Dette skjer denne uken: Tror høy inflasjon kan gi kraftigere rentehopp
Inflasjonstall fra både Norge, eurosonen og USA står i fokus den kommende uken.
– Det viktigste å følge med på her hjemme den kommende uken er helt klart inflasjonstallene som kommer på fredag, sier Marius Gonsholt Hov, sjeføkonom i Handelsbanken.
Fredag legges konsumprisindeksen (KPI) for mai frem, og vi får svar på om prisene på varer og tjenester stiger videre.
Den totale inflasjonen (prisveksten) i april var 5,4 prosent høyere enn i samme måned i fjor. Prisveksten var dermed på sitt høyeste siden 2008. Uten strømstøtten hadde veksten vært på 7,2 prosent.
Økte priser på strøm, flybilletter og mat forklarer mye av oppgangen i inflasjonen, ifølge SSB.
Kjerneinflasjonen (utenom strøm og avgiftsendringer) steg samtidig til 2,6 prosent. Det er denne Norges Bank ser på i sin rentesetting.
Tror på ekstra renteheving
Hov tror at kjerneinflasjonen steg videre i mai.
– Kjerneinflasjonen steg ganske mye mer enn det Norges Bank anslo forrige måned. Vi tror man vil se en stigning på 3,1 prosent nå på fredag, som er et godt stykke opp, sier han.
Sjeføkonomen mener at høye inflasjonstall sammen med et stramt arbeidsmarked og sterke boligpriser kan øke sannsynligheten for en raskere renteheving enn det som allerede er anslått.
– Vi tror det kan komme en ekstra renteheving fra Norges Bank enn de som allerede er varslet før 2024. Det er også mulig at vi kan se en dobbel renteheving allerede i juni, sier han.
– Vi har ikke tatt med mulige doble rentehevinger i prognoser før etter sommeren, men får vi sterke inflasjonstall på toppen av et stekt arbeidsmarked, så er det mulig. Det er uansett er viktig å peke på risikoen for at det kan skje, fortsetter han.
Laveste arbeidsledighet på 14 år
Ved forrige rentemøte holdt Norges Bank renten uendret på 0,75 prosent, men varslet en heving i juni. Det er også ventet hevinger på rentemøtene i september og desember.
– Norges Bank styres ikke veldig av det som skjer her og nå, men en sum av alle faktorer kan påvirke noe, sier Hov.
Boligprisene steg 1,2 prosent i mai
Reelt med dobbel renteheving i ESB
Av internasjonale hendelser peker Hov på torsdagens rentemøte i Den europeiske sentralbanken (ESB) som spesielt viktig.
Hov sier det vil være overraskende om de hever renten allerede nå i juni, men sier at det kan øke sjansen for doble rentehevinger i nærmeste fremtid.
– Uttalelsene i etterkant av møtet blir en slags oppvarming til første renteheving. Etter sterke inflasjonstall i mai er risikoen for en dobbelt renteheving i juli høyst reell, sier han.
– Det blir viktig å se om ESB åpner dørene for dette nå.
Inflasjonsfrykten: Dette betyr prisveksten for deg nå
Prisveksten i eurosonen steg til 8,1 prosent i mai og har dermed nådd nok en rekordtopp. Det var en oppgang fra 7,4 prosent fra måneden før.
Sjeføkonomen i sentralbanken, Philip Lane, har fra før sagt at rentehevinger på 0,25 prosentpoeng i juli og september er et passende tempo. Hov tror den tonen kan ha endret seg noe.
– ESB har sagt at de skal gå forsiktig frem, men disse uttalelsene har kommet i forkant av sterke inflasjonstall, sier han.
Prishopp på strøm og galopperende inflasjon kan gi dyrere Syden-ferie
Fed under press
På fredag får vi også nye inflasjonstall for USA.
I april var prisveksten på årlige 8,3 prosent, som var høyere enn ventet på forhånd. Kjerneinflasjonen, som ser bort ifra volatile mat- og energipriser, var på årlige 6,2 prosent i april.
Sentralbanksjef Jerome Powell i Federal Reserve (Fed) har uttrykt flere ganger at prisveksten er altfor høy, og at sentralbanken vil jobbe hardt for å forsøke å dempe den brennhete inflasjonen.
– Fed er fremdeles under stort press, og renteforventningene har tatt seg betydelig opp. Renteøkningene biter ikke på økonomien ennåe, sier Hov.
Ved forrige rentemøte hevet Fed styringsrenten med 0,5 prosentpoeng, og varslet samtidig lignende grep på de kommende møtene.
Hov i Handelsbanken tror sentralbanken vil iverksette enda sterkere grep fremover.
– Sjansen for at det kommer en dobbel renteheving også i september, i tillegg til i juni og juli som er varslet på forhånd, er stor. Spesielt dersom det kommer nok en runde med sterke inflasjonstall på fredag, sier han.
Fed-topp vil øke renten med 0,5 prosentpoeng «flere ganger»
Flyselskap i turbulens
Både SAS og Norwegian legger frem trafikktall for mai måned denne uken.
Kriserammede SAS gikk på et nytt milliardtap i forrige regnskapskvartal, og har varslet at de kommer til å kutte 4.000 flyvninger i sommer.
I den varslede kriseplanen SAS har lagt frem i forsøk på å redde selskapet, har de varslet at de vil omgjøre 20 milliarder svenske kroner fra gjeld til aksjer, samtidig som de vil hente minst 9,5 milliarder i frisk kapital.
Begge selskapene kunne melde om passasjervekst i april, og at de ser positivt på bookingsituasjonen for sommeren.