Milliardfiaskoen som kan ha utradert den enorme familieformuen

Et kursras i en amerikansk mediegigant skal ha utløst et tvangssalg av historiske dimensjoner. I løpet av noen høydramatiske dager har den tidligere hedgefondforvalteren Bill Hwang og hans familie tapt et ukjent antall milliarder.

TAPT: Bill Hwang har trolig tapt familieformuen i forbindelse med et større tvangssalg forrige uke. Hvor stort tapet faktisk er vet ingen.
Publisert: Publisert:

– Dette må være en av historiens største enkelttap av personlig rikdom.

Det sier investor Mike Novogratz, tidligere partner i Goldman Sachs, som har tradet aksjer siden 1994, til Bloomberg.

Han sikter til da Wall Street fredag ble rystet av et enormt tvangssalg. Archegos Capital Management brøt marginkrav knyttet til en eller flere derivatposisjoner, som førte til at en rekke banker startet enorme tvangssalg.

Posisjonene skal være knyttet til mediekonsernet ViacomCBS, som tidligere samme uke falt kraftig på Wall Street, ifølge Financial Times. Aksjefallet skal ha ført til at marginkravene ble brutt. Samme dag som tvangssalget skjedde raste aksjen nye 27 prosent.

Fire dager senere er det fortsatt uklart hvor mye det private investeringsselskapet Archegos Capital Management faktisk har tapt.

Flere medier har skrevet at Archegos forvaltet rundt 10 milliarder dollar i forkant av kollapsen. Dette er i praksis Bill Hwang og hans families personlige formue, ettersom selskapet er satt opp som et familiekontor. Likevel kan tapet være høyere, på grunn av måten investeringene ble satt opp.

Les også

Børsras for storbanker: Advarer om enorme tap etter at hedgefond ble tvunget til gigantsalg

Byttet avkastning mot renter

Hwang og Archegos Capital har angivelig vært en stor tilhenger av swap-avtaler, og knyttet store deler av sine investeringer opp til slike.

Den kanskje mest kjente formen for swap-avtaler i aksjemarkedet er såkalte TRS-avtaler, eller Total Return Swaps. Ifølge Bloomberg er det nettopp slike Archegos virker å ha benyttet.

En TRS-avtale innebærer at en investor inngår en avtale med en annen part, der man bytter til seg avkastningen i en eller flere aksjer mot en fastsatt rente. Dermed får man gevinsten aksjen gir, selv om den faktisk eies av noen andre.

Slike avtaler gjør at man ikke betaler prisen det koster for aksjen, noe som gjør handelen langt rimeligere. Men risikoen rundt slike avtaler kan være skyhøy.

Les også

Oljefondet kan ha tapt 3,5 milliarder på hedgefond-drama

Kan ha blitt solgt aksjer for 257 mrd.

Dersom aksjen faller vil tapene løpe, men i motsetning til ved vanlig der man allerede har betalt for aksjene, er man i slike avtaler nødt til å dekke dem opp kontinuerlig. Om man ikke lenger har muligheten til å dekke tapene vil det utløse tvangssalg.

Bloomberg og Financial Times har skrevet at posisjoner knyttet til aksjer verdt minst 20 milliarder dollar ble avsluttet i forbindelse med tvangssalget. Wall Street Journals kilder sier at beløpet er nærmere 30 milliarder dollar (257 milliarder kroner).

Men posisjonene kan ha vært betydelig høyere da de ble inngått. Flere av aksjene som var en de av de store tvangssalgene hadde falt mye i forkant av fredagens tvangssalg. En av disse er nevnte ViacomCBS, men også de kinesiske teknologiselskapene Baidu og Tencent Music Entertainment hadde en røff uke før salgene fant sted.

Først natt til tirsdag tok Archegos Capital Management bladet fra munnen, da selskapets talsperson Karen Kessler ga en uttalelse til flere medier. Kessler er ifølge Bloomberg ansatt i Evergreen Partners som spesialiserer seg på krisehåndtering og omdømmebeskyttelse.

– Dette er en utfordrende tid for familiekontoret til Archegos Capital Management, våre partnere og ansatte. Alle planer diskuteres når Mr. Hwang og teamet beslutter den beste veien videre, sa Kessler på vegne av selskapet.

Les på E24+

Utbyttefesten er i gang – få full oversikt og ekspertenes aksjetips

Flere banker har varslet store tap

Nyheten rundt Hwang og Archegos store tap tok en ny vending natt til mandag da den japanske banken Nomura varslet at de kunne få «betydelige» tap knyttet til en amerikansk klient. Banken anslo da at det totale tapet kunne komme opp i to milliarder dollar.

Senere har også Credit Suisse varslet om det samme. Ifølge Financial Times’ kilder kan banken gå på et tap på mellom tre og fire milliarder dollar.

Tirsdag har Mitsubishi UFJ Financial Group, Japans største bank, varslet at de vil kunne ha et tap på rundt 300 millioner dollar knyttet til en amerikansk klient. Ingen av de tre bankene har bekreftet at dette gjelder Hwangs familiekontor, men alle kobles opp mot hendelsen.

Også Morgan Stanley, Goldman Sachs, Wells Fargo, Deutsche Bank og UBS har ifølge flere medier hatt et kundeforhold til Archegos Capital Management. Ingen av disse bankene har så langt kommentert opplysningene.

Flere av bankene skal ifølge Financial Times ha avholdt møter før tvangssalget for å se på muligheter for å gjennomføre dette så skånsomt som mulig for markedet. Samtalene skal ha brutt sammen, noe som ledet til kaoset på Wall Street fredag kveld.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om