Aksjesmell for børsnykommere: – Blir veldig trangt i døren

Bølgen av nye selskaper gikk rett til værs på Merkur-børsen, men de som kom sist til festen har gått på en aksjesmell, og avkastningen etter noteringen er i minus for årets børsdebutanter.

TRANG START: Play Magnus ble notert på Merkur i oktober. Aksjen har siden falt over 40 prosent.
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Nye selskaper har strømmet til Oslo Børs’ markedsplass Merkur i 2020, i et tempo sist sett før finanskrisen.

Flere av de nye aksjene har gitt eventyrlig avkastning for dem som investerte før børsnoteringen.

Men etter at nykommerne ble mulig å handle på børs har det vært mest røde dager:

 • Siden den første handelen ble gjort i 37 børsdebutanter og frem til onsdag formiddag, var avkastningen i gjennomsnitt på minus ni prosent, viser E24s beregning.
 • Av de 37 debutantene har 25 gitt en negativ avkastning etter at de ble notert, 11 er i pluss og en uendret. 16 aksjer har falt mer enn 20 prosent og ni har falt mer enn 30 prosent.
 • Det som en stund var den heteste aksjen, har fått oppgangen kraftig barbert. Gjenvinningsselskapet Quantafuel steg fra 20 til 73 kroner på det høyeste i september, og har siden falt til litt over 40 kroner.
Les også

Norske meglerhus: Dette er nøkkelen til årets noteringsfest

Aksjesmell

Kurshoppet første handelsdag, en trend sett tidligere i år, har også uteblitt i det siste. For dem som kom sist til festen har kursen isteden falt kraftig.

– Med en gang det blir uro i markedet blir det trangt i døren, og det blir veldig trangt i døren på Merkur-selskaper, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet til E24.

Det danske hydrogenselskapet Everfuel solgte nye aksjer til 22 kroner per stykk da det hentet 290 millioner kroner før noteringen torsdag morgen, men blir få timer senere handlet for drøyt 19 kroner i markedet.

Salatselskapet Kalera ble priset til 30 kroner per aksje i kapitalinnhentingen før børsnoteringen onsdag. Samme dag falt kursen 27 prosent.

Icelandic Salmon endte ned drøye fire prosent da lakseoppdretteren ble notert tirsdag, mens solselskapet Ocean Sun ramlet 17 prosent første dag. Nedgangen for noteringen forrige fredag, IT-selskapet Patientsky, var på ti prosent.

Mads Johanessen, investeringsøkonom i Nordnet.
Les også

Startet Link Mobility med 10.000 kroner – nå håver grunnleggerne inn 463 millioner på noteringsfesten

– Luftig prising

– Merkur er en børs med lavere likviditet enn hovedlisten. Man har sett at hvis markedet blir nervøst forsvinner likviditeten fra selskapene på Merkur. Da må man ned i pris for å få solgt, sier Johannesen.

Han peker på at det er lettere opptakskrav ved noteringer på Merkur. Blant annet trenger ikke selskapene like mange aksjonærer som ved noteringer på hovedlisten.

– Det er heller ikke til å stikke under en stol at flere har blitt notert til en ganske luftig prising i forhold til inntjening. Det blir å anse som et høyrisiko-veddemål, sier Johannesen.

Han tror også markedet kan ha blitt mettet etter at det i en periode har blitt notert et nytt selskap hver dag.

– Det er grenser for hvor mye man har mulighet til å være med på.

Ifølge Johannesen har ikke Nordnet-kundene har kastet seg over den siste bølgen av nye aksjer.

– Jo lenger man har kommet ut på aksen jo mer har det avtatt med interesse fra Nordnet-kundene. Hvis man ser at ting ikke går særlig første dagen blir det også liten interesse.

Peker på høy pris

Forvalter Leif Eriksrød i Alfred Berg mener mange Merkur-selskaper har hatt en luftig prising.

– Vi vil ofte foretrekke selskaper med inntjening og en viss historikk, som gir et grunnlag for å verdsette ting, sier han.

Eriksrød mener høy pris er en viktig årsak til at aksjene nå faller tilbake.

– De har blitt listet på altfor høye nivåer. Uerfarne investorer hører at dette er kjempehot og så gjør de ikke de normale verdsettelsesvurderingene.

Les på E24+

Venter emisjonsbølge på Merkur-børsen

Noteringsfesten

Bølgen av noteringer har for det aller meste skjedd på Merkur Market, en markedsplass hvor kravene for å slippe inn er lettere enn på hovedlisten på Oslo Børs.

Noteringsfesten gir også gode tider for meglerhusene og advokatene som bistår selskapene i prosessen.

I starten av oktober anslo E24 verdien av honorarfesten til 870 millioner kroner for meglerne som bistår med å hente kapital. Advokater som fryktet kriseår, går isteden mot et rekordår.

Børsgaloppen har blitt møtt med skepsis hos noen eksperter. Investeringsdirektør Robert Næss har sammenlignet investorenes appetitt på risiko med opptakten til dotcom-boblen i år 2000.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsnotering
 2. Aksjer
 3. Euronext Growth

Flere artikler

 1. Milliardtap for Euronext Growth-selskapene i fjor

 2. Betalt innhold

  Merkur Market eksploderer: Dette bør du vite før du investerer

 3. Prisgalopp på hete aksjer tross krisetid: – Ligner veldig på 1999

 4. 87 milliarder barbert bort i Autostore på to måneder: – Et brutalt fall

 5. Betalt innhold

  Børsbølge i norsk tech: Fordelene og ulempene for startups