Slutt for DNBs skadeskutte oljeservice- og shippingfond

DNB Navigator har hatt alle kundenes penger investert i oljeservice og shipping, som er to av de verste børssektorene i år. Det har gått rett vest, og sparerne har skygget banen for å investere i «grønne» fond, ifølge storbanken.

Riggselskaper blant oljeservice-selskapene som har tynget DNB-fondet betydelig. Disse har rast på børs og en rekke av dem er på vei inn i omfattende restruktureringer.
Publisert: Publisert:

Det aktivt forvaltede norske oljeservice- og shippingfondet DNB Navigator har levert begredelig absolutt avkastning til kundene den siste tiden.

Siden årsskiftet har det rast rundt 40 prosent, og de siste 60 månedene er avkastningen på minus 41 prosent.

Tidligere i år bestemte styret i DNB Asset Management seg for at nok var nok etter 23 år, og i midten av september er det slutt for fondet for godt.

Les også

– Kan ikke kalle deg ESG-investor hvis du investerer i olje

– Ser et tydelig skifte mot «grønne» fond

I et brev forklares beslutningen med laber etterspørsel.

Forvaltningskapitalen er ved avvikling nede på 180 millioner kroner for fondet som i hovedsak har investert på Oslo Børs. De siste månedene har det vært investert for rundt fem millioner kroner, der en stor andel er løpende spareavtaler, ifølge DNB.

Aksjesjef Knut Hellandsvik i DNB Asset Management henviser til bankens kommunikasjonsavdeling.

– Vi ser et tydelig skifte mot «grønne» fond og som kommersiell aktør er det derfor naturlig at vi lytter til kundenes ønsker og heller utvider sortimentet innenfor fond med spesielt høye krav til ESG. De siste årene har vi sett at volumene i de grønne fondene våre øker, skriver kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB i en e-post.

Kommunikasjonsrådgiver Cecilie Skjennald i DNB svarer på vegne av DNB Asset Management at det særlig det siste året har vært lite interesse for å investere i deres spesialiserte oljeservice- og shippingfond.

Den siste tiden har en «grønn» bølge nådd aksjemarkedet med massive innsprøytninger til denne type selskaper. Flere av aksjekursene har skutt i været. På Oslo Børs har blant annet Quantafuel og Nel preget nyhetsbildet.

Fondet DNB Grønt Norden har i år levert en avkastning på 21,2 prosent.

Skjennald fremhever at Navigator-fondet riktignok har levert meravkastning sammenlignet med referanseindeksen de siste 12 månedene.

– Men dette er en krympende sektor globalt. Oljeservice og shipping vil fortsatt inngå i flere av våre fond fremover, men fordi vi ser mindre etterspørsel hos kundene er det naturlig å avvikle det mest spissede produktet innenfor sektoren, forklarer hun.

Krisesektorer

Det har vært få lyspunkter innen de to sektorene i år, i stor grad på grunn av coronakrisen og oljeprisfallet.

Store tap, massive nedskrivninger og dystre fremtidsutsikter har vært en gjenganger hos en rekke av oljeserviceselskapene i år, blant annet innen rigg, seismikk og supply.

Innen shipping, med noen unntak, har penger som har rent ut av selskapene også vært vanlig lesing for aksjonærene. Blant annet hos tørrlastrederiene.

Fondets ti største posisjoner har vært i tankrederiet Frontline, BW Offshore, seismikkselskapet TGS, undervannsentreprenøren Subsea 7, tørrlastrederiet Golden Ocean, Røkke-selskapet Aker Solutions, rederiet BW LPG, American Shipping Company, seismikkselskapet PGS og riggselskapet Odfjell Drilling, ifølge fondsanalyseselskapet Morningstar.

Les på E24+

Quantafuels første olje kan være verdt null, eller tenk på et tall

E24 har vært i kontakt med DNB Navigator-forvalter Rune Kaland. Han ønsker ikke kommentere nedleggelsen, avkastningen som er blitt levert eller sektorene fondet har vært investert i. Forvalteren sier riktignok at han ikke var involvert i beslutningen om å legge ned fondet.

Overfor Finansavisen uttalte han tidligere i sommer at «det har vært ganske mørkt» innenfor oljeservice og shipping.

Les også

Tross fornybar-investeringer: Oljeselskapene nyter ikke den grønne børsbølgen

Publisert:

Her kan du lese mer om