Wall Street stenger med ny rekord til tross for sterk prisvekst

Sjefstrateg Erik Bruce i Nordea sier markedene i utgangspunktet bør falle etter de høye inflasjonstallene, men at mange tenker at det er en forbigående trend sett i sammenheng med gjenåpningen av USA.

Dagen på Wall Street
 • Hanna Ghaderi
Publisert:

Den brede S&P 500-indeksen på Wall Street har denne uken stadig bommet på ny toppnotering. Allerede etter fire minutters handel steg indeksen forbi 4.238 poeng, som er den høyeste intradagrekorden registrert. Den tidligere stengerekorden er fra samme dag, men på 4.232,6 poeng.

Onsdag endte indeksen på rekordhøye 4.239,3 poeng.

Frykten for høy prisvekst har tidvis preget aksjemarkedene den siste tiden. Bekymringen har gått ut på at sterk inflasjon skal drive opp kostnadene for selskaper, gi høyere renter og mindre pengepolitisk drahjelp fra den amerikanske sentralbanken. Før åpning kom inflasjonstall fra USA, som viste at prisveksten er på det høyeste siden 1992. Kjerneinflasjonen, altså konsumprisindeksen sett bort ifra mat- og energipriser, steg 3,8 prosent det siste året per utgangen av mai. På forhånd ventet økonomene 3,5 prosent, ifølge Bloomberg.

– I utgangspunktet bør de høye inflasjonstallene skape bekymring, markedet har lenge snakket om at inflasjonsfare er den store utfordringen, sier sjefstrateg Erik Bruce i Nordea, og legger til:

– Men verken rentene eller aksjer har reagert noe særlig på det, og aksjene stiger til og med.

Slik ser det ut ved stengetid på Wall Street:

 • S&P 500 steg 0,47 prosent
 • Dow Jones-indeksen lite endret
 • Nasdaq Composite steg 0,78 prosent

Gamestop-aksjen falt 29,3 prosent etter kvartalstall og meldinger om at de vil selge opp til fem millioner nye aksjer i markedet.

Les også

Høyere prisvekst enn ventet i USA

Midlertidig effekt

Bruce tror det henger sammen med at Sentralbanken i USA (Federal Reserve, Fed) har sagt at de vil se forbi midlertidige prisøkninger, ettersom de ser dette som en midlertidig effekt av gjenåpningen. En viktig faktor til at inflasjonen er så høy nå er såkalte baseeffekter, altså lave priser grunnet pandemisjokket på denne tiden i fjor. Nå er gjenåpningen i gang, og den har kommet spesielt langt i USA, noe som gjør at spesielt tjenestesektoren og husholdningssektoren henter seg inn.

– Markedet tok inflasjonstallene overraskende godt. Jeg tror mange tenker at dette ikke betyr noe særlig for inflasjonen på lenger sikt, eller for Fed. Derfor falt de lange rentene etter en viss oppgang, og aksjemarkedene er fornøyd.

Før inflasjonstallene lå «verdens viktigste rente», den amerikanske tiåringen, på 1,53 prosent, etter de ferske tallene har den falt til 1,47 prosent. Renten er en statsobligasjon utstedt av USA med en løpetid på 10 år og faste renteutbetalinger hvert halvår.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. S&P 500
 3. Wall Street
 4. Dow Jones

Flere artikler

 1. Turbulent uke for Wall Street

 2. Bred oppgang i Asia

 3. Bredt fall på Wall Street: – Litt mer urolig

 4. Tek-selskapene falt tungt på Wall Street

 5. Konkurranse blant vaksineaksjer på blandet Wall Street – Rekord for S&P 500