Oljepengene

Håper å finne ny Oljefondet-sjef innen sommeren: – Vi søker en god og sterk leder

Sentralbanksjef Øystein Olsen har mange lovord om Yngve Slyngstad, som varsler sin avgang som Oljefondets leder. Olsen håper å finne en ny leder før sommeren 2020.

LETINGEN BEGYNNER: Oljefondets leder Yngve Slyngstad (t.v.) vil gå av, og sentralbanksjef Øystein Olsen håper at en etterfølger kan være klar til neste sommer.

Kjetil Malkenes Hovland, E24
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

Onsdag kom den overraskende beskjeden om at Oljefondets leder gjennom 11 år, Yngve Slyngstad (56) har levert sin avskjedssøknad til styret i sentralbanken.

Det gjorde Slyngstad fredag, da fondets verdi nådde milepælen 10.000 milliarder kroner. Slyngstad er fondets andre sjef, etter at Knut Kjær var leder fra oppstarten av dagens fondsstruktur i 1998 og frem til 1. januar 2008 da Slyngstad tok over.

Nå starter jakten på Slyngstads etterfølger, og sentralbanksjef Øystein Olsen tror det kan ta helt frem til sommeren å finne den riktige kandidaten. Slyngstad har varslet at han vil sitte som sjef frem til etterfølgere er klar.

– Sannsynligvis vil det ikke være før vårparten, nærmere sommeren kanskje, sier Olsen til E24.

– Hvilke krav vil du stille?

– De mer spesifikke kravene til en ny leder, altså stillingskravene, er ikke satt opp ennå, rimeligvis, sier Olsen.

– I generelle vendinger er det helt klart at vi søker en god og sterk leder, en som har betydelig kompetanse og erfaring fra finansforvaltning, men som også har innsikt og god forståelse for fondets rolle i norsk økonomi, sier Olsen.

Les også

Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder

Må ikke være norsk

Sentralbanksjefen setter ikke noe absolutt krav om at den nye sjefen må være nordmann, men språket er likevel viktig.

– Det vil ikke være noe strengt krav til å være norsk, men vedkommende bør nok beherske norsk, sier Olsen.

– Bør det være en kvinne?

– Det er alltid bra når kvinner kvalifiserer for den type viktige jobber. Men ut over det har jeg ingen kommentarer til det. Det kan være en kvinne, det kan være en mann, sier Olsen.

Sentralbanksjefen beholder Slyngstad i fondet, men Slyngstad skal flytte til London og blant annet bidra til å bygge opp et nytt investeringsområde for fornybar infrastruktur. Tidligere har Slyngstad også vært med på å bygge opp aksjeinvesteringene i fondet, og han har også hatt oppsyn med fondets investeringer i eiendom fra 2011, hvor Karsten Kallevig har vært sentral.

– For det første så har hovedstyret tatt denne beslutningen til etterretning. Vi har samtidig uttrykt at vi er veldig glad for at han både fortsetter til en ny leder er på plass, men også i forlengelsen av det i en ny rolle for å bidra med sin erfaring og sin innsikt, sier sentralbanksjefen.

Les også

Fortsatt opptur for Oljefondet i tredje kvartal

Roser Slyngstad

Olsen benyttet også dagens anledning til å rose Slyngstad.

– Så er det tid og sted likevel, med denne beslutningen, å gi betydelig anerkjennelse og takke Yngve spesielt, takke hele organisasjonen, for gode resultater. Yngve har stått i spissen og bidratt til å utvikle en ledende og global forvaltningsorganisasjon, sier Olsen.

Norges Bank får formelt nytt styre fra nyttår. Selv om Olsen fortsetter som styreleder vil det derfor være et nytt styre som ansetter den neste lederen for Norges Bank Investment Management.

– Et nytt styre vil bruke den tiden som trengs til å få kartlagt, og til slutt ansatt en meget kompetent etterfølger for Yngve. Det er det behov for, sier sentralbanksjefen.

Les også

Trodde svake Amazon-tall ville utsette rekorden: – Vi må jo bake litt i helgen

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljepengene
 2. Yngve Slyngstad
 3. Øystein Olsen
 4. Norges Bank
 5. Oljefondet

Flere artikler

 1. Her er søkerlisten: Disse ønsker å bli sjef i Oljefondet

 2. Sa opp da fondet passerte 10.000 milliarder: – En symbolsk dag

 3. Olsen om smøretur-anklager: – Det er jo sterke ord

 4. Annonsørinnhold

 5. Støre åpner for raskere grønt skifte i Oljefondet

 6. Yngve Slyngstad vil slutte som Oljefondets leder