Sjefstrateg før inflasjonstall: – Mest naturlig å sette opp renten med 0,75 prosentpoeng

I ettermiddag kommer inflasjonsfasit fra USA. Mye må til for at planene om trippel renteheving forandrer seg, mener økonomer.

PRIS: Sentralbanken i USA jobber for å få den den høye prisveksten.
Publisert: Publisert:

Tallet «alle» venter på denne uken, er inflasjonen i USA tirsdag. Den skyhøye prisveksten rundt om i verden har har fått mye oppmerksomhet den siste tiden og USA er intet unntak.

På forhånd er det ventet at prisveksten i USA skal fortsette ned til 8 prosent i august, målt mot samme tid i fjor. Det viser tall hentet inn av Bloomberg.

Det etter at inflasjonen dempet seg overraskende mye til 8,5 prosent i juli.

Les på E24+

Dette får mest å si for lommeboken

Kjerneinflasjonen, som måler prisveksten sett bort fra mat- og energipriser, kom inn på 5,9 prosent i juli.

– Det er forventet at kjerneinflasjonen stiger med 0,3 prosent fra juli. Det som er mest naturlig for sentralbanken, gitt styrken på arbeidsmarkedet, er da å sette opp renten med 0,75 prosentpoeng. Altså en trippel renteheving. Da er det ingen grunn til at det skal endre seg om inflasjonen blir som ventet, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen.

Holdes høy

Han understreker at hvis prisveksten derimot viser seg å være betydelig lavere enn ventet, vil nok Fed diskutere å sette opp renten med 0,5 prosentpoeng, noe aksjemarkedet vil anse som positivt.

– Renten i USA har steget mye i det siste og Powell har vært tydelig på at renten må holdes høy lenger enn ventet. Nå er det ikke lenger forventet at renten skal settes ned igjen i 2023, sier Johansen.

Det er halvannen uke til Fed, den amerikanske sentralbanken, igjen skal sette renten. Det er igjen forventet at renten skal opp med 0,75 prosentpoeng. Dette vil i så fall bli tredje gang på rad at renten settes opp så mye.

Og det skal mye til for at Fed ikke følger den spådde renteoppgangen, mener Sara Midtgaard, seniorøkonom i Handelsbanken.

– Fed vil ikke juble for tidlig, man ønsker å se en tydelig nedgang i inflasjonen og kjerneinflasjonen før man kan si at man er på riktig vei, sa hun til E24 søndag.

Les også

Oppgang på Wall Street før inflasjonsfasit

Kontroll på inflasjonen

Den amerikanske sentralbanksjefen, Jerome Powell, uttalte nylig at sentralbanken vil fortsette å heve renten til det er kontroll på inflasjonen.

I juli endte inflasjonen i USA på 8,5 prosent målt mot samme måned i fjor. Analytikerne hadde sa ventet at inflasjonen skulle dempe seg til 8,5 prosent.

Prisveksten i USA har ligget på de høyeste nivåene på over 40 år i flere måneder, og i juni klatret inflasjonen videre til 9,1 prosent.

Som Norges Bank og flere andre sentralbanker, har Federal Reserve et mål om å holde inflasjonen på rundt to prosent.

Publisert:
Gå til e24.no