Nasdaq ledet i nedgang på Wall Street

De amerikanske aksjemarkedene vendte torsdag tilbake til den mer negative stemningen fra tidlig i uken.

Publisert:

Torsdagen startet med grønne tall på Wall Street, men det snudd til fall i løpet av dagen. Teknologitunge Nasdaq hadde den klart tydeligste nedgangen.

Slik så det ut for de tre toneangivende indeksene ved stengetid:

  • S&P 500 falt 0,52 prosent
  • Dow Jones endte ned 0,28 prosent
  • Nasdaq falt 1,56 prosent

Onsdag avsluttet markedene i USA med solid oppgang, men før det hadde uken vært tøff.

Stemningen var klart mest negativ for teknologitunge Nasdaq blant de tre viktige indeksene.

Flere softwareselskaper gjorde det dårlig torsdag, etter å ha lagt frem skuffende kvartalsrapporter. Okta og Snowflake er ned henholdsvis 8,06 og 15,37 prosent.

Blant de store tek-aksjer var det Tesla, Facebook-eier Meta og Amazon som gjorde dårligst på børsen. Tesla-aksjen falt 4,61 prosent, Meta-aksjen endte ned 2,47 prosent om Amazon-aksjen falt 2,73 prosent

Oljeprisen noe tilbake

Oljeprisen har falt noe tilbake, etter å ha nesten nådd 120 dollar fatet torsdag morgen. Overordnet holder likevel prisen seg på de høye nivåene den har klatret til etter at Russland gikk til krig mot Ukraina, og ligget mellom 115 og 110 dollar torsdag ettermiddag og kveld.

Like etter stengetid i USA ligger Nordsjøolje (brent spot) på 110,66 dollar fatet, ned rundt 3,5 prosent for dagen.

Store oljeselskaper som Chevron og Exxon Mobil fortsatte likevel børsstigningen fra de siste dagene, selv om ikke oljeprisen har gjort det samme.

At markedet ikke ønsker å kjøpe russisk olje i frykt for sanksjoner skal være en av årsakene til at prisen presses oppover. Prisene på kull, gass, hvete og metaller som aluminium har også steget siden Russland invaderte Ukraina. Torsdag steg gassprisene til rekordhøyt nivå.

Færre nye trygdesøkere enn ventet

På makrosiden søkte 215.000 amerikanere om ledighetstrygd for første gang forrige uke (jobless claims).

Ifølge Trading Economics var det på forhånd ventet 225.000 søkere, og antallet er det laveste hittil i år. I januar var tallet nesten 300.000.

Antallet som fortsetter å motta ledighetstrygd (continuing claims) steg på sin side til 1.476.000 per 19. februar, mot ventede 1.474.000.

Ukraina preger stemningen - nye sanksjoner

Krigen i Ukraina og de ulike økonomiske sanksjonene mot Russland står fortsatt sentralt, når når krigen går inn i sin andre uke.

USA innførte blant annet nye sanksjoner mot russiske oligarker torsdag, og fryser midlene åtte rike russere eller personer nær Putin eventuelt måtte ha i USA. Alisjer Usmanov, en av Russlands rikeste, er blant annet på listen.

Hva slags betydning konflikten vil ha for markedene fremover er det delte meninger om blant analytikere, ifølge CNBC.

– På tross av de vanskelige hendelsene i Ukraina har globale aksjer vært relativt robuste. Tapene har vært konsentrert i aksjer som er direkte eksponert mot Russland. Vi ønsker fortsatt å kjøpe i bølgedalene, og understreker at globale aksjer har endte 10–20 prosent høyere etter tidligere geopolitiske kriser, sier Citi-strateg Robert Buckland i et notat, ifølge kanalen.

Mohamed El-Erian, økonomisk sjefsrådgiver i Allianz, er mindre optimistisk og tror på mer volatilitet også utover i året.

– Markedene har vært motstandsdyktige. Hvor lenge vil det vare? Det er i ferd med å bli svakere og blir svakere fordi USAs sentralbank ikke sprøyter inn likviditet fra og med denne måneden, sier han til CNBC.

Publisert:

Her kan du lese mer om