Børsgruppen Aktie med kjempe-comeback i studentligaen:
– Nå blir det vinn eller forsvinn!

Det spisser seg til i studentligaen i det vi går inn i aller siste periode av Aksje-NM. Nå er det stort sett bare mest mulig risiko som gjelder for lagene i tet.

LEDER DENNE UKEN: Per Höglund, Brage Krogsrud og Oscar Severinsson deltar i Aksje-NM på studentlaget Børsgruppen Aktie.

Privat
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

BI-laget Børsgruppen Aktie måtte i begynnelsen av denne uken se sin egen portefølje rase nedover på tabellen etter korrigeringen av Farstad-emisjonen i Aksje-NM 2017.

Men etter å ha tradet aktivt, i kombinasjon med at en endelig gjennomgang av Farstad-korrigeringen ga laget en mindre justert avkastning enn først, har Børsgruppen Aktie nå igjen inntatt toppen blant studentlagene. Avgrenset for denne uken har laget nå tatt ledelsen.

Børsgruppen Akties porteføljeforvalter, Brage Krogsrud, kjenner på konkurranseinstinktet.

– Vi lå veldig tett med laget fra Norges Handelshøyskole, vår hovedrival, i begynnelsen av konkurransen, men etter at vi realiserte en kjempegevinst i Farstad, dro vi kraftig fra, forteller han.

– Vinn eller forsvinn

– Vi ledet med 40 prosent til andreplassen, og følte at seieren i studentligaen var ganske sikker, så vi gikk for å vinne hele spillet. Jeg tror vi lå på en fjerdeplass i hele spillet totalt da vi mistet Farstad-avkastningen etter korrigeringen og havnet langt nede på tabellen, fortsetter Krogsrud.

– I tillegg slo høyrisiko-strategien vi hadde tatt litt negativt ut. Det ble litt laber stemning innad på laget da.

De bestemte seg da for å satse på aksjer med skyhøy risiko, forteller Krogsrud.

– Det var vel egentlig det som var vår strategi fra begynnelsen av. Det er gøy å få mulighet til å trade litt uten å bli spist opp av kurtasjer.

En stund vurderte de også å gi opp, men så skulle det vise seg at Farstad-korrigeringen hadde slått feil ut i deres portefølje. Da så det plutselig igjen lyst ut for laget fra BI Nydalen.

– Nå gjelder det å handle på småbeløp og hente litt avkastning overalt. Det kommer ekstremt mange selskap med tall den siste dagen av konkurransen, så det blir nok en avgjørende dag for oss. Vi kommer til å sette alle pengene våre i fire selskaper, så da er det nok vinn eller forsvinn for vår del, sier Krogsrud.

Studentlaget fra BI Nydalen mener det hovedsakelig er to ting som kreves for å vinne konkurransen:

– Litt flaks, og å vite hvilke aksjer man kan ha flaks i, sier Krogsrud.

Alle deltakeres porteføljer i Aksje-NM har blitt gjennomgått flere ganger for å sjekke at korrigeringen etter Farstad-emisjonen ble riktig gjennomført, og noen deltakere har fått korrigert sin portefølje to ganger som følge av at første justering ble feil. Les mer om hva som skjedde i spillet under emisjonen her.

FIKK FARSTAD-TRØBBEL: Børsgruppen Nord, med leder Ander Fjellvikås foran i midten.

Børsgruppen Nord

Kom ikke godt ut av Farstad

Også Børsgruppen Nord, som representerer Handelshøgskolen i Bodø ved Nord universitet, ble berørt av Farstad-korreksjonen i spillet. Korreksjonen ga studentlaget en realisert gevinst på -13,572,70 kroner i Farstad og sendte dem et stykke ned på tabellen.

Børsgruppen Nord hadde kjøpt aksjer i Farstad allerede den første dagen av konkurransen, og forteller at investeringen var i vente av en avtale som skulle gi aksjen et byks opp.

Les også

Har satt odds på Aksje-NM-deltakere: – Flest spiller på Svend Egil Larsen

– Det skjedde, etterfulgt av elendige avtalevilkår for aksjonærene som sendte den rett ned samme dag. Fra en high på +40 prosent til en low på -50 prosent var vi med på hele turen, forteller leder Anders Fjellvikås i Børsgruppen.

Studentlaget ventet med å selge i påvente av eventuelle korreksjoner opp, men kom ikke godt ut av den endelige korreksjonen som E24-juryen besluttet å gjennomføre etter emisjonen.

Avgrenset for mandag til fredag ligger imidlertid Børsgruppen Nord godt i pluss og har inntatt en andreplass i studentligaen.

