Equinor mer enn dobler resultatet: – Vårt beste kvartalsresultat siden 2014

Equinors første kvartal er det sterkeste på syv år, målt etter justert resultat. Selskapet slår også forventningene.

Konsernsjef Anders Opedal i Equinor var nylig på besøk på Troll A-plattformen.
Publisert:

Det kommer frem i en fersk kvartalsrapport fra oljegiganten, som også snur fra minus til pluss på bunnlinjen.

Equinors justerte resultat ble på 5,47 milliarder dollar i første kvartal 2021, og det er selskapets beste kvartal siden første kvartal 2014 (se figur).

I samme kvartal i fjor fikk selskapet et justert resultat på 2,05 milliarder dollar.

På forhånd var det ventet et justert resultat før skatt på 5,28 milliarder dollar, ifølge et snitt av anslag Equinor selv har samlet inn fra 22 analytikere.

Equinor og analytikerne fokuserer særlig mest på selskapets justerte resultat før skatt. I dette tallet er engangseffekter og støy luket ut, for å gi et bedre bilde av den egentlige utviklingen i selskapets finanser enn det bunnlinjen gjør.

– Tallene er sterke, og faktisk enda sterkere enn det analytikerne hadde trodd. Det er blant annet et bedre resultat internasjonalt. Det er utvilsomt en bra rapport, sier analytiker Oddvar Bjørgan i Carnegie til E24.

– Beste kvartalsresultat siden 2014

Dette er Equinors første hele kvartal med Anders Opedal som konsernsjef, etter at han tok over jobben fra Eldar Sætre 2. november i fjor.

– Solid forbedringsarbeid og kapitaldisiplin gjør at vi leverte sterk verdiskaping fra økte olje- og gasspriser og vårt beste kvartalsresultat siden 2014, sier Anders Opedal, konsernsjef i Equinor ASA.

– Vi leverer en netto kontantstrøm på over fem milliarder dollar og reduserer vår justerte gjeldsgrad til under 25 prosent. Organisasjonen responderte kraftfullt og har levert solid drift under pandemien. Det posisjonerer oss godt for sikker drift, verdiskapning og sterk kontantstrøm i 2021 og fremover, sier han.

Equinor vil øke utbyttet til 15 cent per aksje, fra 12 cent i fjerde kvartal.

– Det er veldig bra. De lå på veldig lav utbytteprofil målt mot andre selskaper, sier Bjørgan i Carnegie.

Equinor-aksjen har steget 18,7 prosent så langt i år til 172,10 kroner. På det meste i 2018 var aksjen oppe i over 230 kroner.

Positivt også på bunnlinjen

Equinor leverer et resultat etter skatt (ofte omtalt som bunnlinjen) på 1,85 milliarder dollar i første kvartal.

I samme kvartal i fjor var resultatet etter skatt på minus 708 millioner dollar.

Selskapet leverte negative tall på bunnlinjen i alle kvartaler mellom tredje kvartal 2019 og fjerde kvartal 2020.

Omsetningen økte til 16,12 milliarder dollar i første kvartal, fra 15,1 milliarder dollar i samme kvartal i fjor.

Selskapet produserte 2,168 millioner fat oljeekvivalenter per dag i kvartalet. Det er mer enn forventningene om 2,123 millioner fat per dag.

Equinor skriver ned noen verdier også i dette kvartalet, totalt 428 millioner dollar. Den største nedskrivningen er på 276 millioner dollar i den norske virksomheten.

Dette er knyttet til økte kostnadsanslag og lavere produksjonsanslag for et prosjekt under bygging, skriver Equinor.

Slik gjorde enhetene det

Equinor rapporterer følgende tall for de ulike segmentene i selskapet:

  • Exploration & Production Norway: Justert resultat på 3,56 milliarder dollar, opp fra 1,86 milliarder dollar på samme tid i fjor
  • Exploration & Production International: Justert resultat på 382 millioner dollar, opp fra 4 millioner dollar i samme kvartal i fjor
  • Exploration & Production USA: Justert resultat på 192 millioner dollar, opp fra 11 millioner dollar på samme tid i fjor
  • Marketing, Midstream & Processing: Justert resultat på 61 millioner dollar, ned fra 229 millioner dollar i første kvartal i 2020
  • Renewables: Justert resultat på 1,34 milliarder dollar, opp fra 13 millioner dollar på samme tid i fjor

Høyere priser

Olje- og gassprisene har vært langt høyere i årets første kvartal enn på samme tid i fjor. Det var i mars i fjor at coronakrisen satte inn for fullt, og det sendte prisene hodestups nedover.

Equinor har tidligere varslet en bokført gevinst i fornybarsegmentet sitt i kvartalet, og denne ble på 1,4 milliarder dollar. Årsaken er salget av halvparten av Empire-vindprosjektet i USA til BP og salget av deler av Doggerbank til Eni.

Selskapet har også meldt om et salg av eiendeler i Bakken i USA, som ble gjennomført nå i april.

NB! Tidligere opplyste saken at Equinor skrev ned verdier for 8,5 milliarder kroner i Tanzania i første kvartal, men dette ble bokført i fjerde kvartal. Saken er rettet kl. 07.50 den 29. april.

Les også

Venter beste Equinor-resultat på syv år: – Det blir jo et bra kvartal

Har utsatt Melkøya-oppstart

Equinor har den siste tiden vært i hardt vær etter flere sikkerhetshendelser som branner på Melkøya og Tjeldbergodden, langvarige oljeutslipp fra Mongstad og milliardsprekker på prosjekter som Martin Linge, Njord og Johan Castberg.

Denne uken meldte Equinor at Melkøya-oppstarten etter brannen er utsatt med et halvt år.

Det er uvisst hva det vil koste å fikse anlegget etter brannen og et omfattende slukkingsarbeid hvor det ble brukt saltvann.

Equinor har også meldt om en rekke grønne nyheter i det siste. Blant annet fikk selskapet i januar tilslaget på to gigantiske havvindanlegg utenfor New York. Selskapet skal også bruke åtte milliarder på landstrøm til Troll-feltet.

– Equinor vil være et ledende selskap i det grønne skiftet, og i kvartalet styrket vi vår posisjon innen havvind med tildeling av kontrakter fra delstaten New York for leveranse av vindkraft fra Empire Wind 2 og Beacon Wind 1, sier Opedal.

– Vi bokførte også gevinster på rundt 1,4 milliarder dollar fra nedsalg, og bekreftet vår evne til å skape verdi ved å sikre tilgang og modne fram fornybarprosjekter, sier konsernsjefen.

Les også

Equinor-styret avviser klimaforslag: – Trenger en dytt fra aksjonærene

Les også

Tidenes største tap for Equinor i 2020

Les også

Equinor utsetter gjenåpningen av Melkøya med et halvår

Les også

Insekter satte fyr på Melkøya-anlegget: Equinor-sjef Opedal tar kritikken fra tillitsvalgte på alvor

Publisert:
Gå til e24.no