Kronen svekkes: Dollaren koster over ni kroner igjen

Den amerikanske valutaen er på sitt dyreste siden august, etter at kronen svekker seg mot en rekke andre valutaer fredag morgen.

Illustrasjonsfoto: Kronen svekkes mot blant annet dollaren fredag, og fortsetter dermed trenden den siste tiden.
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

Slik er utviklingen i valutamarkedet klokken halv syv:

  • Kronen svekkes med 0,9 prosent mot euro, som nå koster 10,13 kroner.
  • Dollaren har blitt 0,7 prosent dyrere og handles for 9,03 kroner. På det høyeste i august kostet dollaren 9,1 kroner.
  • Kronen svekkes også mot pundet, med 0,6 prosent til en kurs på 12,02.

Markedsuro

Svekkelsen skjer samtidig som stemningen i markedene er preget av bekymring for en ny coronavirusvariant oppdaget i Sør-Afrika.

Det sender flere asiatiske børser kraftig ned i morgentimene, mens oljeprisen faller 2,4 prosent til 80,2 dollar per fat.

Uroen kommer etter at sørafrikanske leger og forskere torsdag kveld varslet at de har påvist en ny variant av coronaviruset. Denne har fått skylden for økende smittespredning i landet, skriver NTB.

Les også

Kronesvekkelse gir Støre mer å rutte med: Oljefondet setter ny rekord

I det siste har spesielt dollaren blitt dyrere målt i norske kroner. I oktober kostet den amerikanske valutaen 8,3 kroner på det laveste.

Også målt mot euroen har den norske valutaen blitt svakere. Den siste måneden har den felleseuropeiske valutaen blitt 4,7 prosent dyrere.

Her hjemme har utsiktene til flere rentehevinger og oppgangen i oljeprisen vært blant faktorene som ble trukket frem som positive for kronen.

– Medvinden for kronen vil løye

Men oljeprisen har falt fra en topp på over 86 dollar per fat i slutten av oktober til 80 dollar fatet.

Samtidig har også flere andre lands sentralbanker hevet rentene eller signalisert at styringsrentene etter hvert skal opp.

Les også

Fed-referat: Setter opp renten om inflasjonen fortsetter å øke

– Vi har lenge ment at den doble medvinden for kronen fra utsikter til rentehevinger og oljeprisoppgang ville avta. Nå har oljeprisen nådd en topp i denne omgang, og vi tror oljeprisen skal enda mer ned utover i neste år, skrev valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport denne uken.

– Dessuten er ikke Norges Bank alene om å heve renten lenger, og rentehevingene er godt innbakt i kronekursen allerede. Da tror vi det er rimelig at denne særegne medvinden for kronen vil løye, skrev han.

Den amerikanske sentralbanken, som har størst betydning, varslet nylig nedtrapping av krisetiltakene og bekreftet dermed et skifte i pengepolitikken i kjølvannet av viruskrisen.

Sentralbanken har også fremskyndet planene om den første rentehevingen, selv om dette ikke er ventet å skje før neste år.

I Storbritannia, Australia og Canada har også sentralbankene kommet med signaler om raskere renteoppgang. I Sør-Korea, New Zealand og her i Norge har sentralbankene allerede startet å heve rentene.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om