Børsdagen

Lakseaksje falt kraftig på flat Oslo Børs

Grieg Seafood fikk en tung børsdag etter en negativ analyse. Carnegie venter at selskapet går tom for kontanter etter sommeren.

 • Benedicte Storm Bamvik
 • Hanna Ghaderi
 • Eivind Bøe
 • Infront TDN Direkt
Publisert:

På en flat børsdag der Hovedindeksen var opp 0,12 prosent til 1.065,69 poeng, er det en analyse fra investeringsbanken Carnegie som får mye oppmerksomhet onsdag.

Carnegie mener Grieg Seafood er «tom for kontanter og alternativer» i andre halvår av 2021 og anslår en kapitalinnhenting på 1-2 milliarder kroner.

Det fremgår av en analyse fra analytiker Lars Konrad Johnsen i Carnegie onsdag.

Grieg Seafood falt 11,32 prosent til 77,95 kroner som fjerde mest omsatte aksje på Børsen.

På meglerhusets oppdaterte estimater er selskapets kredittfasilitet fullt ut trukket ved tredje kvartal, og med fortsatt kapitalutstrømming fra utfordrende biologi, arbeidskapitalbygging og investeringer, ser ikke problemet ut til å være løst ved endringer eller økt gjeld, så lenge ikke lakseprisen stiger kraftig, noe som anses som lite sannsynlig.

«Etter vårt syn trenger selskapet et egenkapitalinnskudd på 1-2 milliarder kroner for å skape en kapitalstruktur den kan bygge fra det neste tiåret. Dermed mener vi at GSF-aksjen bør unngås helt til en ny aksjestruktur er etablert», skriver Johnsen.

Meglerhuset venter et driftsresultat i første kvartal på -62 millioner kroner, inkludert Skottland, hvor Grieg Seafood vurderer strategiske alternativer for virksomheten.

«Med halvparten av det totale kvartalsvolumet fra Finnmark, med slakting fra et ILA-område i første halvdel av kvartalet i tillegg til en ny runde med nedgraderinger i kvalitet som følge av vintersår, venter vi en negativ ebit-margin på 1,2 kroner pr kilo», skriver analytikeren.

Les også

Desert Control henta inn 200 millionar kroner

Nykommeren Desert Control steg hele 36 prosent til 15,898 kroner på første dag med handel.

Norwegian vil hente inntil seks milliarder

Etter at Norwegian har fått redningsplanen sin godkjent i både irsk og norsk rett, annonserer selskapet nå endringer i redningsplanen.

Endringen i planen omhandler hvor mye frisk kapital selskapet skal hente inn.

Den irske High Court har satt et minstekrav på 4,5 milliarder, og Norwegian har sagt at de vil hente et sted rundt 4,5 til 5,0 milliarder kroner.

Nå økes denne rammen med én milliard, fra 4,5 til 6 milliarder totalt.

Inkludert i dette ligger også inntil 1,875 milliarder i hybridkapital, der den norske stat stiller med 1,5 milliarder, og det skal hentes inntil 400 millioner kroner i en emisjon rettet mot eksisterende aksjonærer.

Norwegian steg fra start, og endte opp 5,04 prosent.

Les også

Norwegian øker emisjonen: Vil hente inntil seks milliarder

Øyner oppside i John Fredriksen-aksje

Markedet for frakt av flytende naturgass (LNG) fikk en kraftig knekk fra de høye nivåene ved årsskiftet, men har den siste måneden tatt seg noe opp.

Ifølge storbanken SEB kommer det til å bli langt lysere tider for eiere av LNG-skip i årene fremover.

Nå har SEB-analytikerne derfor jekket opp kursmålet på John Fredriksen-dominerte Flex LNG til 130 kroner, fra tidligere 70 kroner.

Anbefalingen høynes til «kjøp», mens den tidligere var «hold».

Oppsiden som øynes er på 71 prosent. Aksjen avsluttet til 76 kroner på Oslo Børs tirsdag. Kursen tilsvarer en markedsverdi på 4,1 milliarder kroner, mens den vil være på 6,9 milliarder dersom kursmålet nås.

Aksjen steg 9,54 prosent.

Les også

Storbank snur: Øyner massiv oppside i John Fredriksen-aksje

PGS forventer inntektsfall i første kvartal

Før børsåpning i Norges hovedstad meldte PGS at de forventer en nedgang i inntektene for årets første kvartal.

Seismikkselskapet spår inntekter til 132 millioner dollar, en nedgang fra 168 millioner dollar som selskapet hadde i inntekter i fjor. Det er likevel høyere enn det analytikernes estimater på 125 millioner dollar.

PGS steg i åpningen, men snudde nedover og endte flatt eller svakt ned 0,16 prosent til 6,4 kroner.

Samtidig melder Meltwater at de er enig om et oppkjøp av Klear for 17,8 millioner dollar. Omregnet tilsvarer det en kjøpesum på over 150 millioner kroner.

Sistnevnte driver med influencer-markedsføring og hadde omsetning på 7,6 millioner dollar i 2020, står det i en børsmelding.

Meltwater endte opp 3,39 prosent.

Spetalens Saga Pure melder også om fire nyansettelser innen selskapets satsing på fornybar energi, maritim og bærekraftige ammoniakkløsninger.

De nyansatte er de fire industriekspertene Florian Melcher, Jørgen Festervoll, Jørgen Kopperstad og Rob Stevens har blitt tildelt 3 millioner aksjeopsjoner hver.

Aksjeopsjonene har en innløsningskurs på mellom 1,5 og 10 kroner per aksje, heter det i en børsmelding onsdag.

Kort tid etter børsåpning steg selskapet, men kursen endte dagen ned 0,47 prosent.

Les også

Color Line fikk en kvart milliard i krisehjelp. Toppsjefen beholdt millionbonus.

Vaksinenyheter preger utenlandske børser

Ferske inflasjonstall fra USA viste tirsdag en noe sterkere prisvekst enn ventet.

Den amerikanske konsumprisindeksen hadde en månedlig og årlig vekst på henholdsvis 0,5 og 2,6 prosent i mars. Konsensusestimatene var på 0,6 og 2,5 prosent, ifølge Dow Jones.

Tirsdag var det vaksinenyheter som preget det amerikanske aksjemarkedet. Dow Jones og S&P 500 endte ned, mens den teknologitunge Nasdaq steg med over en prosent.

Før børsåpningen i New York anbefalte USAs helsemyndigheter en midlertidig stans av Johnson & Johnsons coronavaksine.

Nyhetene preger også de viktigste børsene i Asia onsdag morgen, der Hongkong-børsen stiger med over 1 prosent, mens Tokyo-børsen faller med 0,44 prosent.

Les også

Vaksinekrøll kan utsette første renteheving i Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsdagen
 2. Aksjelive
 3. Oslo Børs
 4. Desert Control
 5. Hovedindeksen OSEBX
 6. Norwegian

Flere artikler

 1. Oslo Børs falt for tredje dag på rad

 2. Tung nedgang for Kahoot og Nel på rød børsdag

 3. Subsea 7 og Meltwater falt på flat Oslo Børs

 4. Atlantic Sapphire steg på rekordhøy børs etter sikring av ny oksygenleverandør

 5. Markant oppgang avsluttet vinglete uke på Oslo Børs