.

Telenor frykter eskalert handelskrig

Telenor-sjef Sigve Brekke ser optimistisk på det nye året, men frykter likevel forverring av handelskrigen og usikkerhet generelt.

– Som en internasjonal aktør er vi avhengig av sikkerhet og forutsigbare rammebetingelser, så det er klart at mye av det som skjer rundt handelskrigen mellom USA og Kina er ting vi er bekymret for, sa Brekke til E24.

– Vi blir ikke direkte påvirket av uroen i Midtøsten, men vi blir likevel påvirket når finansmarkedene er nervøse, la han til.

Ellers mener han året for Telenor blir svært spennende.

– Den digitaliseringsbølgen vi har sett starten på i Norge, kommer for fullt nå. Vi vil lansere 5G, som sammen med kunstig intelligens og tingenes internett utgjør den perfekte stormen.

DNB-sjef Kjerstin Braathen tror ikke Norges økonomi vil bli så mye preget av den vekstbremsen som flere påpeker skjer i Europa.

– Vi forventer litt lavere vekst i 2020 enn i 2019, men likevel en vekst på normalen eller over trend. Så relativt sett går det fortsatt veldig bra her i Norge, sa DNB-sjef Kjerstin Braathen.

Les på E24+

De beste jobbtipsene for 2020

Telenor-sjef Sigve Brekke på vei inn til NHOs årskonferanse.

Stian Lysberg Solum

For ordens skyld: E24s eiere er heleid av Schibsted. Enkelte journalister i E24 har aksjer i Schibsted gjennom bedriftens aksjespareprogram.

Her kan du lese mer om

 1. Midtøsten-uroen
 2. Telenor
 3. Sigve Brekke
 4. Statkraft
 5. Handelskrig
 6. Midtøsten
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Slik reduserer næringslivstoppene sitt personlige klimaavtrykk

 2. Her ankommer næringslivstoppene

 3. Næringslivstopper tror ikke på krone-comeback

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Jeg tør ikke tenke på hvor Equinor hadde vært uten Eldar

 6. Betalt innhold

  Eldar Sætre: – Har aldri opplevd maken