Asia faller videre

Inflasjonsfrykten har bitt seg fast, og nye dystre spådommer om økonomien gjør at markedet i Asia fortsetter nedover.

NEDGANG: Kospi-indeksen i Seoul fortsetter å falle torsdag.
Publisert:

Onsdag ble en blandet dag på børsene i Asia etter flere dager med nedgang, men trenden ser ikke ut til å ha snudd helt ennå.

Det er få grønne tall å spore i morgentimene, og klokken 11 torsdag er det et tydelig fall over hele linjen:

  • Nikkei faller 0,5 prosent
  • Hang Seng faller 1,8 prosent
  • S & P Asia50 faller 1,9 prosent
  • Kospi-indeksen i Seoul faller 1,8 prosent
  • Taiwan-børsen faller 2 prosent
  • Shanghai-børsen faller 0,3

Det har dessuten vært geopolitisk uro i regionen natt til torsdag. Nord-Koreas hevder å ha testet to langtstrekkende kryssermissiler. Landets leder Kim Jong-un overværte testoppskytingen av de to missilene, som gikk 200 mil ut over havet før de traff målene sine, og han uttrykte «stor tilfredsstillelse», skriver det statlige nyhetsbyrået KCNA. Det er ikke spesifisert hva målene var, skriver NTB.

Testene var utarbeidet for å bedre kampeffektiviteten blant avdelingen i det nordkoreanske forsvaret med ansvaret for taktiske atomvåpenangrep, skriver KCNA videre.

Dette kommer kun få dager etter at Nord-Korea sendte opp et missil som gikk over Japan.

PÅ OFFENSIVEN: Kim Jong-Un og Nord-Korea har gjennomført flere rakettoppskytinger den siste tiden.

Fortsatte ned etter rentereferat

På Wall Street var det midlertidig oppgang onsdag, før børsen snudde, og dagen endte med svært små bevegelser.

Nøkkelindeksene steg etter at sentralbanken ga ut rentereferat for rentemøte i september.

I referatet går det frem at medlemmene fortsetter å vente at videre rentehevinger vil være nødvendig. Medlemmenes vurdering var at det er behov for å bevege seg mot, og deretter opprettholde en mer restriktiv rentepolitikk for å nå målene om «maksimal sysselsetting og prisstabilitet».

Medlemmene i rentekomiteen erkjente likevel at dagens prisvekst er langt over målet på to prosent, og at prisveksten viser få tegn til avta. Mange av medlemmene i komiteen hadde også hevet sine forventninger til rentenivået som må til for å oppnå målene.

Sjeføkonom i Handelsbanken Marius Gonsholt Hov sa onsdag til E24 at han tror på en ny trippelheving av styringsrenten i USA, altså et hopp på 0,75 prosent.

Taiwan opphever coronarestriksjoner

I Asia har dessuten Taiwan etter to og et halvt år opphevet alle innreiserestriksjoner som var innført på grunn av coronapandemien. Dermed kan turister igjen fritt besøke øya, skriver NTB.

Hongkong og Taiwan krevde lenge, i likhet med Kina, at besøkende satt i karantene, også da de fleste andre land åpnet grensene for turister.

Nå må ikke lenger besøkende gå i karantene eller ta PCR-test, men de må stadig følge med på egen helse i uken etter de ankommer, samt avlegge negativ hurtigtest dagen de ankommer.

Om man ønsker å gå utendørs i den første uken, må man avlegge negativ hurtigtest enten samme dag eller dagen før.

Flere titalls tilreisende fra Thailand var blant de første som ankom Taiwans hovedstad Taipei like etter midnatt torsdag.

Myndighetene på øya anslår at 244 turister fra 20 forskjellige turistgrupper kommer i løpet av dagen.

Publisert:
Gå til e24.no