Oljefondet har kjøpt seg opp: Eier Nikola-aksjer for over to milliarder

Oljefondet har kjøpt seg kraftig opp i Nikola, som lager hydrogenlastebiler. Ved nyttår satt fondet på over fire prosent av selskapet, til en verdi av 2,23 milliarder kroner.

Nikola skal produsere hydrogenlastebiler, og hadde et begivenhetsrikt 2020 med børsnotering og en toppsjef som sluttet. Oljefondet har kjøpt seg opp i Nikola, og eier aksjer for over to milliarder kroner.
Publisert:

Den amerikanske hydrogenlastebilprodusenten Nikola hadde et begivenhetsrikt 2020.

Selskapet gikk blant annet på børs ved å slå seg sammen med et spesialforetak. Senere trakk toppsjef Trevor Milton seg etter svindelanklager fra et selskap som mente Nikola overdrev hvor langt det hadde kommet i teknologiutviklingen.

Nikola inngikk også en avtale med General Motors om et tett samarbeid, men avtalen ble etter hvert nedskalert. GM skal imidlertid fortsatt levere teknologi til Nikolas lastebiler.

Tross uroen har det norske Oljefondet kjøpt seg opp i Nikola etter at selskapet ble børsnotert i fjor.

Eier fire prosent

Det ble i fjor kjent via amerikanske SEC at Oljefondet hadde kjøpt 10 millioner aksjer da Nikola gikk på børs, men ved slutten av fjoråret satt Oljefondet ifølge Nasdaq på 17.038.863 aksjer i Nikola.

Det betyr at fondet på ett eller annet tidspunkt har kjøpt seg opp i Nikola etter noteringen. Det er ikke kjent når Oljefondet økte beholdningen.

Verdien av Oljefondets beholdning i Nikola var på 2,23 milliarder kroner ved nyttår, ifølge beholdningslistene som Oljefondet legger frem årlig. Dermed eide Oljefondet 4,44 prosent av lastebilprodusenten.

Dermed er fondet en større aksjonær målt i prosent i Nikola enn i mange andre selskaper. Fondet er jevnt fordelt i markedene og eier som regel mellom én og to prosent i selskaper, men ifølge mandatet kan det eie opptil ti prosent av et enkeltselskap.

Noen av aksjene i Nikola eies gjennom fondets miljømandat, som er fordelt på 90 aksjer verdt 98,9 milliarder kroner ved årsskiftet. Gjennom dette mandatet eier fondet også aksjer i Tesla, Iberdrola, Neoen, NextEra og Linde, ifølge fondets rapport om ansvarlig investering.

Oljefondet betalte 10 dollar stykket for de 10 millioner første Nikola-aksjene sine, ifølge Nikolas SEC-registreringer.

Nikola-aksjen steg mye etter noteringen i starten av juni i fjor, og var helt oppe i rundt 80 dollar på toppen før aksjekursen falt utover sommeren og høsten. Ved nyttår var Nikolas aksjekurs 15,26 dollar, og i skrivende stund handles Nikola-aksjen til over 16 dollar.

– Vanskelig å se det som negativt

E24 og andre næringslivsaviser har skrevet mye om Nikola. Noe av årsaken er at Nikola etter planen skal kjøpe elektrolysører for milliarder av kroner fra norske Nel.

Nel er også aksjonær i Nikola, etter å ha tatt en symbolsk eierandel i 2018. Nel-sjef Jon André Løkke er positiv til at Oljefondet har økt sin posisjon i Nels storkunde.

– Det er vanskelig å se det som negativt at Oljefondet ser verdien i Nikola. Det er jo bare hyggelig, sier Løkke til E24.

Nel har fortsatt aksjer i Nikola.

– Det er ikke primært en finansiell investering, sier Løkke.

Nel-sjef Jon André Løkke.
Les også

Nikola-aksjen til himmels: Nels aksjeverdier er 16-doblet

– Noen forsinkelser

Nikola leverte i fjor et tap etter skatt på 147 millioner dollar, fra et tap på 43 millioner dollar i samme periode året før, ifølge selskapets seneste kvartalsrapport.

Selskapet er under oppbygging og har store utgifter til teknologiutvikling og produksjonsanlegg i tyske Ulm og i Arizona. Selskapet har ingen inntekter.

Nel-sjef Jon André Løkke har tidligere sagt at Nikolas forpliktelser overfor Nel er uendret tross fjorårets uro.

– Endringene i Nikola i fjor høst og reposisjoneringen deres har skapt noen forsinkelser, men underliggende så fortsetter samarbeidet mellom Nel og Nikola som før. De har blitt et mer fokusert selskap, og har lagt bort planene sine om en pickup, sier Løkke.

– Jeg tror de vil komme styrket ut av dette, som et mer fokusert selskap som er drevet mer av industrierfaring enn av gründerskap. Det er ikke noe feil med gründerskap, men alt til sin tid, sier han.

Hydrogen har fått et solid oppsving de siste årene. EU har varslet store satsinger. En rekke prosjekter er også under planlegging i Norge, og flere hydrogenselskaper har gått på Børsen.

Denne uken hentet Aker-systemets hydrogenselskap Aker Clean Carbon tre milliarder kroner før noteringen 10. mars.

Les også

Gründer Trevor Milton forlater Nikola

Nikolas tidligere toppsjef Trevor Milton trakk seg i fjor, etter beskyldninger om å ha overdrevet hvor langt selskapet hadde kommet med teknologiutviklingen.

Toppsjefen sluttet

Selskapet Hindenburg Research kom i september med skarpe anklager mot Nikola og daværende toppsjef Trevor Milton. Kort tid etter trakk Milton seg ut av selskapet.

I Nikolas årsrapport erkjenner selskapet at Milton har gitt «upresise» uttalelser om selskapets fremdrift i utviklingen av elektriske og hydrogendrevne lastebiler i perioden 2016 til 2020.

Selskapet peker på ni uttalelser fra selskapet og Milton som innrømmes å ha vært «helt eller delvis unøyaktige». Syv av uttalelsene kom fra Milton, mens de to andre er meldinger fra selskapet.

Les også

Nikola: Tidligere toppsjef kom med «unøyaktige» uttalelser

Publisert:
Gå til e24.no