Endúr har kjøpt selskaper for 1,5 mrd. – prises til 1,1 mrd.: – Aksjen er underpriset

Vekstjagende Endúr har slukt selskaper i et forrykende tempo, men investorene er skeptiske. – Jeg fortsetter å laste opp, for aksjen er underpriset, sier eks-styreleder Øivind Horpestad.

OPTIMISTISK: Tidligere styreleder i Endúr, Øivind Horpestad, tror på kraftig reprising av selskapet.
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Jeg kjøpte to millioner aksjer i Endúr i går, sier Øivind Horpestad til E24 fredag.

Den aktive investoren og bedriftslederen lar seg ikke skremme av kursutviklingen i industrikonsernet Endúr, der han har vært primus motor for en omfattende restrukturering det siste året.

Det hårete målet om å bygge en nordisk leder innen marin infrastruktur har så langt ledet til tre oppkjøp, med en samlet prislapp på 1,5 milliarder kroner.

Samtidig prises Endúr til knappe 1,1 milliarder på Oslo Børs, etter en nedtur på 15 prosent siden nyttår.

– Selskapet leverer solide marginer og bra drift, og da vil reprisingen komme til slutt. Det er også grunnen til at jeg fortsetter å kjøpe meg opp, for jeg synes aksjen er underpriset, sier Horpestad.

Etter det siste kjøpet eier han aksjer for i underkant av 30 millioner, tilsvarende en eierandel på 2,4 prosent i Endúr.

Les også

Nye Endúr skal vokse på oppdrett, ikke olje og gass

Langt unna lønnsomhetsmål

Etter å ha tjent en god slump penger på å bygge opp den børsnoterte jernbaneentreprenøren NRC, har Horpestad de siste årene vært en aktiv investor gjennom sitt selskap Gimle Invest.

I juni 2020 rykket han inn i Endúr med store vekstplaner og pengesterke investorer på laget, som Arne Blystad, Kristian Lundkvist og Ketil Skorstad.

SATSET: Skipsreder Arne Blystad

Endúr, på det tidspunktet et lappeverk av fusjonerte virksomheter med røtter fra den fallerte verftsgruppen Bergen Group, skulle satse innen et voksende marked for marin infrastruktur.

Les på E24+

Det kan være en stor «støyrabatt» i Endúr-aksjen

Det hårete målet som ble lagt frem, var å tredoble omsetningen til to milliarder kroner innen to år. En EBITDA-margin (driftsmargin før avskrivninger) på 10–12 prosent ble vurdert som oppnåelig.

I oktober kom oppkjøpet av BMO Entreprenør for 448 millioner, oppdrettsleverandøren Artec Aqua ble snappet opp for 690 millioner og infrastrukturleverandøren Marcon ble kjøpt for 400 millioner svenske kroner i februar i år.

STOREIER: Kristian Lundkvist og hans Middelborg Invest.

I Endúrs rapport for første kvartal 2021 var det imidlertid lite å se av hverken underliggende vekst eller forespeilet marginnivå.

Omsetningen endte på 425 millioner, ned fra 473 millioner i samme periode året før. EBITDA-marginen var fem prosent, en halvering fra året før. Samtidig var det rene driftsresultatet negativt med nær 42 millioner.

– Jeg anser første kvartal som en «non-event». Denne bransjen har betydelige sesongsvingninger, og vinter er lavsesong. Når markedet får sett 2–3 kvartaler frem, tror jeg man vil få en kraftig reprising av aksjen, sier Horpestad.

Ute av styret

Endúrs oppkjøpsraid er blitt delvis finansiert med 200 millioner i ny egenkapital fra eierne, samt et nytt obligasjonslån på 1,1 milliarder. Samtidig har selgerne av de oppkjøpte selskapene fått en stor del av oppgjøret i Endúr-aksjer.

Derfor har nå selgerne av Artec Aqua blitt største eier i Endúr med 27 prosent av aksjene, mens Marcon-gründer Jörn Ryberg har rykket inn som nummer tre på aksjonærlisten.

– Hvis du ser sammensetningen av styret og de som nå har kommet inn som hovedeiere, så mistenker jeg at de ikke har tenkt å hvile på laurbærene. Her satses det nok på vekst også i årene som kommer, sier Horpestad.

Selv har han nå gått av som styreleder etter knappe 12 måneder i vervet. Inn som ny styreleder kommer Pål Reiulf Olsen, med bakgrunn fra tidligere First Securities og Hitec Vision.

NY STYRELEDER: Tidligere Hitecvision-topp Pål Reiulf Olsen

– Jeg opplevde det som forsvarlig å levere stafettpinnen videre, nå som grunnmuren er på plass, sier Horpestad.

Han viser til at han sa ja til en rolle som adm. direktør i det børsnoterte teknologiselskapet Elop i februar i år.

– Da må jeg rett og slett gjøre noen prioriteringer med tanke på hva jeg skal bruke tiden min på.

Toget som sporet av

Oppbyggingen av Endúr har mange likhetstrekk med NRC, der Horpestad tok selskapet fra 2 millioner til seks milliarder i omsetning på drøye åtte år.

På veien ledet han oppkjøpet av totalt 16 selskaper, med finske VR Track i 2018 som det største.

Et tankekors for dem som vil satse på Endúr er hva som har skjedd med NRC, der aksjen er ned 80 prosent fra toppen i oktober 2018.

Horpestad sluttet som NRC-sjef i mai 2019, og solgte seg samtidig kraftig ned i selskapet for rundt 85 millioner kroner. Også andre mangeårige investorer, som nevnte Lundkvist og Jan Haudemann-Andersen, rømte skuta.

SLITER: NRC Group har møtt på store utfordringer etter Øivind Horpestads exit i 2019.

Vinteren 2020 måtte NRC gjennomføre en emisjon på 700 millioner etter dårlig lønnsomhet på flere prosjekter.

– Ble det for store voksesmerter i NRC etter alle oppkjøpene?

– Ja, her drev vi konsolidering i en veldig fragmentert bransje, med små selskaper uten særlig systemverdi. Det gjorde også integrasjonen vanskelig. Men når det er sagt, tror jeg NRC er i ferd med å jobbe seg ut av disse problemene nå, sier Horpestad.

Han mener Endúr er bedre rustet, siden selskapet har kjøpt mer etablerte og solide selskaper.

– Her har man kjøpt tre store aktører som er ledende innen sine respektive segmenter. Og de slås ikke sammen til ett selskap, men blir dyrket hver for seg, samtidig som man henter ut synergier på toppen, sier Horpestad.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Endúr
 2. Arne Blystad
 3. Kristian Lundkvist
 4. Bergen Group
 5. NRC Group
 6. Elop
 7. Infrastruktur

Flere artikler

 1. Storeier reagerer på Endúr-blemme: – En gedigen tabbe

 2. Endúr startet kronerulling dagen før tallslipp

 3. Endúr-sjef Hans Olav Storkås går på dagen

 4. Betalt innhold

  Det kan være en stor «støyrabatt» i Endúr-aksjen

 5. Røkkes krilltopp med aksjetap på 66 millioner – nå kjøper han mer