Sisseners fond rustes for markedsuro etter USA-valget

Forvalter Jan Petter Sissener har kjøpt forsikring mot aksjefall før det som kan bli et omstridt USA-valg, mens investor Haakon Sæter vil «sitte gjennom» valgdramaet med sin aksjeportefølje.

FORSIKRET MOT URO: Jan Petter Sisseners fond har kjøpt opsjoner før USA-valget.
Publisert:

– Det har vi gjort for en god stund siden. Vi er godt sikret mot støy i Amerika. Ikke så godt sikret hvis det skulle smitte over til Oslo, sier Sissener til E24.

Aksjefondet han er med å forvalte, Canopus, har sikret seg hvis det skulle oppstå turbulens på Wall Street i forbindelse med valget natt til onsdag norsk tid.

Fondet har forberedt seg ved å kjøpe såkalte put-opsjoner på aksjeindeksen i USA, ifølge Sissener.

Dette fungerer som en forsikring mot kursfall, ved at fondet har rett til å selge til en forhåndsbestemt pris. Fondet kan dermed selge aksjer til en høyere pris enn markedspris hvis markedet skulle falle.

Markedsuro etter politiske valg er ikke et helt ukjent fenomen de siste årene. Både forrige USA-valg og brexit-avstemmingen skapte store bølger i markedene.

Les på E24+

Investorer må ta høyde for kaos rundt presidentvalget

Les på E24+

Bør man lempe ut aksjene før USA-valget?

– Kan se for seg bråk

Sissener tror et uavklart valgresultat, der hverken Donald Trump eller Demokratenes presidentkandidat, Joe Biden, haler i land en klar seier, er scenarioet hvor usikkerheten kan stige og aksjekursene falle.

– At vi får et valgresultat som ikke aksepteres og som bestrides, er det som vil skape uro. Vinner Trump og det er klart, er det greit. Vinner Biden og det er helt klart, er det greit.

– Men et resultat hvor det kanskje bare er noen få stemmer som skiller i vippestatene, det kan skape uro. For da kan man se for seg at blir bråk, sier Sissener.

Forvalteren mener eventuell markedsuro vil være kortvarig, uansett utfall. Han tror Oslo Børs også vil kunne bli påvirket, men i begrenset grad, og peker på at mange av børslokomotivene her hjemme allerede er lavt priset.

– Oslo Børs lever og svever i sin egen verden, og de største selskapene på Oslo Børs er ordentlig billig. Men det er mye frykt. Vi tror egentlig i dag kan være en god kjøpsdag, for det er mye frykt innbakt i dette.

Les også

Trump-velgere i vippestat frykter Biden-seier: – Han vil ødelegge landet vårt

Vil «sitte gjennom»

Investor Haakon Sæter sier han ikke tar noen store grep i porteføljen, men vil heller «sitte gjennom» til valget er overstått.

Sæter er en av de aktive privatinvestorene på Oslo Børs, og sitter med norske noterte aksjer gjennom de to selskapene Silvercoin Industries og Six-Seven, ifølge aksjonærlister.

– Nesten alltid når det er et valg, er min erfaring at vil man vil bare ha det overstått. Det som er viktig er at det ikke drar ut med krangling om hvem som vinner. Hvis det blir en vinner, enten den ene eller andre, så er det positivt.

– Investorene liker ikke usikkerhet. Det er allerede inndiskontert at det blir ruglete. Det har vært det et par uker, sier Sæter.

Les også

Verkebyllen som kan bli et mareritt

Sjeføkonom og forvalter Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management.

Unngår eksponering mot USA-renter

– Markedet kommer til å bli påvirket av det som skjer i valget i USA, også innenfor det segmentet hvor vi opererer, sier Bjørn Roger Wilhelmsen til E24.

Han er forvalter i hedgefondet Nordkinn Asset Management som kjøper og selger valutaer og rentepapirer, ved blant annet å tolke den makroøkonomiske utviklingen.

Forholdet mellom risiko og mulig gevinst er imidlertid for dårlig til å plassere noen veddemål, fremholder Wilhelmsen.

– Vi tror det er veldig vanskelig å ta en god posisjon på valgresultatet.

Wilhelmsen mener stigende markedsrenter i USA tyder på at markedet i økende grad har priset inn en Biden-seier.

– Det kan godt hende det skjer, men det er også priset inn en hel del i den retningen allerede. Så det er veldig risikabelt å ta noen store klare «bet» på valgresultatet.

Fondet har isteden tatt grep for å være mindre utsatt for svingninger i det amerikanske rentemarkedet.

– Vi prøver å redusere eksponeringen mot retning på USA-renter ganske mye, sier Wilhelmsen.

Publisert: