Wall Street endte opp i påvente av Powell-tale

De amerikanske markedene steg bredt torsdag. Samtidig venter investorer spent på Fed-sjefens Jackson Hole-tale.

Fed-sjef Jerome Powell og Fed-sjef i New York John Williams på «Jackson Hole»-konferansen i 2019. Det er stor spenning knyttet til Powells tale på fredag.
Publisert:

De neste tre dagene er det i fjellstaten Wyoming i USA det skjer. I alle fall om du er interessert i amerikansk økonomi.

Der arrangeres den årlige «Jackson Hole»-konferansen, hvor rundt 120 økonomer, investorer og politikere møtes for å diskutere økonomisk politikk. Og for første gang siden 2019 er arrangementet fysisk igjen, etter to år med en virtuell versjon.

Arrangementet som først ble holdt i 1978, har fått en unik betydning fordi det er et forum der beslutningstagere diskuterer pressende økonomiske spørsmål, ifølge New York Times. I tillegg er det ofte et sted for store kunngjøringer eller viktige ideer.

Slik ser markedet ved stengetid:

  • Industritunge Dow Jones steg 0,98 prosent
  • Teknologiindeksen Nasdaq Composite endte opp 1,67 prosent
  • Brede S&P 500 steg 1,42 prosent

Onsdag steg også Wall Street etter tre dager med fall for S&P 500. Nedturen kom blant annet på grunn av frykt for ytterligere rentehevinger.

Spesielt teknologiselskaper rammes på børs av denne frykten ettersom disse ofte er verdsatt basert på potensiell inntjening i fremtiden, og høyere renter og dermed dyrere finansiering gjør lovnadene om fremtidig inntjening mindre verdt.

USA er inne i en periode med sterk prisvekst. Som et svar har den amerikanske sentralbanken satt opp renten flere ganger i år.

Fed-sjefen taler

Aller mest spenning er det kanskje knyttet til Fed-sjef Jerome Powells tale på fredag.

På Jackson Hole for to år siden ble han hyllet for å ha reddet den amerikanske økonomien fra en pandemikrasj. Under årets møte er stemningen annerledes, skriver Financial Times.

Den kraftige prisveksten i landet har lagt et enormt press på Powell. Han må finjustere pengepolitikken for å bekjempe inflasjonen, uten å forårsake flere tap av jobber enn nødvendig.

Fredag kommer i tillegg de månedlige tallene for forbruksutgifter i USA. Ifølge CNBC viser tallene hvordan amerikanerne bruker pengene sine, og er en av Federal Reserves foretrukne inflasjonsmålinger.

Les på E24+

Tre eksperter om Wall Street: Dette bør du gjøre med aksjene nå

Amerikansk økonomi krympet i andre kvartal

Antallet førstegangssøkende til arbeidsledighetstrygd i USA (jobless claims) var 243.000 personer i forrige uke, viser statistikk fra det amerikanske arbeidsmarkedsdepartementet.

På forhånd var antall førstegangssøkende ventet å være 253.000 personer, ifølge konsensusprognose fra Trading Economics.

Ellers har det kommet reviderte BNP-tall fra Bureau of Economic Analysis (BEA) torsdag. De viste at den amerikanske økonomien krympet med 0,6 prosent i andre kvartal i år.

På forhånd var det ventet at nedgangen ville bli på 0,7 prosent, ifølge estimater innhentet av Bloomberg.

Les på E24+

Ikke la deg lure av makrotall som skaper svingninger på børsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om