Telenor setter opp eget Asia-selskap – kan bli aktuelt med børsnotering

Telenor vil samle virksomheten i Asia i en egen enhet, planlegger kostnadsreduksjoner og advarer om at resultatmålet kan bli vanskelig å nå i år.

TELENOR-SJEF Sigve Brekke presenterer tirsdag strategien for selskapet fremover. De siste fem årene har aksjen falt nær 40 prosent.
Publisert:

Det kommer frem i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag.

Den nye enheten i Asia skal få navnet «Telenor Asia» – og har et mål om å bygge opp lønnsom drift i regionen.

I den forbindelse kan det bli aktuelt med en børsnotering eller strukturelle partnerskap, ifølge en børsmelding fra selskapet.

Telenor er fra før etablert i Bangladesh, Pakistan, Thailand og Malaysia, som vil ligge under den nye enheten.

En prioritet for den nye enheten er å realisere synergier fra fusjoner som allerede er satt i gang i Thailand og Malaysia. Potensialet er mellom 20 og 25 milliarder frem til 2025, gitt at sammenslåingene er ferdigstilt innen neste år, ifølge Telenor.

Vil redusere kostnader

Selskapet deler samtidig sine finansielle ambisjoner for den nordiske virksomheten.

Målet er å ha en lav til middels ensifret vekst i tjenesteinntektene frem mot 2025, og tosifret vekst for nye tjenester. Samtidig skal driftskostnadene reduseres med 1 til 3 prosent i året. Det skal gi en middels ensifret vekst i brutto driftsresultat (EBITDA).

Energiprisene gjør det samtidig «vanskeligere» å nå målet om en stabil utvikling i EBITDA-resultatet for i år, skriver Telenor.

Svakere resultater

Telenor arrangerer tirsdag en såkalt kapitalmarkedsdag, der selskapets ledelse presenterer strategi og mål for veien videre.

I andre kvartal leverte selskapet betydelig svakere resultater enn ventet. I tillegg varslet Telenor lav ensifret vekst i organiske tjenesteinntekter og organisk EBITDAdriftsresultat før renter, skatt, nedskrivninger og avdrag på lån omtrent på 2021-nivå.

Det dro aksjekursen ytterligere ned slik at selskapet nå har en markedsverdi på 145 milliarder kroner, nær 40 prosent lavere enn for fem år siden.

Før dagens presentasjoner hadde kun 4 av 20 analytikere en kjøpsanbefaling på aksjen, mens 12 hadde hold og 4 anbefalte å selge, ifølge tall fra Infront.

Staten er største eier i Telenor med en andel på 54 prosent (inkludert Folketrygdfondets investeringer er andelen på 58 prosent).

Les på E24+

Aksjeskolen #4: Slik velger du «riktige» aksjer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om