Største veddemål på dollarras på nær tre år: – Markedet er på tå hev

Troen på mer svekkelse i den amerikanske gigantvalutaen tårner seg opp på nyåret.

VIKTIG VALUTA: Dollaren har status som verdens mest brukte valuta og reservevaluta, det vil si at den er gangbar over hele verden som oppgjørsmiddel, målestokk for andre valutaer og grunnleggende i globale finansmarkeders infrastruktur.
Publisert: Publisert:

USAs ferske president Joe Biden og hans administrasjon har allerede vært klare på at de ikke ønsker en svakere dollar for å øke landets eksport.

Markedet, gjerne hedgefond, er riktignok fortsatt posisjonert for mer svekkelse i verdens største valuta.

Shortposisjonene, et veddemål på verdifall, i dollaren nådde sist uke sitt høyeste nivå siden april 2018, ifølge ferske tall innhentet av Bloomberg fra Commodity Futures Trading Commission.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets forklarer skepsisen slik:

– Dollaren svekker seg fordi USA ikke har utmerket seg hverken med sterk vekst eller renter. Samt fordi risikosentimentet har vært sterkt og fordi man har fryktet at store underskudd på både budsjett og driftsbalanse skulle bidra til en langsiktig svekkelse av dollaren, sier han.

– Dessuten er det noen som har ment at den høye veksten i pengemengden skal bidra til å undergrave dollarens rolle som verdens reservevaluta, legger Østnor til.

Les også

Joe Bidens krisepakke vil bidra til kraftig innhenting, tror eksperter: – Vil gi en veldig fart

– På tå hev

Valutaanalytikeren fremhever også at en svakere dollar er et viktig element i det han kaller for markedets «reflasjonsnarrativ».

– Det er troen på et oppsving som løfter inflasjonen mens finanspolitikken er ekspansiv og pengepolitikken forblir svært stimulerende. Dette har vært avgjørende for markedsutviklingen siden i fjor sommer, sier han.

Han mener nettopp inflasjonen er det som kan få shorterne til å brenne seg.

– Om inflasjonen tar seg opp, vil også forventningene til at nedtrapping av verdipapirkjøpene i Fed bygge seg opp. Det vil kunne spenne bein under nettopp reflasjonsnarrativet, og dermed bidra til en sterkere dollar.

Den amerikanske sentralbanken har siden coronakrisen stimulert økonomien ved å gjøre gigantiske verdipapirkjøp.

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken mener også utviklingen i verdipapirkjøpene blir avgjørende for dollarutviklingen fremover.

– Markedene er på tå hev. De ser etter signaler rundt verdipapirkjøpenes størrelse og varighet. Det har nok mest å si for valutakursutviklingen fremover, sier han.

Valutaanalytiker Magne Østnor i DNB Markets.

– Har tonet ned retorikken

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank sier at man i ulike investormiljøer har begynt å diskutere når den amerikanske sentralbanken kan begynne å snakke om å trappe ned obligasjonskjøpene sine.

Det etter at en impuls fra Joe Bidens politikk og krisepakke i forbindelse med coronakrisen «har bidratt til en delvis reprising av utsiktene til den amerikanske sentralbanken».

– Men Jerome Powell (USAs sentralbanksjef, journ.anm.) har tonet ned retorikken, noe som har bidratt til at statsrenter har falt tilbake igjen etter markant oppgang, sier Lie om Fed-sjefens uttalelser.

Østnor i DNB Markets tror ikke de spekulative posisjonene som har bygget seg opp i seg selv vil kunne bidra til ytterligere dollarsvekkelse.

– Strukket posisjonering i valutamarkedet er en dårlig predikator av vendepunkt. Heller er det slik at når posisjoneringen er strukket, så ser vi oftere enn ellers store bevegelser i valutakursen. Men i begge retninger. Likevel er det rimelig å tenke seg at når flertallet virker å være posisjonert for en dollarsvekkelse, så skal det mer til for at vi over tid skal se disse posisjonene bygge seg opp ytterligere, hvilket nok må til for en vedvarende svekkelse av dollaren.

Les på E24+

Biden kan få den svake dollaren Trump aldri fikk

Skeptiske storbanker

Hos de amerikanske storbankene ventes det mer dollarfall fremover, ifølge Bloomberg.

– Dollaren vil sannsynligvis bevege seg nedover gjennom året. Mange av valutaene som er mer knyttet til global vekst, spesielt i fremvoksende markeder, ligger an til å styrke seg, sier Seamus Mac Gorain i JP Morgan Asset Management til Bloomberg.

Det samme forteller Goldman Sachs til sine kunder.

– Vi fortsetter å tro at kombinasjonen av høye dollarverdier, lave nominelle renter og realrenter og en kjapp innhenting i den globale økonomien vil tynge dollaren gjennom 2021, skriver Goldman Sachs’ strateger i et notat, omtalt av Bloomberg.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om