Nel om hydrogeneksplosjonen i Sandvika: – Har stengt 10 andre stasjoner midlertidig

Etter mandagens dramatiske hendelse i Sandvika har hydrogenselskapet Nel tatt grep.

Publisert:

– Det er for tidlig å spekulere i årsak og hva som har gått galt. Vår øverste prioritet er sikker drift av stasjonene vi har levert. Som en forholdsregel har vi satt ti andre stasjoner midlertidig i standbymodus i påvente av mer informasjon, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel Hydrogen.

Etter at det mandag ettermiddag skjedde en stor eksplosjon på hydrogenstasjonen til Uno-X i Sandvika i Bærum inviterte Nel til en telefonkonferanse tirsdag morgen. Det norske selskapet har levert systemet som både produserer og fyller hydrogen på biler på stasjonen.

Les også

Eksplosjonen i Sandvika: Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

Etter at selskapet ble informert om hendelsen 17:40 mandag ettermiddag mobiliserte selskapet sitt eget kriseteam:

– Vi fløy også inn to egne eksperter fra Danmark med chartret fly. De landet i Norge rundt klokken 04:00 tirsdag morgen og dro direkte til stasjonen på Kjørbo for å bistå myndighetene og starte de tekniske undersøkelsene, sier Løkke.

– Området er trygt nå og vi er veldig glade for at det ikke skal ha skjedd noen personskader, fortsetter han og takker også nødetatene for deres innsats.

Har levert fyllingsstasjoner til ni land

Stasjonene som nå er midlertidig stengt ligger både i Norge, Danmark og i andre land. Totalt har selskapet levert om lag 50 fyllingsstasjoner i ni land (det kan være flere fyllingsstasjoner på hver stasjon eller hvert anlegg), ifølge den siste kvartalsrapporten.

Hydrogenbilister her i Norge vil trolig slite med å få fylt tanken de neste dagene, ettersom Uno-X er den ledende leverandøren:

– Det er ikke mange fyllingsmuligheter i Norge siden det bare er tre stasjoner i drift (før eksplosjonen i Sandvika, journ.anm.). VI vil prøve å avklare så raskt som mulig hva som gikk galt og få stasjonene tilbake i drift, sier Løkke.

Les på E24+

Børskommentar: Det kan vise seg at eksplosjonen i Sandvika bare var en fartsdump for Nel

Nel-sjefen sier at han håper å kunne ha mer informasjon å gi ut om et par dager, og at de vil informere markedet hvis det skulle skje noe før det.

Stasjonen markerte to milepæler for Nel

Hydrogenstasjonen til Uno-X var kjedens første og ble åpnet 22. november 2016. Utstyret er levert gjennom et samarbeidsselskap eid av Uno-X, Nel og Praxair.

I forbindelse med at stasjonen ble lansert uttalte Nel-sjef Løkke til E24 at den markerte to viktige milepæler: Det var det første prosjektet der Nel leverte en total systemløsning med produksjon og fylling av hydrogen på samme sted, og man tok i tillegg i bruk overskuddsenergi fra solcellene på nabobygget for å produsere hydrogen.

Uno-X har i etterkant åpnet hydrogenstasjoner på Hvam og i Åsane i Bergen. I år planlegger de å åpne stasjoner på Sandmoen i Trondheim, Ås i Akershus, Søreide i Bergen og Hell i Stjørdal. Selskapet har også planlagt en stasjon på Ørebekk i Fredrikstad og et prosjekt om en mobil hydrogenstasjon.

Les også

Alle stasjonene fra samarbeidsprosjektet med Uno-X og Nel stenges

Les også

Stor Nel-appetitt blant småinvestorer

Les også

Forvalter om Nel-aksjen: – Det tok litt av

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om