Her er ekspertenes beste råd før Aksje-NM

Hva du må følge med på, hva du må vurdere og hva du må unngå.

DELER AV SINE ERFARINGER: Kristian Tunaal, Pernille Skarstein Christensen og John Peter Tollefsen er eksperter som til daglig jobber med aksjemarkedet. Her gir de sine beste råd til deltagerne i Aksje-NM.
Publisert: Publisert:

- Først må man gjøre seg opp en mening om risikonivå og hvilke bransjer og sektorer man vil eksponere seg i mot, sier Kristian Tunaal, aksjestrateg i DNB Markets, til E24 i forbindelse med oppstart av Aksje-NM 2013.

Fra og med børsåpningen klokken 09.00 tirsdag kan du plukke de aksjene du tror vil ta deg til topps i konkurransen og sikre deg 50.000 kroner.

E24 ønsker at både de med mye og lite eller ingen erfaring fra aksjemarkedet skal kunne delta og vi vil derfor jevnlig snakke med eksperter og profiler som kan gi tips om hvilke aksjer man bør holde et ekstra øye med.

Ennå ikke påmeldt i Aksje-NM? Meld deg på her!

Les også: Her er finansnestorens beste aksjeråd

Hvor går markedet?

Tunaal advarer deltakerne mot å la seg «hype av media».

- Hvis man prøver å investere bare etter mediedekning, går det galt. Man må holde fokus på fundamentale forhold og forholde seg til markedet, sier han.

Pernille Skarstein Christensen er investeringsdirektør i Carnegie Kapitalforvaltning. Også hun oppfordrer til å holde blikket på det større bildet.

- Det er viktig å ha en oppfatning av hvor markedet går i løpet av seks uker, for dette er viktig for hvilke aksjer deltagerne bør velge, sier hun, og eksemplifiserer:

- Dersom man forventer et fallende aksjemarked, vil det være lurt å sitte med store, solide, utbyttebetalende aksjer. Dersom markedet stiger, vil jeg anbefale å sette sammen en portefølje med høy risiko. Mer en «vinn eller forsvinn-portefølje», sier hun - og poengterer at dette ikke er en strategi man bør velge med et mer langsiktig perspektiv.

Les også: - Du må tørre å gjøre feil for å vinne Aksje-NM

Hvilke selskaper?

Mange deltagere er av den oppfatning at man må satse på små selskaper som svinger mye for å kunne kjempe om seieren i Aksje-NM.

Kristian Tunaal påpeker imidlertid at størrelsen ikke er noen garanti mot svingninger i aksjekursen.

- Det er normalt større svingninger i mindre selskap og dette går begge veier. Samtidig lærte vi nylig at også store selskaper kan svinge mye, sier han og viser til Aker Solutions som falt 28 prosent på en dag.

Ekspertene er enige om at det med et perspektiv på seks uker vil lønne seg å begrense antallet selskaper i porteføljen.

- Ikke spre deg på for mange selskaper. Hold deg helst til minimumsantallet, sier daglig leder i AksjeNorge, John Peter Tollefsen, til E24.

Han får støtte av Skarstein Christensen i Carnegie.

- Jeg vil ikke anbefale å sitte med aksjer i mer enn fem selskaper. Man kan selvfølgelig bytte aksjer i porteføljen underveis, men på seks uker ville jeg heller gått «all in» og latt det briste eller bære, sier hun.

Les også: Oppfordrer til å følge med på H&M-aksjene i sommer

Oppfordrer til å følge med på valgkampen

I nettmøter og spørsmål til E24 spør leserne ofte om det er spesielle selskaper eller sektorer man bør følge ekstra nøye med på under konkurranseperioden.

- Akkurat nå hadde jeg fulgt med på fisk, offshore, cruise og reiseliv, teknologi og finans. Jeg hadde også fulgt med på om selskaper eller sektorer, for eksempel samferdsel, blir positivt rammet av løfter fra partier i valgkamp, sier Tollefsen.

Det kan også være en god ide å følge med på hvilke selskaper som betaler utbytte i løpet av konkurranseperioden.

- Aksjene faller vanligvis med utbyttet, men i år har for eksempel aksjer som Hydro og Orkla holdt seg bedre enn utbyttet skulle tilsi, sier Skarstein Christensen.

Dersom du tenker kjøpe og selge hyppig i konkurranseperioden, blir timing spesielt viktig.

- «Cut the losses and let the profit run» er et godt ordtak. En vanlig feil er at man selger for sent når aksjene faller, men for tidlig når de stiger, sier Tollefsen.

Aksje-NM er i gang - meld deg på her.

Les også:

Publisert:

Her kan du lese mer om