Norwegian-sjefen: – Det er ikke godt nok, men det beveger seg definitivt i riktig retning

Norwegian tjener penger igjen og pilene peker oppover. Men, markedet går fortsatt bare for halv maskin, advarer selskapet.

Konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian på dagens kvartalspresentasjon, torsdag 28. oktober. – Det har vært et mye bedre kvartal enn det vi har sett i tidligere kvartaler, det er helt sikkert, sier han.
Publisert:

Flyselskapet Norwegian tjener igjen penger og kunne torsdag legge frem et overskudd på rundt 170 millioner kroner før skatt for de viktige sommermånedene juli, august og september.

Det var imidlertid alt annet enn jubel og champagnekorker da konsernledelsen la frem resultatet på Aker Brygge i morgentimene.

– Det er ikke godt nok, men det beveger seg definitivt i riktig retning, sier konsernsjef Geir Karlsen i Norwegian til E24.

Les på E24+

Regnskapsregler pynter på Norwegians resultater

Halvert trafikk

Under dagens kvartalspresentasjon pekte Norwegian-sjefen på at lufttrafikken over Avinors flyplasser fortsatt bare er på rundt 55 prosent av nivået i 2019, før coronapandemien.

Tilsvarende tall ser man også for København Lufthavn Kastrup, selv om man der åpnet opp raskere enn i Norge, ifølge ham.

– Markedet er fortsatt ikke tilbake, og vi er fortsatt påvirket av pandemien, sier Karlsen.

Les også

Norwegian inngår avtale om å leie Boeing-fly

Strømmer til

Sommermånedene har imidlertid startet en positiv trend. Allerede i juni så man en kraftig økning i billettbestillinger, som gradvis har tiltatt.

Samtidig øker antallet medlemmer i lojalitetsprogrammet Norwegian Reward med 6–8000 medlemmer i uken, ifølge Norwegian-sjefen.

– Kundene kommer tilbake, og booker lenger og lenger frem, sier Karlsen.

Les også

Norwegian fjerner alle begrensninger på bruk av cashpoints

– Ikke fornøyd

Norwegian-sjefen legger imidlertid ikke skjul på at han fortsatt ikke er fornøyd.

– Vi er fortsatt ikke fornøyd med billettbestillingene og yielden (inntektene per passasjerkilometer, red.anm.), men det går i rett retning, sier han.

Samme budskap har han for såkalte «andre inntekter» (ancillary), som inntekter fra salg om bord, bagasje og andre tilleggstjenester.

Les også

Norwegians passasjervekst tiltar inn i høstsesongen: – Pågangen har vært stor

I tredje kvartal utgjorde disse 25 prosent av billettinntektene.

– Det er fortsatt litt lavt i forhold til passasjerer, men det går riktig vei, sier Karlsen.

Les også

Oljeprisbykset rammer SAS og Norwegian hardt

Vinterskrell

Sommermånedene skal normalt finansiere en langt magrere vintersesong, der mange av flyselskapene taper penger.

Tross i at Norwegian godt inn i 2022 har såkalte «power of the hour»-avtaler for sine fly, der man kun betaler leien for tiden flyene er i luften, regner selskapet med å tape penger gjennom vinterhalvåret.

– Historisk er ofte november og februar de dårligste månedene, mens desember og juletrafikk vil være bedre. Men for perioden som helhet vil vi ha en «cashburn» (netto kontantforbruk, red.anm.), men den er kontrollerbar, sier Karlsen til E24.

– Svært trygg

Selskapet hadde heller ingen netto kontantforbruk i oktober, og har omtrent samme kontantbeholdning i dag som for en måned siden, ifølge ham.

– Vi vil ha en «cashburn», men den vil være relativ lav, sier Karlsen med henvisning til vintersesongen, under presentasjonen.

Ved utgangen av september var Norwegians kontantbeholdning på 7,6 milliarder kroner. Selskapets netto rentebærende gjeld var på 642 millioner kroner.

– Vi er svært trygg på at vi har en sterk kontantposisjon når vi nå går inn lavsesongen som står foran oss, sier Karlsen.

– Kan passere SAS

Flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs er oppmuntret av Norwegians kvartalsrapport, og peker på at selskapet leverer på en positiv kontantstrøm fra driften, som lovet, samt overskudd før skatt.

Han tror også at Norwegian kan komme til å passere SAS i antall passasjerer i oktober.

Hans Jørgen Elnæs, Winair.
Les også

Økte inntekter og overskudd for Norwegian – men driften går i minus

– Utsiktene på god inngang i bookinger og en estimert fyllingsgrad i oktober på 80 prosent lover godt. Det kan også bety at Norwegian kan passere SAS i antall passasjerer i oktober, sier Elnæs.

Øker overalt

I tredje kvartal reiste nærmere 2,5 millioner passasjerer med Norwegian sammenlignet med omtrent en million samme periode i fjor.
Kapasiteten (ASK) økte med 130 prosent og passasjertrafikken (RPK) økte med 177 prosent sammenlignet med tredje kvartal i 2020.

Fyllingsgraden var 73,1 prosent, som er en økning på 12,5 prosentpoeng.

Gjennomsnittlig rutelengde økte med 20 prosent. Ved utgangen av tredje kvartal besto selskapets flåte av 51 fly.

Norwegian varslet onsdag å ha leid ytterligere 13 fly.

Alle skal leveres innen utgangen av første kvartal for å være klar til selskapets sommersesong.

Les også

Pilotrush til Norse Atlantic: Fått over 2.300 søknader på én uke

Les også

Industri Energi med varselskudd til SAS: – Må holde oss for nesen akkurat nå

Publisert: