KLP selger seg ned i fem selskaper innen oljesand

Dette er et illustrasjonsbilde fra Suncors oljesand-produksjon i Alberta, Canada.

Todd Korol, Reuters
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

KLP og KLPs fond kvitter seg med aksjer og obligasjoner i fem produsenter av oljesand, som ledd i en plan om å redusere pensjonskundenes klimafotavtrykk.

Det kommer frem i en melding mandag morgen. KLP meldte alt i 2017 at det ikke ville investere i selskaper som hadde mer enn 30 prosent av inntektene sine fra oljesand, men skjerper nå dette kravet til maksimalt fem prosent av omsetningen fra oljesand.

Selskapene KLP ekskluderer er Suncor Energy, Tatneft PAO, Cenovus Energy, Husky Energy og Imperial Oil. Aksjene som er solgt har en samlet verdi på rundt 306 millioner kroner, ifølge KLP. Selskapet Suncor Energy er for øvrig også aktivt i Norge, med eierskap i felt som Fenja og Oda.

– Vi fortsetter å redusere eksponeringen mot selskaper som er involvert i aktiviteter som ikke er i tråd med 2-gradersmålet fra Parisavtalen, og velger nå å gå helt ut av oljesand. Utvinning av oljesand er like skadelig for klima og miljø som kull, sier Marte Siri Storaker, rådgiver ansvarlige investeringer i KLP Kapitalforvaltning.

Vil bli kullfritt

KLP forvalter rundt 700 milliarder kroner i pensjonspenger for ansatte i kommune-Norge og helse-Norge, og har den siste tiden tatt flere grep for å kutte finansieringen av selskaper som bidrar mye til klimautslipp.

I mai kunngjorde KLP at selskapet hadde solgt andelene sine i 46 kullselskaper til en verdi av rundt 3,2 milliarder kroner, inkludert giganter som tyske RWE, sørafrikanske Sasol og BHP Group. KLP vil bli helt kullfritt, og har satt strengere krav for investeringer i kullselskaper enn det Oljefondet har gjort, ved å sette en grense ved fem prosent av omsetningen fra kull.

Equinor solgte seg ut av canadisk oljesand i 2016. Oljefondet solgte seg i 2014 ut av fem selskaper innen oljesand, etter en vurdering av CO2-utslipp og vannforbruk i denne virksomheten.

I april sa KLP at selskapet ville øke investeringene i fornybar energi, etter at regjeringen fjernet begrensningen på forsikringsselskaper som sa at de maksimalt kunne eie 15 prosent av «forsikringsfremmed virksomhet».

Kommunal landspensjonskasse ble stiftet i 1949 og forvalter i dag pensjonspengene for rundt 900.000 kunder.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Oljefondet

Flere artikler

  1. Oljefondet med kraftig vårrengjøring

  2. Betalt innhold

    KLP ekskluderer fem oljesandselskaper

  3. Oljefondets nedsalg i kull drøyer: – Det er helt håpløst

  4. Oljefondet bidrar til ny kullkraft som regjeringen vil stanse

  5. Ber Oljefondet diskutere kull med GE: – Ikke mulig å bygge flere kullkraftverk