Oslo Børs reagerer: Uvedkommende har fått se regnskap før de er offentliggjort

Oslo Børs er kjent med flere tilfeller der det har vært mulig å få tilgang til ferske kvartalsrapporter før det er sendt ut børsmelding. Selskapene risikerer nå sanksjoner fra Finanstilsynet.

UHELL ELLER RUTINESVIKT: Uvedkommende har kunnet gjette seg til nettadressen og fått se kvartalsrapporter før alle andre. Finanstilsynet opplyser at denne typen saker dukker opp fra tid til annen.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
Publisert:

– De aktuelle selskapene har alle mottatt kritikk fra Oslo Børs for manglende sikring av regnskapsinformasjonen, og blitt rapportert til Finanstilsynet for mistanke om brudd på bestemmelsen i verdipapirhandelloven om tilbørlig informasjonshåndtering, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase i Oslo Børs.

Børsen er kjent med flere tilfeller det siste året hvor uvedkommende har fått tilgang til regnskapsrapporter før de er offentliggjort i børsmelding. Dette ser Oslo Børs alvorlig på.

Nå er det opp til Finanstilsynet å følge opp sakene videre – og eventuelt vedta sanksjoner.

Forutsigbare linker

Hverken Finanstilsynet eller Oslo Børs vil fortelle hvilke selskaper som nå er rapportert for mistanke om brudd på verdipapirhandelloven, men Børsen forklarer hvordan overtrampene typisk har skjedd.

  • Ved forutsigbar systematikk i linken på nettsidene hvor rapportene legges ut. For eksempel: En rapport for andre kvartal 2015 hadde URL-en www.selskap.no/regnskap/2015/2. Neste rapport ble så lastet opp før den ble gjort synlig, som forberedelse til publisering, hvilket gjorde det mulig å få se resultatet før alle andre om man bare byttet ut tallet 2 med 3 på slutten av linken.
  • Ved bruk av en vilkårlig kode, som fremdeles har gitt en lite avansert URL. For eksempel www.selskap.no/regnskap/2344451. Da er det ikke mulig å gjette seg til neste URL, men uvedkommende har benyttet algoritmer som raskt tester alle sifferkombinasjoner og slik fått tilgang til rapporten før den er offentliggjort.

Forum før børsmelding

Det nå nedlagte Bionor Pharma er blant selskapene som Oslo Børs tidligere har sendt kritikkbrev til.

I februar 2015 ble selskapets resultat for fjerde kvartal 2014 diskutert på HegnarOnline Debattforum kvelden før det var varslet at det skulle legges frem.

Oslo Børs konstaterte at publiseringen av resultatet skjedde under forberedelsene som selskapet rutinemessig gjør i forkant av en kvartalsfremleggelse.

Les også

Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser

Siden Oslo Børs var stengt for handel på det tidspunkt uvedkommende fikk tilgang til rapporten, var skadevirkningene begrenset. Børsen valgte derfor kun å påpeke det aktuelle bruddet, og ikke innstille til formelle sanksjoner.

Må unngås for enhver pris

Også XXL og Photocure er selskaper man kan finne spor av dårlige rutiner fra. For sistnevnte ble regnskapsrapporten for fjerde kvartal 2015 diskutert på Hegnar-forumet kvelden før publisering.

– Man kunne treffe linken ved å søke på nett. Etter det har vi lagt om rutinene, så ingenting ligger der før vi slipper meldingen. Slike hendelser er utrolig kjedelig og må unngås for enhver pris, sier finansdirektør Erik Dahl til E24.

XXL opplevde på sin side i april 2016 at Reuters omtalte deres ferske resultat før de selv sendte ut pressemeldingen.

Den gang sa Tolle Grøterud, som nå er midlertidig konsernsjef, at han ikke visste hvordan nyhetsbyrået hadde fått tak i tallene.

Han har ikke vært tilgjengelig for kommentar onsdag.