Turbulensen i Norwegian

Norwegian-ras: Meglerhus tror selskapet vil bryte lånevilkår

ABG Sundal Collier tror Norwegian vil tape 2,6 milliarder kroner i første kvartal, og tror selskapet vil havne i brudd med lånevilkårene i neste kvartal. Selskapets aksje får juling på Oslo Børs.

BØRSRAS: Norwegian-aksjen faller tungt på Oslo Børs. Her er flyselskapets administrerende direktør Jacob Schram.
 • Martin Hagh Høgseth
 • Infront TDN Direkt
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Norwegian-aksjen er ved 10.20-tiden ned mer enn 20 prosent til 12,61 kroner.

Det skjer etter at flere meglerhus i løpet av morgenen har nedjustert kursmål og anbefalinger i aksjen.

I skrivende stund handles Norwegian-aksjen for 13,16 kroner. Det er det laveste nivået for aksjen siden juli 2005.

Analysene kommer etter at Norwegian torsdag kom med nye trafikktall. I forbindelse med rapporten kansellerte selskapet 22 avganger mellom USA og Europa, og trakk guidingen for 2020.

Les på E24+

E24+: Børskommentar: Godt virusnytt fra Norwegian

«Venter brudd i lånevilkårene»

ABG Sundal Collier senker anbefalingen på aksjen til selg fra behold. Samtidig settes kursmålet til åtte kroner, ned fra 38 kroner.

ABG Sundal Collier venter at Norwegian vil tape 2,6 milliarder kroner i første kvartal 2020, og venter at bransjen i snitt vil se et fall i kabinfaktor på 5,5 prosentpoeng kombinert lavere svakere yield.

«Vi estimerer en egenkapital ved utgangen av første kvartal på 1,56 milliarder kroner, rett over egenkapitalkravet på 1,5 milliarder. Ved utgangen av andre kvartal 2020 forventer vi et brudd i lånevilkår», skriver meglerhuset.

Meglerhuset forventer kontantbalanse på 1,2 milliarder ved utgangen av første kvartal 2020, som etter meglerhusets syn er for lavt.

«Vi mener derfor at Norwegian trenger å hente tre milliarder kroner i ny egenkapital for å møte et utfordrende marked, samtidig som gjeld på 250 millioner euro går til forfall i neste år», skriver meglerhuset.

– Vil ikke være et unntak

Pareto Securities på sin side kutter i kursmålet fra 50 kroner til nytt kursmål på 15 kroner per aksje. Også her senkes anbefalingen, men fra kjøp til behold.

Pareto skriver at Norwegian ikke vil være noe unntak fra koronavirusproblemene, selv om selskapet flyr flere fritidsreisende og lavere drivstoffpriser bør bidra positivt.

«Tidlige indikasjoner maler et dystert bilde, og dessverre er Norwegians likviditetsbuffer tynn. Vi kutter 2020-estimater til et nettotap på 1,2 milliarder kroner fra tidligere null», skriver Pareto, som mener det kan være behov for innhenting av ny egenkapital.

– Inntjeningen kommer brutalt ned

– Selv om jeg ikke så noe i trafikktallene så er kanselleringene av flyginger et tydelig signal om at fremtidige bookinger kommer ned og treffer i mars, april og mai, og at inntjeningen kommer brutalt ned, sier Pareto-analytiker Kenneth Sivertsen til E24.

Han sier at en fordel for Norwegian er at selskapet er i en fase der kapasiteten blir tatt ned, slik at de møter lavere etterspørsel med lavere kapasitet.

– Men det er uansett et utfordrende bilde. Problemet for oss som sitter utenfor er at vi ikke har noen visibilitet på bookingen fremover, sier analytikeren.

Også SEB har en ny anbefaling ute der det anbefales å beholde aksjen, fra en tidligere kjøpsanbefaling. Her er kursmålet nå satt på 16 kroner per aksje, ifølge Bloomberg opplyser Finwire.

Flere storbanker gjør endringer i anbefalingene på svenske aksjer
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Turbulensen i Norwegian
 2. Norwegian
 3. ABG Sundal Collier
 4. Pareto Securities
 5. SEB

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Slik kan Norwegians kredittkort-mareritt ha blitt en fordel i viruskrisen

 2. Nedgraderer XXL – meglerhus ser 22,5 prosent nedside

 3. Meglerhus: Frykter at dagens markedsverdi snart er tapt

 4. Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs

 5. Kan nektes utbytte: Bank Norwegian falt tungt