Oljepengene

Gigantfond gjør helomvending: Dropper omdiskuterte aksjeutlån – men Oljefondet fortsetter

Japans massive statlige pensjonsfond stanser aksjeutlån til veddemål på kursfall. Oljefondet lånte ved årsskiftet ut aksjer for 438 milliarder kroner.

Pedersen, Terje / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

– Den nåværende ordningen for aksjeutlån mangler åpenhet rundt hvem som er den endelige låntageren og hvilken hensikt de har for lånet, forklarer Japan-fondet, som er verdens største pensjonsfond, i en uttalelse på sin hjemmeside.

Fondet mener at det å låne ut aksjer, som for det meste blir brukt til såkalt shortsalg, et veddemål på kursfall i en aksje, ikke er forenlig med dets rolle som en langsiktig investor.

Det er aksjer eid i utenlandske selskaper som har vært utlånt, og det er denne porteføljen på 391 milliarder dollar som påvirkes av beslutningen, ifølge Reuters.

Delte meninger

Shortsalg er en omdiskutert praksis, der noen mener det er sentralt for å balansere aksjemarkedet og unngå såkalte bobler, mens andre mener det ikke er etisk, da man tjener penger på at det går dårlig for andre.

Oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland, er blant de største aktørene i markedet for utlån av verdipapirer til dette formålet. Ved nyttår lånte det ut aksjer for 438 milliarder kroner, ifølge fondets årsrapport.

Dette for å skaffe ytterligere inntekter fra porteføljen, men også for å «bidra til mer velfungerende markeder».

– Verdipapirutlån sørger for at et bredere spekter av verdsettinger blir inkludert i prisen, spesielt fra aktører med de laveste verdsettingene. Dette er særlig tilfelle når eierskapet i selskapene er konsentrert, slik vi i dag ser i de fleste aksjemarkedene, skriver presseansvarlig Marthe Skaar i Norges Bank Investment Management i en e-post.

E24 har vært i kontakt med Oljefondet-sjef Yngve Slyngstad som ikke ønsket å kommentere utlånene.

Oljefondet oppgir ikke hvor mye det tjener på utlån av aksjer til shortsalg som sådan.

Ifølge årsrapporten for 2018 hadde fondet samlede inntekter på 4,7 milliarder kroner i 2018 fra ulike former for utlån av aksjer og obligasjoner med sikkerhet, og 3,5 milliarder kroner i 2017.

– Legger begrensninger når det er nødvendig

Skaar svarer ikke direkte på spørsmål om hvorvidt Oljefondet har vært vurdert å gjøre det samme som Japans statlige pensjonsfond, men understreker at fondet tar ulike hensyn:

– Vår oppgave er å løse det oppdraget vi har fått fra Finansdepartementet på en best mulig måte. Vi må selvsagt hele tiden sørge for at vi balanserer ulike hensyn knyttet til verdipapirutlån, skriver hun.

– Våre analyser viser at prisdannelsen bedres signifikant når store, langsiktige institusjonelle investorer tilgjengeliggjør sin aksjebeholdning til markedsaktører som handler aktivt, skriver hun og uttaler også det ikke er naturlig å kommentere hva andre gjør.

– Møter dere noe motstand på praksisen, for eksempel fra ledelsen i selskapene dere er aksjonær i? 

– Det å kunne ivareta våre stemmerettigheter, være en ansvarlig eier og opprettholde dialog med selskapene er svært viktig. Aktiv deltagelse i selskapsstyring er et av våre viktigste ansvar. Dette hensynet må selvsagt balanseres mot formålet med å låne ut verdipapirer, skriver Skaar.

– Hvordan er vurderingen rundt hvilke selskaper dere låner ut aksjer i?

– Når vi låner ut aksjer må vi balansere hensyn knyttet til å generere inntekt fra porteføljen, og å opprettholde forholdet til selskaper og utøvelsen av stemmerettigheter. Som organisasjon forsøker vi å sikre at vi ivaretar vårt ansvar som eier. Dette inkluderer å legge begrensninger på aksjer tilgjengelig for utlån når det er nødvendig, påpeker Skaar.

Les også

Tesla har ved flere tilfeller hatt store deler av sine utestående aksjer lånt ut til shorting, men den siste tiden har veddemålene mot elbil-aksjen falt

Hylles av Elon Musk

Elbilprodusenten Teslas sjef, Elon Musk, er blant dem som støtter det japanske pensjonsfondets beslutning.

