Dette skjer denne uken: Fasit for sommerhett boligmarked

Boligprisstatistikk for august, «månedens viktigste tall» fra USA, viktig pekepinn fra Kina og aktivitetsindikator for norsk økonomi står på kalenderen denne uken.

Torsdag legger Eiendom Norge frem boligprisstatistikk for august.
  • Fabian Skalleberg Nilsen
  • Ola Alsberg
Publisert: Publisert:

Uken tyvstartet med kinesiske PMI-tall natt til mandag, der innkjøpssjefsindeksen for industrien kom inn på 51 poeng, og dermed indikerer vekst i verdens nest største økonomi.

– Ting er mer tilbake mot normalen der. Selv om forbrukstallene fortsatt er på den svake siden er industrien tilbake. Utviklingen i Kina er viktig for verdensøkonomien, og gir en pekepinn for oss i Vesten til når viruset gir seg, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea til E24.

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea.

Boligpriser for august

Eiendomsmeglere har meldt om et brennhett boligmarked i sommer, og i juli kunne Eiendom Norge melde om rekordomsetning i boligmarkedet.

Store rentekutt fra Norges Bank har bidratt til at corona-nedturen i boligmarkedet ble kortvarig. Etter prisfallet i mars og flat utvikling i april var mai-oppgangen den sterkeste noensinne, før prisene steg videre i både juni og juli.

Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikk for juli på torsdag.

I juli viste prisstatistikken at boligprisene i Norge steg med 0,4 prosent nominelt, og justert for sesongvariasjoner var prisoppgangen på 0,9 prosent.

Torsdag kommer fasiten, da Eiendom Norge legger frem boligprisstatistikken for august. På forhånd venter DNB Markets en sesongjustert økning på 0,7 prosent.

Les også

Eksperter om bolighøsten: Tror boliglånsforskriften vil hindre «ellevill prisvekst»

Les også

Kamp om små leiligheter i Oslo: – Kommunen gjør unges boligdrøm vanskeligere enn nødvendig

«Månedens viktigste tall»

På fredag er det viktige oppdateringer fra andre siden av Atlanteren. USA kommer med det månedlige «nonfarm payrolls», som forteller hvordan arbeidsledigheten i landet utviklet seg i august.

– Det går i riktig retning, men de kraftige forbedringene tidligere i sommer har stoppet litt opp. Vi er veldig langt unna nivåene før corona, sier Bruce.

I juli ble 1,76 millioner amerikanere arbeidsledige. Makroøkonomer venter på forhånd en økning på 1,39 millioner arbeidsledige i august, viser et gjennomsnitt av forventninger blant analytikere innhentet av Bloomberg for arbeidsledighetstallet som gjerne omtales som «månedens viktigste tall».

Les også

Norsk økonomi mindre rammet enn andre tross «dobbeltsjokk»

Norsk aktivitetsindikator

Tirsdag kommer PMI-tall (innkjøpssjefsindeksen) for en rekke land for industrien i august. I løpet av dagen kommer det PMI-tall fra Sverige, Tyskland og USA, i tillegg til endelige PMI-tall fra Frankrike og Tyskland.

Klokken 10 tirsdag legger DNB og Norsk forbund for innkjøp og logistikk (Nima) frem PMI-tallene for norsk industri i august.

Indeksen falt med 5,5 poeng til 43,3 i juli.

Tirsdag kommer det PMI-tall fra blant annet Tyskland, USA, Sverige og Norge.

Stille på Oslo Børs

Resultatsesongen på Børsen gikk mot slutten i forrige uke. Da kom blant annet SAS, Mowi, Nel og Norwegian med kvartalstall for andre kvartal.

Denne uken blir imidlertid langt roligere på resultatfronten. Blant annet Element og Solstad Offshore legger frem sine kvartalstall mandag, mens børsdebutanten Andfjord Salmon rapporterer om andre kvartal på onsdag.

– Usikkerhet i Europa

På onsdag kommer det julitall for detaljhandelen i Tyskland, landet med Europas største økonomi.

Bruce sier at det er usikkerhet i Europa etter at coronaviruset har blomstret opp igjen i flere land, som Spania.

– Vi tror mange tenker at vi må leve med viruset en god stund, men ikke på en full nedstengning. Det virker som at myndighetene kjører en mer forsiktig tilpasning ved nye oppblussinger av viruset, sier han.

Les på E24+

Økonom om børsfest: – Jeg skjønner meg ikke på det

Les også

Nordea-økonomer: – Aksjemarkedet er fortsatt attraktivt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Dette skjer denne uken
  2. Erik Bruce

Flere artikler

  1. Boligprisoppgang og rekordomsetning i juli

  2. Boligprisene fortsatte oppgangen i august

  3. Første måned med boligprisfall siden Norge stengte

  4. Dette skjer denne uken: Boligpriser og viktige USA-tall

  5. Dette skjer denne uken: Bolig- og Nav-tall preges av nedstenging