Photocure skyter fart på Oslo Børs: – I ferd med å få gjennombrudd i USA

Helseselskapet tiltrekker seg både små og store fisker på Oslo Børs. Reder Herbjørn Hansson har tjent 57 millioner på to uker, mens småinvestorer har mangedoblet handelen i aksjen.

BØRSVINNER: Photocure-aksjen er så langt i år opp 77 prosent. Bare de siste to ukene er oppgangen på over 40 prosent.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

– Jeg tror det er i ferd med å gå opp for flere nå at de ikke bare står foran, men er i ferd med å få et gjennombrudd for Hexvix i USA, sier Jónas Einarsson til E24.

Han er sjef for Radiumhospitalets forskningsstiftelse, en av aksjonærene i Photocure som har sett kursen stige kraftig, spesielt de siste ukene.

Photocure opplever for tiden sterk vekst i USA med sitt produkt som påviser blærekreft, og Einarsson peker ut satsingen i det amerikanske markedet som en driver av aksjeoppgangen.

Les på E24+

Børskommentar: Tror du på Photocures USA-prognoser, er det bare å laste opp

Tjent 57 mill. på to uker

Aksjen har klatret 44 prosent de siste to ukene, fra 59 til 85 kroner, og ligger på de høyeste nivåene siden 2002. Det gjør at børsverdien nærmer seg 1,9 milliarder kroner.

Det er også godt nytt for største aksjonær High Seas, eid av skipsreder Herbjørn Hansson og hans sønn Alexander.

Gjennom High Seas sitter far og sønn Hansson på 2,2 millioner Photocure-aksjer, tilsvarende en eierandel på 10,2 prosent.

Herbjørn Hansson sier han ikke er overrasket over kurshoppet som har økt verdien av Photocure-posten med 57 millioner kroner på to uker.

Også han peker på USA-satsingen med Hexvix (Cysview i USA). Photocures hovedprodukt er et diagnoseverktøy som påviser blærekreft ved å få kreftcellene til å lyse.

– Jeg er meget konservativ og forsiktig, men det ser veldig bra ut. Og det er mye å gå på, sier Hansson, som viser til egne tidligere uttalelser om potensiell tidobling av kursen da den sto i 40–50 kroner.

Les på E24+

Photocures siste hinder: Blærekreft skal bli big business

AKSJONÆR: Herbjørn Hansson.

Mangedobler handelen i aksjen

Den store kursoppgangen har også tiltrukket seg mindre fisker på Oslo Børs, viser handelsdata fra nettmegleren Nordnet.

I november kjøpte og solgte Nordnet-kundene aksjer for 255 millioner kroner i Photocure, en mangedobling fra omsetningen på 32 millioner kroner måneden før.

Bare den første handelsdagen i desember sto nettmeglerens kunder for omsetning på 44 millioner kroner.

– Det er typisk at aksjer som er i vinden tiltrekker seg høyere aktivitet, sier investeringsøkonom Mads Johannesen.

– Mange av de aktive investorene ser sitt snitt til å ri kortsiktige trender, og er gjerne inn og ut med ganske kort tidshorisont, sier han.

Johannesen får følge av analytiker Tomas Skeivys i Norne Securities, som tror det siste aksjerykket drives av «store spekulative kjøp».

Mads Johanessen er investeringsøkonom i Nordnet.
Les også

Photocure i rute til å nå 2020-mål: Tror på inntektshopp i USA

Venter «hyggelige tall»

Einarsson trekker også frem Photocures lisensavtale for Cevira som ble inngått i juli.

Den innebærer at det kinesiske selskapet Asieris får rett til å utvikle Cevira i behandling av HPV-indusert livmorhalskreft på global basis.

Avtalen sikret Photocure bonus ved signering, samt ved utviklings- og godkjenningsmilepæler. I tillegg kommer inntekter fra salg (royalties). Photocure fikk signeringsbonus på en million dollar i tredje kvartal og fire millioner dollar mottas i fjerde kvartal.

– Her vil vi fra nå av, tror jeg, se hyggelige og positive tall. Jeg synes det er naturlig at selskapet vekker interesse nå, sier Einarsson, som mener det har vært en god utvikling i Photocure siden de startet USA-satsingen.

– At det gir seg utslag i aksjekursen nå synes jeg er helt naturlig. Ser man på markedsverdien er det fortsatt ikke et høyt priset selskap i forhold til at de er ute i markedet med produktet sitt, sier han.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Photocure
 2. Oslo Børs
 3. Aksjer
 4. Herbjørn Hansson
 5. Helseselskaper

Flere artikler

 1. Spetalen tar over som største Photocure-aksjonær

 2. Småinvestorer mangedobler handelen i helseraketter på Børsen

 3. Betalt innhold

  Biotek-boomen er borte: – Må innse at alle må utsette studier

 4. Småinvestorer kaster seg over Norwegian-aksjen igjen: – Har kommet som en kule

 5. Photocure vurderer nysatsing: Ser stort potensial i terapeutisk bruk