SAS og Nordic Semiconductor ble tapere på svak Oslo Børs

ABG Sundal Collier jekket ned Nordic Semiconductor-aksjen, og kursen falt tungt på Oslo Børs mandag. Kjell Inge Røkke-dominerte Aker Carbon Capture var blant lyspunktene.

Publisert:

Hovedindeksen på Oslo Børs endte ned 0,21 prosent til 1.215 poeng mandag. Tungvektere som Equinor, Norsk Hydro og Aker BP bidro i positiv retning, samtidig som oljeprisen fortsatte å stige til over 86,4 dollar fatet.

Blant dem som bidro i negativ retning var databrikkeselskapet Nordic Semiconductor, som endte ned ti prosent til 238,6 kroner. Aksjen var Børsens nest mest omsatte.

Kursfallet kom samme dag som ABG Sundal Collier la frem en analyse der meglerhuset nedgraderte Nordic Semiconductor til hold fra kjøp. Kursmålet ble kuttet til 260 kroner fra tidligere 310 kroner per aksje, skriver TDN.

Aksjekursen til Nordic Semiconductor har svingt kraftig de siste dagene.

Fredag hentet den seg noe inn igjen etter et kraftig fall i etterkant av at selskapet la frem rapporten for årets tredje kvartal. Arctic-analytiker Kristian Spetalen pekte da på at ordreinntaket kan se litt svakt ut, og at noen kanskje hadde ventet mer ambisiøse vekstmål på lang sikt.

Les også

Bratt Nordic Semiconductor-fall: – Noen hadde nok ventet mer ambisiøse vekstmål

Kursen er imidlertid opp 73 prosent så langt i år og 133 prosent det siste året, ifølge tall fra Infront.

SAS-ras

SAS-aksjen falt 14,63 prosent i Oslo, mer enn noen andre selskaper, og var samtidig ned 14,5 prosent i Stockholm da Børsen stengte her hjemme. Børsen i Stockholm stenger en time senere.

E24 snakket med flere analytikere som pekte på en artikkel i Finans.dk som hovedårsaken til mandagens kursfall. Blant dem var Jacob Pedersen i Sydbank.

– Anko van der Werff legger opp til store forandringer, sa Pedersen i en e-post til E24.

SAS-sjef Anko van der Werff sa at SAS kjemper for å overleve.

Les på E24+

SAS-aksjen får som fortjent

– Når jeg ser hvordan markedet er nå, hvordan kundene våre endrer seg og størrelsen på gjelden vår, så er det helt klart at vi er nødt til å gjøre tingene markant annerledes, sa SAS-sjef Anko van der Werff i intervjuet med Finans.dk.

van der Werff fremhever at SAS er rammet av en cocktail av problemer, etter at coronakrisen har medført milliardtap for luftfartsbransjen.

Hydrogenpro bytter sjef

Før børsåpning meldte Hydrogenpro at administrerende direktør Mårten Lunde går av den 1. november. Han har vært direktør i selskapet i ett år, og erstattes av Elling Nygaard, som kommer fra ABB.

Hydrogenpro-aksjen steg 1,82 prosent. Hittil i år er aksjen ned over 72 prosent.

– Det er ikke noen annen grunn til dette enn at det er et naturlig tidspunkt nå. Det har vært et hardt løp, med å forberede børsnotering og å gjennomføre den, og alt jeg har gjort det påfølgende året, sier Lunde til E24 mandag morgen.

Før helgen kom det frem at Hydrogenpro likevel ikke blir leverandør til det omfattende hydrogenprosjektet Normandy for franske H2V.

Lunde sier at lederbyttet ikke har noen sammenheng med kontrakten.

Les også

Hydrogenpro-sjefen går av

Resultater på rekke og rad

Samme morgen la det Aker- og Kjell Inge Røkke-dominerte karbonfangstselskapet Aker Carbon Capture frem sine tall for tredje kvartal.

Rapporten viste et resultat før skatt på minus 55 millioner kroner, mens inntektene i perioden landet på 101 millioner kroner. Året før hadde selskapet et resultat før skatt på minus 12,5 millioner kroner og inntekter på 5,6 millioner kroner.

Aker Carbon Capture-aksjen endte opp 9,33 prosent etter tallslippet.

Aker Carbon Capture har dermed sparket i gang en travel resultatuke på Oslo Børs. I løpet av de kommende dagene skal noen av Børsens aller største selskaper legge frem sine tall for kvartalet som har gått, inkludert Equinor, Hydro, Aker BP, Telenor og Norwegian.

Publisert:

Her kan du lese mer om