Interessert i aksjehandel? Diskuter aksjer, markedet og Aksje-NM her!

Tok plutselig teten

I begynnelsen av denne uken fikk studentligaen en ny deltaker: Handelshøyskolen ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Studentlaget har vært med i konkurransen fra start, men ikke fått registrert seg i studentligaen før nå.

HiOA-laget seilte rett inn på en sammenlagt førsteplass blant studentlagene.

TOK LEDELSEN: HiOA-student Tarjei Ludvigsen.

Privat

– Det er lov til å drømme om seier nå, sier HiOA-student Tarjei Ludvigsen, som drifter porteføljen.

– Marginen ned til andreplass er foreløpig god, så her er det bare å krysse fingrene. Det er veldig spennende å følge med på de andre porteføljene og gøy å se at det er mange skoler med god avkastning, sier han.

Ludvigsen forteller at han kjører en litt defensiv strategi de siste dagene av konkurransen.

– Eventuelle handler vil kun skje på svært gode nyheter. Dersom noen av de andre skolene skulle ta innpå, blir det å satse på en mer offensiv og volatil portefølje. Da blir det nok vinn eller forsvinn. Men dersom ledelsen holder, vil det nok ikke forekomme mange handler i nå i innspurten, sier han.

Måtte legge om strategien

Et lag som har bitt seg merke i HiOAs plutselige ledelse i studentligaen, er Bull Invest BI Trondheim, som frem til denne uken har ligget på førsteplass blant studentene, og følt at de hadde god kontroll på førsteplassen.

Laget hadde realisert gevinst i mesteparten av aksjebeholdningen, og så det som strategisk lurt i et svakt marked, men da de ble forbigått, måtte de ta noen grep, forteller leder Jostein Fiveltun i Bull Invest.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

BULL INVEST BI TRONDHEIM: Øverst fra venstre: leder Jostein Fiveltun, prosjektmedarbeidere Olav Walthinsen og Markus Stokkebø. Nederst fra venstre: prosjektmedarbeidere Sondre Vatnebryn og Eirik Antonio Eide.

Privat

– Vi innså da at vi måtte tilbake til tegnebrettet og igjen screene markedet for aktuelle kjøpskandidater, sier Fiveltun.

– Selv om vi fortsatt holder oss tro mot prinsippene våre vil vi nå ta på oss større risiko de siste dagene da vår strategi statistisk sett ikke vil hente inn forspranget til HiOA på tre handelsdager. Dette gjør at vi havner litt utenfor vår normale risikoprofil, noe som legger større press på oss og selvsagt også øker en potensiell nedside. Situasjonen er ikke optimal akkurat nå, men må spille med de kortene man blir tildelt, sier Fiveltun.

Han legger til at han ikke ville tatt seieren på forskudd hvis han var laget fra HiOA.

Går for revansj

Laget AarøyStocks er det kanskje noen som husker fra i fjor. Samfunnsøkonomi-studentene Martin Langlo og Peder Helset fra Universitetet i Bergen lå lenge godt an til studentliga-seier i 2016, og gjør det også skarpt i år.

Sammenlagt ligger laget nå på en andreplass blant studentlagene.

– Vi synes det så langt har gått greit. Vi har handlet aksjer som har falt litt, sier Langlo, og nevner blant annet Havila Shipping og Grieg Seafood.

GÅR FOR Å VINNE: Peder Grimstad Helset (til venstre) og Martin Langlo på studentlaget AarøyStocks.

PRIVAT

– Da vi så at Nel fikk kontrakt på Island, så vi muligheter og tok en gevinst der. Vi har vært flinke til å ta ut gevinst og vi tror det er nøkkelen til å vinne Aksje-NM, fortsetter han.

De siste dagene planlegger Bergen-studentene å se etter aksjer som har kortsiktig vekstpotensial.

– Vi har blant annet tenkt å prøve oss på PGS, som vi tror kan være en aksje som vil stige på kort sikt, sier Langlo.

Etter nederlaget med en handelsfeil helt på slutten av Aksje-NM i fjor, satser AarøyStocks i år på å vinne.

Les også

Har som mål å være den mest aktive studentforeningen i Aksje-NM

Les også

– Det hadde smakt veldig godt å trone øverst på pallen

Les også

Studentlag: Aksje-NM er en god arena for økt forståelse

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Studentliv
  2. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Handelshøyskolen ved HiOA ble beste studentlag i Aksje-NM 2017:
    – De siste dagene har vært spennende

  2. Studentlag: Aksje-NM er en god arena for økt forståelse

  3. Jevnt i studentligaen første uke av Aksje-NM

  4. Slik melder du på studentlag i Aksje-NM

  5. Går for seier i studentligaen