DNB vil sluke Sbanken

Her er grafen som kan forklare DNBs raid på Sbanken

DNBs markedsandel innen boliglån har falt betydelig de siste årene. Sbanken har vært en av de fremste utfordrerne i denne perioden, ifølge analytiker.

 • Lage Bøhren
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

DNB har mistet grepet om norske boliglånskunder. Siden 2004 har bankens markedsandel innen dette segmentet falt fra 35 til 24 prosent.

Hard konkurranse over flere år fra mer aggressive aktører er en viktig årsak til at DNB nå vil kjøpe Sbanken for 11,1 milliarder kroner, ifølge bankanalytiker Christoffer Adams i Kepler Cheuvreux.

– Danske Bank, Nordea og Sbanken har nok vært DNBs fremste utfordrere de siste ti årene. Nylig har de også fått konkurranse fra nye aktører som Bulder Bank og Himla, og Sparebanken Øst har også vært veldig aggressive med sitt nybygger.no, sier Adams.

TROR PÅ BUDKRIG: Analytiker Christoffer Adams i Kepler Cheuvreux tror flere enn DNB vil forsøke å kapre Sbanken.

Utenlandske banker og «utfordrere» som Sbanken har samlet økt sin markedsandel fra 17,5 til 21,7 prosent de siste seks årene, ifølge Kepler Cheuvreux.

Samtidig har de regionale sparebankene økt sin markedsandel fra 18 til 22 prosent i samme periode.

Adams mener budet er «et forsøk fra DNB på å ta over det som har vært en tøff konkurrent».

Les på E24+

DNBs bud på Sbanken er ikke så fryktelig godt

Holdt igjen på prisene

Nordmenns boliggjeld har økt i takt med stigende boligpriser de siste årene, men DNB har vært avventende i kundejakten sammenlignet med konkurrentene, ifølge Adams.

– DNB har som stor bank hatt interesse av å holde en god lønnsomhet på hele utlånsboken, og dermed har de vært mindre villige til å prise aggressivt, sier analytikeren.

Han viser imidlertid til at DNB har opptrådt mer aggressivt på dette området de siste årene, og i større grad er villig til å gå ned fra sine offisielle listepriser for å beholde kunder som truer med å bytte bank.

Les på E24+

Historien om Sbanken: «Ingen marmor, ingen banksjefer, ingen skranker eller filialer»

Et oppkjøp av Svanken vil blant annet være avhengig av godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Avdelingsdirektør Gjermund Nese i Konkurransetilsynet sier til E24 torsdag at det i tilfeller med bankfusjoner vil være naturlig å gjøre en vurdering på om det kan resultere i høyere renter til kundene.

– Typisk har man sett at myndighetene har fattet ekstra interesse for transaksjoner som medfører en konsentrasjon på 30 prosent eller mer. Her havner man litt under det nivået, på 27 prosent, men med Sbankens tydelige rolle som en utfordrerbank så er det ikke helt åpenbart at dette går gjennom, sier Adams.

Han tror flere kan melde seg på i kampen om Sbanken.

«Vår første tanke er at dette vil trigge en budkrig. Som vi har belyst tidligere i våre analyser er Sbanken den perfekte eiendelen for alle de andre nordiske bankene med corporate-virksomhet i Norge, men begrenset tilstedeværelse i privatmarkedet", skriver Adams i en kommentar til meglerhusets kunder torsdag morgen.

– Mer opptatt av lønnsomhet enn vekst

DNB-sjef Kjerstin Braathen avviser at fremstøtet mot Sbanken er drevet av et ønske om å gjenvinne markedsandeler på boliglån.

– Jeg vil ikke si at markedsandel alene har noen stor betydning. Vi har hatt en større markedsandel. Vi er klart ledende i det markedet. Vi er opptatt av verdiskapning, av å tilby gode opplevelser til kundener, sier Braathen til E24.

PÅ KJØPER’N: DNB og konsernsjef Kjerstin Braathen.

Hun viser til at DNBs markedsandel vil gå fra 24 til 27 prosent ved et oppkjøp.

– Men vi er konsistente på at vi er mer opptatt av lønnsomhet enn vekst i virksomheten, sier DNB-sjefen.

I Braathens øyne har DNB og Sbanken «tenkt likere og likere strategisk opp gjennom årene», og at de to bankene «strekker seg etter det samme».

– Vi er to miljøer som jakter på å levere de beste opplevelsene for kundene. Og kundene i sum har blitt mye mer digitale de siste årene. Så det er kjempeviktig for oss, sier Braathen.

Les også

Kundene raser etter oppkjøpsmelding: – Håper de tar til fornuft

Les også

Konkurransetilsynet om bankfusjon: – Undersøker om det vil skade konkurransen

Les også

Berenberg om bankoppkjøpet: Motbud fra Nordea er en mulighet

Les også

Oppkjøpsfondet Altor får milliardgevinst ved Sbanken-oppkjøp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. DNB vil sluke Sbanken
 2. Sbanken
 3. DNB
 4. Kjerstin Braathen
 5. Konkurranse
 6. Kepler Cheuvreux
 7. Boliglån

Flere artikler

 1. – Negativt for bankene, positivt for forbrukerne

 2. DNB-sjefen om mulig oppkjøpshinder: – Håper og tror vi vil få aksept

 3. Vil ikke dele opp Sbanken før oppkjøpet: – Jobber ikke med alternative løsninger nå

 4. Ertzeid: Sbanken forsvinner. Braathen: For tidlig å si

 5. DNB-sjef savner klare svar etter oppkjøpsstans