Markant opptur på Oslo Børs: – Et lettelsesrally

Investeringsøkonom Mads Johannesen mener det er et ruglete marked nå, og at man kan vente seg flere store svingninger.

Et løft for oljeprisen bidro til en god dag på Oslo Børs.
Publisert:

Hovedindeksen åpnet opp 0,33 prosent på ukens første handelsdag, og var til tider oppe og snuste på 2-tallet deler av formiddagen.

Ved børsdagens slutt ender indeksen opp 1,8 prosent.

Etter en nedgående trend forrige uke, var oljeprisen på vei opp mandag. Den har imidlertid falt igjen i ettermiddag og et fat nordsjøolje (brent spot) handles i skrivende stund for 113,4 dollar fatet – opp 3,45 prosent for dagen.

Slik ser det ut for et knippe av de mest omsatte aksjene ved slutten av børsdagen:

  • Equinor stiger 3,01 prosent
  • Aker BP er opp 2,8 prosent
  • Yara er opp 1,0 prosent
  • Oppdrettsselskapet Mowi er opp 0,13 prosent
  • Tørrlastrederiet Golden Ocean er opp 2,9 prosent
  • Tankrederiet Frontline stiger 7,09 prosent

Børsen hadde en tøff forrige uke, men steg på ukens siste handelsdag og endte opp 0,6 fredag. Samlet for uken havnet Hovedindeksen likevel ned 2,9 prosent.

– Ruglete marked

Investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet har følgende å si om dagens børsutslag:

– Jeg tror det er et lettelsesrally nå. Når det ikke kommer særlig mange nyheter, så er minste motstands vei opp, sier Johannesen og legger til:

– Det er et veldig ruglete marked nå, hvor man kan få voldsomme utslag både på oppsiden og nedsiden.

Johannesen sier det er vanskelig å gjøre seg klok på hva de store svingningene skyldes, men at det primært er tekniske årsaker.

– Mange selskaper kommer ned på interessante nivåer som gjør at enkelte vil kjøpe aksjer, sier Johannesen.

Equinor har tatt mye av fallet

Det er heller ingen hemmelighet at det er godt nytt for Oslo Børs, som huser mange oljetunge børslokomotiver, når oljeprisen stiger.

– Oslo Børs har vært en av de beste børsene i verden som følge av sektorsammensettingen. Equinor, som er det største selskapet på børsen, er opp 40 prosent så langt i år. Siden Equinor står for rundt 25 prosent av Hovedindeksen, så har aksjen tatt mye av fallet, sier Johannesen.

Investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, er spent på hvordan børsselskapene håndterer den nye makroøkonomiske virkeligheten.

Venter spent på kvartalstall

Gjennom sommeren mener investeringsøkonomen at det blir interessant å se hvordan børsselskapene håndterer den nye makroøkonomiske virkeligheten, med økende inflasjon, stigende rente og krig i Ukraina.

– I selskapenes kvartalsrapporter vil vi få se hvordan de håndterer denne nye virkeligheten. Ut i juli vil man nok få store svingninger intradag ut ifra hvordan markedet tolker de ulike tallene. Det er fordi det er mye lavere aktivitet og likviditet, da flere er på ferie, sier Johannesen.

Han er spent på å se hvordan inflasjonen spesielt har begynt å bite på for enkelte selskaper.

– Økte priser går rett på marginen. Se alltid på inntjeningen. Om selskapet tjener mer penger hele tiden, så er det gode odds for at de gjør det neste år også, sier Johannesen.

0,5 prosents plussavkastning

Johannesen har gjort egne undersøkelser for hvordan det har gått på Oslo Børs i juni, juli og august måned de siste 10 årene.

Han har kommet frem til at det historisk er en 0,5 prosent plussavkastning å hente gjennom sommermånedene.

Derfor har han følgende råd til folk med ulik investeringsstrategi:

– Er du langsiktig sparer ville jeg ikke brydd meg, jeg ville tatt ferie og latt markedet gjøre jobben. Er du enkeltinvestor kan det komme gode muligheter for gode kjøp i enkelte selskaper, fordi man kan utnytte seg av mindre interesse og mindre likviditet. Er du allerede overeksponert ville jeg vektet meg ned fordi det nettopp kan skje store svingninger, sier Johannesen.

Selger oljerigger for over 3 milliarder

Riggselskapet Borr Drilling meldte før børsåpning at de selger tre oljerigger for 3,1 milliarder som en del av en refinansiering.

Riggselskapet går dermed fra å eie 23 til 20 oljerigger. Kjøperen er ukjent og salget er ventet å skje i løpet av 30 dager.

Aksjen ender dagen opp 7,43 prosent.

Publisert:
Gå til e24.no