Danske Bank barberer kursmålet på John Fredriksens Seadrill til fem kroner

Seadrill-aksjen har allerede falt over 70 prosent til 23 kroner i år. Danske Banks rigganalytiker forventer at den vil rase ytterligere til fem kroner.

Norsk-kypriotiske John Fredriksen er storeier i Seadrill og Northern Drilling.

Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Anders Nybakken Kvale
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

Riggsektoren på Oslo Børs har fått juling etter oljeprissmellen på tampen av fjoråret.

Oppturen i riggmarkedet som mange spådde har latt vente på seg, og investorer har trukket store penger ut av selskapene. Flere eksperter peker nå på at optimismen har vært for stor til hvor raskt markedet ville bli bra igjen.

Danske Bank Markets’ rigganalytiker skriver i en fersk rapport at innhentingen i dagratene tar lengre tid enn de tidligere så for seg og at «investorinteressen i riggsektoren er tapt».

22 av 55 rigger i opplag

Samtidig ser de ingen grunn til å dra på billigsalg i selskaper med likviditetsbekymringer og høy gjeld, slik som Tor Olav Trøims Borr Drilling og John Fredriksens Seadrill. Disse har begge rast på Oslo Børs.

Seadrill trekkes frem som et av selskapene som har «lekt med ilden» når det kommer til å være disiplinerte og holde riggene i såkalt kaldt opplag.

Dersom man teller med hele Seadrill-gruppen var 21 av 55 rigger fortsatt i opplag ved utgangen av andre kvartal, ifølge kvartalsrapporten til selskapet.

– Med nær halve flåten utenfor arbeid nå, og med en stor andel som sannsynligvis aldri vil komme tilbake noen gang, estimerer vi at selskapet trenger dagrater for flytere over 400.000 dollar innen 2022 for å refinansiere gjeld uten konvertering, skriver Danske Bank Markets.

Meglerhuset nedgraderer derfor Seadrill til salg fra tidligere kjøp, samtidig som kursmålet nedjusteres til fem kroner fra tidligere 90 kroner.

Seadrill-aksjen er så langt i år ned over 70 prosent på Oslo Børs til kurs 23 kroner. Fredag faller aksjen over ni prosent.

Les også

Pareto Securities kutter rigg-kursmålene – John Fredriksens Seadrill barberes med over 200 kroner

Ser muligheter for sammenslåing

Borr Drilling mener Danske Bank investorer også burde holde seg unna.

– Vi forventer negative konsensusjusteringer for 2020 til 2021 og ville ha avstått kjøp av aksjen frem til disse problemene er ute av veien, skriver meglerhuset.

Danske Bank gjenopptar dekningen på Borr Drilling med en hold-anbefaling og et kursmål på 60 kroner, opp fra nåværende kurs på 53 kroner.

Meglerhuset er imidlertid fortsatt positive til riggselskaper med positiv kontantstrøm slik som Odfjell Drilling og Maersk Drilling, fremgår det.

Det på grunn av selskapenes eksponering mot «harsh environment» og solide ordrereserver til dagens dagrater.

– Med solid utvikling i aksjekursen fra de nevnte fremover, ser vi økt sannsynlighet for at Odfjell og Maersk slår seg sammen, skriver Danske Bank.

Les også

Kepler Cheuvreux spår markant kurshopp for Røkkes Aker BP

– Ser ingen grunn til å gå inn i aksjen

Danske Bank nedgraderer også Awilco Drilling til salg, samtidig som kursmålet nedjusteres til 10 kroner fra tidligere 42 kroner.

– Med lavere verdsettelser innen offshore drilling, og med fullt finansierte, kontantstrømgenererende selskaper som Odfjell Drilling og Northern Drilling med mye mer attraktive verdsettelser, ser vi ingen grunn for investorer å gå inn i aksjen på nåværende tidspunkt.

Videre nedjusteres kursmålet i John Fredriksens Northern Drilling til 60 kroner fra tidligere 95 kroner.

Riggaksjen handles til kurs 26 kroner på Oslo Børs fredag.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Rigg
 3. Seadrill
 4. Odfjell
 5. Northern Drilling

Flere artikler

 1. Meglerhus spår mer riggras på børs: Tre aksjer har kursmål på én krone

 2. Pareto Securities kutter rigg-kursmålene – John Fredriksens Seadrill barberes med over 200 kroner

 3. Analytiker øyner nordisk riggsammenslåing: – Må raskt ta grep for å holde tritt

 4. Annonsørinnhold

 5. Ny analytiker øyner større oppside i riggaksje: – Eneste alternativet

 6. Riggselskapene skal i resultatilden: – Det tjenes for lite penger, sier analytiker