Orkla-aksjen falt markant på Oslo Børs: – Ser nedsiderisiko

Aksjekursen falt markant på Børsen etter at selskapet la frem tall for fjerde kvartal. Analytiker øyner et fortsatt utfordrende første halvår i 2023.

Styreleder i Orkla Stein Erik Hagen (t.v.) og Orklas konserndirektør for kommunikasjon og Corporate Affairs, Håkon Mageli. Bildet fra en tidligere anledning.
Publisert:

– Orkla leverte fjerdekvartalstall godt under vår forventning på grunn av svakere marginer, sier analytiker Kristoffer B. Pedersen i Nordea Markets.

Tirsdag meldte matvaregiganten om resultatfall og en utfordrende markedssituasjon i fjorårets fjerde kvartal.

Aksjen falt fra start på Oslo Børs, og er ned nær seks prosent klokken 15.45.

Orkla leverte tall på EBIT (driftsresultat) for segmentet Branded Consumer Goods 12 prosent under Nordea Markets’ estimat.

– Drevet av prisøkninger hadde selskapet god organisk vekst i inntektene på 9,5 prosent, men dette var ikke tilstrekkelig til å motvirke økningen i kostnader, sier han.

– De så et volumfall på rundt 3 prosent, både på grunn av en normalisering i markedet etter coronapandemien, men også tap av markedsandeler innen Orkla Care, legger Pedersen til.

Les på E24+

Aksjeråd fra Delphi og DNB: Dette er selskapene man må satse på nå

Et utfordrende halvår

Analytikeren tror på et fortsatt utfordrende første halvår av 2023 på grunn stadige økte kostnader.

– Vi ser også nedsiderisiko på volumene på grunn av økende konkurranse fra «private labelprivate labelButikkenes egne merkevarer», der vi tror forbrukerne i økende grad kommer til å velge billigere produkter gitt svekket kjøpekraft.

Orkla melder også om økt konkurranse innenfor dette området, og venter at konkurransen vil bli sterkere i tiden fremover.

– Dog tror vi marginene vil bedre seg fra andre halvår 2023 på grunn av kombinasjonen av ytterligere prisøkninger og redusert kostnadsinflasjon.

Milliardutbytte

Samtidig som Orkla opplever en resultatforverring foreslås det utbytte på 3 milliarder kroner.

– Er det forsvarlig?

– Selskapet har en sterk balanse og ifølge våre estimater vil kontantstrømmen dekke utbyttet i 2023, så vi mener utbyttenivået er forsvarlig, sier Pedersen.

Milliardær Stein-Erik Hagen og hans familie er største eier i dagligvaregiganten. Hagen er også styreleder.

Orkla verdsettes til 74 milliarder kroner på Oslo Børs, etter et fall på rundt ti prosent det siste halvåret.

Orkla er en av Nordens største produsenter av dagligvarer. Selskapet står bak produkter som Grandiosa, Toro, Stabburet, Kims, Nidar og Idun. Ved årsskiftet hadde konsernet 20.471 ansatte og 119 fabrikker i 22 land.

Publisert:

Her kan du lese mer om