«Luksusfellen»-programleder med i Aksje-NM

Hallgeir Kvadsheim: - Børsen gjør en kjempeviktig jobb!

LUKSUSFELLEN-PROGRAMLEDER: Kvadsheim mener det er ufortjent at børsen opplever mange fordommer.
Publisert:

- Aksjemarkedene er ekstremt viktig. De medfører at innovative ideer og gründere får muligheten til å utvikles til å bli viktige bærebjelker for norsk næringsliv.

Det uttaler Hallgeir Kvadsheim, bedre kjent som programleder av «Luksusfellen», til E24.

Han har valgt å bli med i årets Aksje-NM og mener bestemt at Oslo Børs bør vurderes som en positiv faktor i det norske samfunnet.

- I disse dager planlegger jeg å investere litt penger i et spennende, nystartet teknologiselskap. En velfungerende børs gjør det lettere for meg – og andre – å satse penger på grundervirksomhet. Børsen gjør det lettere å få omsatt aksjene, samt skaffe mer kapital i en vekstfase, sier han.

MELD DEG PÅ AKSJE-NM 2014 HER!

Aksjer er ikke lotto

Kvadsheim er tydelig på at det å spare i aksjer nødvendigvis betyr å investere i noe spekulativt, eller at man «tar noe» fra andre.

- Når folk tenker på Børsen, er det generelle inntrykket ofte at det er der de store pengene ruller og hvor kun de store forvalterne og andre store investorer tjener penger. Dette gjenspeiler ikke akkurat virkeligheten, sier han.

For nordmenns tanker om Børsen og aksjemarkedene er oftest koblet til negative fordommer.

Hallgeir Kvadsheim

- Jeg tror mye av dette inntrykket skyldes at nordmenn har en tendens til å satse alt eller ingenting. Problemet er ofte at mange går inn i spekulative investeringer, hvor det eksisterer en lottomentalitet om at man kan få en kortsiktig gevinst.

- Det er jo mange tilfeller hvor man har gått inn i aksjer på basis av hva man har «hørt fra naboen». Og hvor mye mediedekning av gruveselskaper og teknologiselskaper som har gått konkurs, har bidratt til å skape et meget negativt bilde av småsparing i aksjer.

Programlederen som for tiden spiller inn sin 11. serie med «Luksusfellen» har et godt råd til de som ønsker å investere i aksjer, men som er usikker grunnet denne negative omtalen:

- Baser din portefølje på tyngde i bunnen og med litt krydder på toppen. Man burde ha solide selskaper som utgjør fundamentet, i bunnen, også kan man inkludere noen spennende selskaper på toppen av dette.

- Man blir jo liksom ikke så veldig engasjert av å ha aksjer kun i DNB og Aker. I mindre selskaper kommer man tettere på ledelsen og det er lettere å få oversikt over produktene og selskapsstrukturen.

Les også

Tommy Sharif er med i Aksje-NM

Foretrekker aksjefond

På spørsmål om han selv sparer i aksjer, svarer Kvadsheim:

- Ja, det gjør jeg. Jeg har imidlertid mest sparing i aksjefond, og da gjerne aktive fond (hvor personer forvalter pengene).

Og hvordan vurderer du hvilke fond som er best for deg?

- Først og fremst ser jeg på den langsiktige historikken til fondet. Det hjelper lite å se hvem som gjorde det best i fjor, for de kan like gjerne bomme neste år. Jeg ser for eksempel på rangeringen Morningstar gjør av de ulike fondene.

- Og ikke minst ser jeg på personene bak fondet. Det går faktisk veldig mye på dette. Har det vært store eller ofte utskiftninger? Eller har forvalterne vært med lenge? Hvordan er deres filosofi?

Eksempelvis peker han på fond som Skagen og Holberg som favoritter, og mener blant annet Hogne Tussøy i sistnevnte fond gjør en veldig god jobb, selv om Holbergfondene har slitt noe de siste årene.

Les også

Aksjeskolen del 1: Dette er grunnene til å investere i aksjer

Måtte ha med mamma til banken

Selv begynte Hallgeir med aksjesparing allerede som 16-åring, og fikk ganske fort både positive og negative erfaringer med børsen.

- Når jeg først satset på aksjer måtte jeg ha med mamma for å få fullmakt til å handler aksjer. Dette skjedde på Sparebank Rogaland på Bryne. Det hele begynte med at jeg fulgte aksjer i Kapital og jeg tjente faktisk ganske bra en periode. Blant annet doblet jeg ca 15.000 kroner i Bergesen på ganske kort tid. Det var ganske mye penger for en 16-åring.

- Overskuddet plasserte jeg imidlertid i en unotert aksjer som etterhvert gikk konkurs. Og da tapte jeg alt overskuddet og fikk personlig erfare ubehaget ved å gjøre en risikofylt investering.

Etter noen år med aksjesparing gikk han imidlertid helt ut da han blant annet begynte som journalist i Dine Penger.

Les også

Aksjeskolen del 2: Nordmenn vil heller investere i lotto enn i selskaper

Null risiko

Kvadsheim gleder seg til at konkurransen setter igang og peker på at det å kunne «satse penger i aksjer» uten å risikere å tape penger er den største motivatoren. Samtidig påpeker han ironisk nok at det kan bli surt om man skulle gjøre det bra i konkurransen.

- Det kan jo være fortærende å ikke bruke ekte penger dersom man gjør det bra. Da vil man jo fort bli irritert over at man ikke plasserte ekte penger i disse aksjene, humrer han.

For å lykkes best mulig planlegger han å gjøre litt research blant selskaper før han velger å plassere pengene.

- Jeg vil gjøre mesteparten av arbeidet i forkant, og eventuelt gjøre noen små endringer underveis. Samtidig skal jeg forsøke å ikke forelske meg i noen aksjer, og selge dersom det ikke utvikler seg helt som jeg tenker.

Aksje-NM 2014

27. januar går startskuddet for Aksje-NM 2014 som varer i seks uker. For sjette år på rad vil hver påmeldte deltaker få 100.000 «lekepenger» å investere for.

Den som vinner konkurransen stikker av med en tur til Wall Street sammen med Nordnet, en pengepremie på 30.000 kroner og en VAIO Tap 11 fra Sony.

Dersom man ønsker mer enn å lære seg om aksjer får man mulighet til å konkurrere mot bransjens dyktigste, deriblant den anerkjente daytraderen Svend Egil Larsen, spareøkonom i Nordnet og meglere fra Trendtech og Prize Capital Markets.

Nytt for neste runde er at man kan etablere liga-system og dermed konkurrere direkte mot venner eller kollegaer.

Har du problemer med å melde deg på Aksje-NM? Se her.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om