Wall Street svekker seg etter pangstart

De amerikanske aksjemarkedene startet dagen med markant oppgang, men svekket seg i løpet av handelsdagen. Både S&P 500 og Nasdaq endte i rødt. Tesla får juling og er ned over 11 prosent.

Publisert:

Slik så det ut for de tre toneangivende amerikanske indeksene ved børsstenging:

  • Dow Jones endte flatt.
  • Nasdaq endte ned 1,40 prosent.
  • S&P 500 endte ned 0,54 prosent.

Denne uken har vært dominert av utslag i markedet før, under og etter rentemøtet i den amerikanske sentralbanken. De amerikanske aksjemarkedene har vært svært volatile, og også den amerikanske VIX-indeksen, som regel kalt «fryktindeksen», har steget denne uken.

– Fed er seriøse om å heve renten, og det kommer til å (...) fortsette å holde markedene volatile, sier analytiker Tom Essaye i analyseselskapet Sevens Report i et notat, ifølge CNBC.

Det er stadig vekstselskapene som faller tyngst, og Nasdaq er ned 17 prosent så langt i år.

Den Nasdaq-noterte handelsplattformen Robinhood, som ble særlig populær blant amerikanske småsparere under pandemien, skuffet stort i fjerde kvartal. Aksjen falt over 11 prosent i etterhandelen, etter at selskapet la frem resultater.

Også onsdag snudde alle de tre toneangivende indeksene fra oppgang til nedgang under pressekonferansen til USAs sentralbanksjef Jerome Powell. Frem mot stenging hentet markedet seg noe inn igjen.

Forsyningsutfordringer for Tesla

Elbilprodusenten la frem kvartalstall etter stengetid onsdag kveld. Omsetningen på 17,7 milliarder dollar i fjerde kvartal var én milliard over forventningene. Inntjeningen på 2,54 dollar per aksje slo også analytikernes forventninger.

Tesla viste samtidig til at forsyningskrisen skaper problemer for selskapet. Utfordringene gjør at fabrikkene ikke er på full kapasitet, og ikke har vært det på flere måneder.

Tesla-aksjen er ned over 10 prosent klokken 21.50.

Apple er neste ut blant teknologigigantene, og legger frem sine kvartalsresultater torsdag kveld.

Renteøkning «snart»

Den amerikanske sentralbanken signaliserte i forbindelse onsdagens møte at renteøkningen kommer «snart», og at de vil avslutte støttekjøp av verdipapirer i mars.

– Med inflasjon langt over to prosent og et sterkt arbeidsmarked, venter komiteen at det snart er passende å heve rentene, skrev sentralbanken i uttalelsen.

Gårsdagens beslutning og pressekonferanse med Fed-sjefen underbygget til syvende og sist det vi visste fra før, skriver Tom Essaye, grunnlegger av Sevens Report, i et notat, ifølge CNBC.

– Fed mener alvor med å heve renten, og det kommer til holde markedene volatile, skriver han.

Les også

Den amerikanske sentralbanken signaliserer renteøkning «snart»

Les også

Forsyningskrisen rammer Tesla

Publisert:

Her kan du lese mer om