Kvartalsrapporter

Svake resultater fra Statkraft

De nordiske kraftprisene har vært under press gjennom året, blant annet som følge av kraftig snøsmelting. Det har påvirket resultatet til Statkraft svært negativt.

Konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i Statkraft sier «svært lave kraftpriser i Norden» er blant årsakene til det dårlige kvartalsresultatet.

Berit Roald/NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert: Publisert:

Statkraft, som er heleid av staten, hadde et negativt underliggende driftsresultat (EBIT) på 100 millioner kroner i andre kvartal 2020. Det er en kraftig nedgang fra samme periode i fjor, da posten viste om lag 2,59 milliarder kroner i pluss.

Resultat etter skatt endte på 491 millioner kroner. Også det en solid nedgang fra fjoråret, da tallene viste litt over 3,4 milliarder i pluss.

– Et høyt tilsig fra snøsmelting har resultert i svært lave kraftpriser i Norden gjennom vår- og sommermånedene, noe som medfører et svakt kvartalsresultat, sier konsernsjef Christian Rynning-Tønnesen i en melding.

I andre kvartal var den såkalte gjennomsnittlige nordiske systemprisen på 5,6 euro per megawattimer (MWh), noe som er nedgang på hele 84 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Den samlede kraftproduksjonen var på 15,9 terawattimer (TWh) i løpet av kvartalet.

– Statkraft har en robust finansiell stilling og fortsetter å utvikle nye fornybarprosjekter, sier konsernsjefen i meldingen.

En styrking av kronen førte til urealiserte valutaeffekter på 2,3 milliarder kroner, ifølge meldingen.

Les på E24+

Her bygges Europas største landstrømanlegg for cruise

Den samlede investeringskapasiteten har blitt redusert, som følge av lave forventede kraftpriser. Målet er å utvikle 9 gigawatt frem til 2025, men selskapet skriver at «det er sannsynlig at flere prosjekter kan bli solgt ved ferdigstillelse».

Selskapet opplyser også at tre byggeprosjekter, i Storbritannia, India og Chile, ble imidlertid stoppet grunnet coronakirsen. Disse vil snart starte opp igjen, i tråd med retningslinjene fra de respektive landene.

Les også

Kjell Inge Røkkes Aker satser grønt etter milliard-comeback

Les på E24+

På innsiden av vindkraftopprøret i Europa

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kvartalsrapporter
 2. Resultatrushet
 3. Fornybar energi
 4. Statkraft
 5. Energi
 6. Vannkraft

Flere artikler

 1. Feil på 651 millioner kroner i Statkrafts kvartalsrapport

 2. – Statkraft ville vært et perfekt selskap å ta på børs

 3. Statkraft kjøper solkraftselskap for milliardbeløp

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror høye kostnader bremser «grønt» hydrogen

 6. Milliardresultat for Salmar i første kvartal