Kvartalsrapporter

Photocure vurderer nysatsing: Ser stort potensial i terapeutisk bruk

Photocure melder om fortsatt sterk vekst i USA, og vurderer nå å teste sitt hovedprodukt Hexvix for behandling i tillegg til oppdagelse av blærekreft.

Konsernsjef Daniel Schneider og finansdirektør Erik Dahl.

Camilla Knudsen, E24
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Blærekreftselskapet Photocure rapporterer om et resultat før skatt på 5,3 millioner kroner i tredje kvartal, opp fra et underskudd på 6,3 millioner året før.

For syvende kvartal på rad meldes det om rekordomsetning i USA med en vekst på 42 prosent i lokal valuta fra samme tid i fjor. Utplasseringen av cystoskop med blåslysteknologi (apparat for påvisning av blærekreft) i USA, øker med 54 prosent på årsbasis til 211 totalt.

– Vi har en veldig sterk «pipeline» og ser fortsatt stort potensial for ytterligere utplasseringer, sier konsernsjef Daniel Schneider på torsdagens resultatpresentasjon.

Selskapet beholder guidingen på en økning i inntektene i USA til 20–25 millioner dollar i 2020 fra 7,8 millioner dollar i 2018. Fortsatt ventes det betydelig inntektsvekst også etter 2020.

– Vår intensjon er å komme med en ny guiding i første kvartal, sier Schneider til E24.

Stort potensial i ny bruk av Hexvix

– Selv om det fortsatt er på et veldig tidlig stadium, ser vi stort potensial i mulighetene for å legge til terapeutisk bruk. Det ville være veldig interessant og gi oss en ekstra fordel, sier konsernsjefen.

Han tilføyer at selskapet allerede har sett interesse for å kunne bruke blålysteknologien også til behandling.

– Vi vet ikke om dette kan være en kur for kreft, men hvis den kan brukes både for å oppdage og bremse ned progresjon og redusere tilbakefall, så kan dette bli interessant både medisinsk og kommersielt.

Schneider understreker imidlertid at dette er en prosess som eventuelt vil ta flere år.

– Den gode nyhetene er at Hexvix er et produkt vi kjenner og har mye interne data på, og vi vet det er trygt.

Selskapet er nå i en fase hvor det skal vurdere videre satsing. Det kan være aktuelt å gå videre i fase II for å finne riktig dosering, noe som kan føre til publisering av data og resultater som diskuterer mulige terapeutiske fordeler. Det vil i seg selv være interessant for klinikere og forskere som lenge har antydet at det kan være ytterligere fordeler knyttet til Hexvix.

Finansiering

Hvorvidt behandlingen skal testes fullt ut i en tredje fase, avhenger av om det vil lønne seg kommersielt.

– Vi vil gå videre med dette, men hvor langt vil avhenge av hvor mye penger det vil koste og hva resultatene viser. Foreløpig kan vi gjøre tester billig som gir oss mye informasjon, sier Schneider.

Finansdirektør Erik Dahl påpeker at selskapet ikke trenger mer penger for å gå videre med dette i første omgang.

– Partnerskap kan også være en interessant mulighet, sier Dahl.

Mens Schneider er svært entusiastisk til det nye bruksområdet, passer Dahl på å tone det litt ned i påvente av en rapport som er ventet i første halvår 2020, og som kan gi mer informasjon om veien videre.

Les på E24+ (for abonnenter)

Photocures siste hinder: Blærekreft skal bli big business

Børsfall tross solid rapport

Photocure-aksjen åpnet med et fall på nær åtte prosent etter kvartalsrapporten, men kommer deretter noe tilbake. I skrivende stund er aksjen ned 6,4 prosent til 57 kroner.

Norne Securities mener rapporten var solid, selv om inntektene var noe lavere enn ventet. Fall i kostnader oppveide i stor grad for dette, slik at EBITDA (brutto driftsresultat) kom ut sterkere enn Norne hadde beregnet.

«Målene for 2020 og videre utover ble opprettholdt, noe som betyr at den sterke veksten i USA ser ut til å fortsette», skriver meglerhuset i sin analyse, og konkluderer med at det «alt i alt er en solid rapport».

Norne regner ikke med å gjøre store endringer i sine estimater etter dagens tall. I forkant lød anbefalingen på «kjøp» med et kursmål på 69 kroner.

– Meningsfull investering

Det var fullt hus på Photocure-presentasjonen torsdag morgen, med mange trofaste investorer på plass.

– Jeg synes det er et spennende selskap. Det er meningsfullt å investere i å forsøke å gjøre folk friske, sier privatinvestor Jostein Matre til E24.

Han gikk inn som investor i Photocure for ti år siden, men medgir at det foreløpig ikke har vært noe særlig med penger å tjene.

– Det har ikke gått så bra økonomisk som jeg forventet, men jeg venter jo hele tiden at det skal bedre seg. Det ser veldig positivt ut, sier han.

Matre har puttet egne sparepenger inn i selskapet, og har ingen planer om å selge seg ut.

– Det ser bedre og bedre ut for hvert kvartal, så jeg blir værende, avslutter han.

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Photocure
 3. USA
 4. Bioteknologi
 5. Kreft
 6. Kreftbehandling
 7. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Photocure henter penger: Øker inntektsmål til 1 milliard kroner i 2023

 2. Photocure skyter fart på Oslo Børs: – I ferd med å få gjennombrudd i USA

 3. Betalt innhold

  Biotek-boom på Børsen: Så nærme er selskapene suksess

 4. Annonsørinnhold

 5. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste

 6. Nel slo omsetningsrekord, men går fortsatt i minus