Kvartalsrapporter

Fra coronakrise til industriboom for Elkem: – Ser høy etterspørsel i alle industrier

Elkem ble hardt rammet av coronakrisen i fjor, men nå stiger overskuddene igjen og selskapet satser milliarder på en gigafabrikk i Kina.

TALLSLIPP: Elkem økte resultatet etter skatt til 684 millioner kroner i første kvartal. Her Elkem-sjef Michael Koenig ved en tidligere kvartalspresentasjon.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

– Vi ser høy etterspørsel i alle industrier, sier Elkem-sjef Michael Koenig til E24 etter at han har presentert året første kvartalsresultater.

Elkem er et av selskapene som ble rammet av det økonomiske tilbakeslaget i kjølvannet av coronaviruset, ikke minst i bilindustrien som er en viktig kunde for industriselskapet.

Nå melder Elkem om sterke markeder og høyere salgspriser. I mars varslet selskapet prisøkninger på silikonprodukter som selges globalt.

– Bilindustrien går ganske bra verden rundt, bygg går ganske bra, personlig pleie går ganske bra, fordi det er etterspørsel hos sluttkundene, sier Koenig.

Elkem er en stor produsent av silisium og produserer dessuten silikon i mange former til ulik industriell bruk. Produktene brukes blant annet i kosmetikk, energi, luftfart, bilbransjen, byggebransjen, og helsevesenet. Produktene kan være ulike former for belegg, tetningsmasse og bindemidler.

Elkem-aksjen falt nesten ni prosent på Oslo Børs tirsdag, etter at selskapet henter 1,9 milliarder kroner gjennom en aksjeemisjon til en stor satsing i Kina.

Ser sterke bilmarkeder i USA og Kina

Ifølge Det internasjonale pengefondet (IMF) har store deler av global industri hentet seg raskt inn igjen etter nedturen, mye på grunn av bilindustrien.

Globalt bilsalg var i desember i fjor tilbake til nivåene fra før pandemien etter å ha hentet inn coronafallet på 40 prosent, påpekte IMF nylig.

Les på E24+

Elkem-styret sier egentlig til aksjemarkedet at hovedaksjonæren mener kursen er for høy

I bilindustrien er markedene spesielt sterke i Kina og USA, fremholder Koenig, som også peker på at overgangen til flere elbiler gir økt etterspørsel etter silikonprodukter.

– Vi ser at mye penger og investeringer går til varer som vi leverer til, i bilindustrien og byggebransjen, sier han.

Les også

Elkem hentet milliardbeløp til satsing i Kina

Elkem-sjefen peker også på en vridning i forbruket over mot fysiske varer under pandemien.

– Jeg tror det delvis er på grunn av at forbrukere kanaliserer penger til de områdene, fordi det er mye mindre muligheter for å bruke penger på en del andre områder.

– Mye er også drevet av myndighetenes stimulansepakker, spesielt i Kina, men også i USA og Europa. Myndighetene stimulerer med forskjellige tiltak investeringer i varer som har mye silikon, sier Koenig.

Andre store industriselskaper på Oslo Børs, som Hydro og Yara, har også meldt om stigende inntjening og høyere priser. Analytikerne har ventet en kraftig bedring i industrisektoren i første kvartal.

Ifølge Koenig vil også det inneværende kvartalet bli bra for Elkem, men usikkerheten er større i resten av 2021.

– Jeg er fortsatt litt forsiktig for resten av året, fordi denne coronapandemien har allerede overrasket oss alle to-tre ganger, sier han.

Sterk vekst etter nedtur

De store økonomiene er også inne i et år hvor det er ventet sterk vekst.

Det internasjonale pengefondet (IMF) anslår at verdensøkonomien vil vokse med 6 prosent i år, etter at den krympet med 3,3 prosent i fjor.

Kinas økonomiske vekst vil øke fra 2,3 til 8,4 prosent, mens USA ligger an til å øke veksten til 6,4 prosent og Europa 4,4 prosent, ifølge prognosene.

– Vi ser allerede god vekst. Vi ser sensasjonell vekst i Kina, vi ser svært god vekst i USA, vi ser god vekst i Europa. Hvis vaksineprogrammene nå virkelig får fart, tror jeg det er litt oppside, sier Koenig.

Satser på gigafabrikk i Kina

Elkem satser nå på en ekspansjon i Kina. Selskapet er blant annet en stor aktør i kinesisk silikonindustri og har også anlegg i Europa og Norge. Elkem er kontrollert av kinesiske Bluestar.

Elkem skal investere 3,8 milliarder kroner for å øke kapasiteten ved Xinghuo Silicones-anlegget med 50 prosent. Det er allerede den største silikonfabrikken i Kina, ifølge selskapet.

Les også

Elkem vurderer CO₂-fangst i Norge med Aker

Ifølge Koenig vil den nye fabrikken ha 25 prosent lavere produksjonskostnader, hvilket senker kostnadene ved det samlede anlegget i Xinghuo med ti prosent.

– Nå er det riktige tidspunktet å ta den beslutningen. Vi har arbeidet med å forberede teknologien og prosjektet i halvannet år, sier han.

Vurderer batterisatsing

Tidligere har Elkem lansert en satsing på produksjon av batterimaterialer – et område der industrikjempen ser store vekstmuligheter fremover.

Produksjonen ved et pilotanlegg i Kristiansand startet i april, mens en investeringsbeslutning for den mulige milliardfabrikken i Porsgrunn skal bli tatt i løpet av året.

Nå er Elkem i samtaler med mulige kunder, og investorer som kan være med å dra lasset. Ifølge Koenig snakker Elkem med både finansielle og strategiske investorer.

– Vi trenger litt tid, nå som pilotanlegget er i gang, for å kvalifisere materialer med kunder og få kundene til å forplikte seg. Jeg vil ikke vente en beslutning i dette kvartalet, men trolig heller ikke veldig sent på året.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kvartalsrapporter
  2. Elkem
  3. Bilindustri
  4. Verdensøkonomien

Flere artikler

  1. Rekordkvartal for Elkem

  2. Helge Aasen fortsetter som konsernsjef i Elkem

  3. Elkem vil kutte klimautslippene med nær en million tonn på ti år

  4. Elkem hentet milliardbeløp til satsing i Kina

  5. Elkem etablerer nytt batteriselskap: Vianode