– Bravo, dette er det rette å gjøre! Shortsalg burde vært ulovlig, skrev han på Twitter da det ble kjent.

En av dem som har et veddemål mot Tesla gående, finansmannen Jan Petter Sissener, mener Musk bommer.

– Han liker jo ikke folk som mener aksjen hans er overvurdert, påpeker Sissener.

Sissener-fondet Canopus har samlede shortposisjoner verdt 600 millioner kroner i enkeltaksjer og indekser, opplyser forvalteren.

Han ser «ingenting umoralsk» ved denne typen posisjoner.

– Det er med på å skape likviditet i markedet, og spesielt i fallende markeder. Så jeg synes ikke det gjør noe som helst at Oljefondet låner ut aksjer til shorting, deres oppgave er jo å maksimere avkastningen, sier Sissener.

Les også

Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen

Profilerte investorer låner ut aksjer

Oljefondet eier kun aksjer i utenlandske selskaper og låner dermed ikke ut aksjer til shorting i norske selskaper.

Blant norske investorer som de siste årene har lånt ut aksjer til shorting er mangemilliardær John Fredriksen, First Generator-forvalter Martin Mølsæter, investor Egil Stenshagen og tidligere Norwegian-sjef Bjørn Kjos.

Markedsaktører som shorter, gjerne hedgefond, må stille sikkerhet for lånet til utlånere som Oljefondet.

Les også

Investorduo har tjent millioner på Børsens mest pressede offshorerederier

Storebrand: – Bidrar til bedre avkastning

– Vi driver også med utlån av verdipapirer, skriver Bård Bringedal, leder for aksjeforvaltningen i Storebrand Asset Management, i en e-post til E24.

– Men vi har noen viktige begrensninger på hvordan vi gjør dette. For det første så låner vi kun ut aksjer hvor det er et reelt ønske om å shorte aksjen. Vi vil med andre ord ikke låne ut aksjer hvor motivet for lånet et skattemotivert, legger han til.

Han minner om den såkalte «cum ex»-skandalen som ble kjent i 2018, hvor aktører skal ha brukt korttidshandel kombinert med utspekulerte skattetriks til å lure europeiske skattemyndigheter for milliarder av kroner.

– Videre, etter at vår agent for utlån (vår motpart som håndterer transaksjoner, innkalling, sikkerhetsstillelse, osv.) har fått betaling, tilfaller 100 prosent av inntektene fra utlånet til fondet eller porteføljen som har gjort utlånet – og bidrar dermed til bedre avkastning for våre kunder. Storebrand Asset Management har ingen inntekter fra utlånsprogrammet, skriver Bringedal.

Storebrand-toppen har registrert det japanske pensjonsfondets beslutning, men er ikke enig i at utlån av verdipapirer er uheldig.

– Vår holdning for øvrig er at utlån av verdipapirer til shorting er en helt legitim markedspraksis. At investorer ønsker å låne aksjer for selv å shorte en aksje de mener er overpriset kan også hevdes å være en mekanisme for et velfungerende marked, skriver Bringedal.

– Vi registrerte at GPIF annonserte at de ville suspendere sitt utenlandske aksjeutlånsprogram forrige uke, og deres endrede holdning vil helt sikkert bidra til diskusjon. Men enn så lenge har ikke vi hørt om andre som tenker det samme, eller vurderer å avvikle et pågående aksjeutlånsprogram på bakgrunn av eierskapsprinsipper, legger han til.

Les andre saker:

Les på E24+

Warren Buffett bygde rikdommen i bransjen: Derfor er forsikringer børsens evige vinner

Les også

Tre banker har brukt 15 milliarder mot økonomisk kriminalitet

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Oljefondet
 3. Shorthandel
 4. Elon Musk

Flere artikler

 1. Veddemål mot Oslo Børs-aksjer halvert under børsfesten

 2. Betalt innhold

  DNB-forvalter tror Oljefondet vil ty til hedgefond-strategier

 3. Sissener går mot Tesla-strømmen: – Ingen tvil om at det koster penger å være short Tesla i år

 4. Marius shortet Tesla i desember - klar for å kaste kortene allerede

 5. Spekulanter kvitter seg med veddemål mot Tesla-aksjen