Aksjeskolen: Slik setter du sammen en langsiktig portefølje

Ekspertdeltakerne Marcus Hippe og Robin Øvrebø i Aksje-NM har i virkeligheten tjent gode penger på sine aksjeinvesteringer. Her deler de sine beste tips til hvordan sette sammen en langsiktig portefølje.

BØRSTALENTER: Robin Øvrebø (til venstre) og Marcus Hippe har tjent gode penger på sine aksjeinvesteringer.

Eskil Wie Furunes
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

I Dine Penger-artikkelen «Unge og rike på børs: Møt de nye børstalentene» møter vi fire unge investorer som har til felles at de har tjent gode penger på børsen, blant dem Robin Øvrebø og Marcus Hippe. De to har nå i fire uker deltatt i E24s aksjekonkurranse Aksje-NM for å teste hvordan en langsiktig verdibasert investeringsstrategi ville gjøre seg i konkurranse med risikovillig daytrading.

Nå som Aksje-NM går mot slutten deler Øvrebø og Hippe sine helt konkrete tips til hvordan sette sammen en langsiktig aksjeportefølje når du skal handle med ekte penger – for dem som er interessert i å begynne og handle aksjer eller som allerede er i gang.

Les hele intervjuet med Øvrebø, Hippe og de andre børstalentene her (krever abonnement).

– Ville jeg eid alle aksjene?

– Uavhengig av hvor stor posisjon man tar, tenk som om man kjøper alle aksjene i selskapet, sier Marcus Hippe.

– I et slikt scenario, hvordan ville man tenkt om man plutselig skulle sitte med et helt selskap under kontroll? Og hvordan ville man da ønsket at selskapet skulle være, spør han retorisk.

– Mest sannsynlig ville man ikke sittet med et selskap som var høyt forgjeldet og hvor det var stor risiko for dårlige økonomiske resultater.

Hippe viser til selskap som Funcom og Seadrill. Disse aksjene har vært svært populære blant deltakerne i Aksje-NM, som altså investerer med fiktive penger, og hvor mange tar skyhøy risiko for å få avkastningen til å vokse mest mulig på kortest mulig tid.

Dette er imidlertid aksjer Hippe styrer unna.

– Man ville heller kjøpt et selskap med stabil inntjening, gode marginer og varige konkurransefortrinn, fortsetter Hippe.

– I tillegg ville man hatt et selskap som hadde en god ledelse som forvaltet selskapet på en bærekraftig måte. Når det kommer til de mer sosiale faktorene, ville man også ønsket et selskap som tok godt hånd om sine ansatte, samt tok vare på miljøet, sier han, og understreker hva som er sjekkpunktet:

– Spør derfor før du kjøper aksjer i et selskap: Er dette et selskap jeg ville eid alle aksjene i?

Viktig å kjenne selskapet

Hippe mener det er viktig at man har et sosialt forhold til aksjene man skal investere i.

Har man det, vil man føle seg tryggere på selskapet, og spesielt i dårligere økonomiske perioder, mener han.

Selv eier Hippe Luxottica, Kongsberg Gruppen og Unilever.

– Luxottica selger Rayban og Oakley, og jeg bruker selv Rayban-briller daglig. Kongsberg Gruppen har produksjonslokaler i min hjemby Horten, og jeg har hatt en bestefar som har jobbet der i over 40 år. Unilever selger merkevarer som Lipton, Dove, Omo, Knorr og Ben & Jerry's. Jeg bruker deres produkter hver eneste dag, og i tillegg ser jeg at de fleste mennesker kjøper deres produkter daglig når jeg står i kassen på Coop, forteller han.

Les også

Aksjeskolen: Sjekkliste for fundamental selskapsanalyse

Hippe tror man forstår mer av selskapets forretningsmodell dersom man har et sosialt forhold til selskapet.

– Under en potensiell finanskrise faller kanskje Unilever, men folk stopper ikke, inkludert meg, å kjøpe deres produkter. På den måten kan man takle sin «indre demon» når markedet faller på det verste, sier han.

Ved siden av akseinvesteringene, studerer Hippe statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og jobber som butikkmedarbeider i Coop.

Viktigste egenskap: Tålmodighet

– Jeg mener det hverken er intelligens, analytisk kapasitet eller arbeidskapasitet, men tålmodighet man kommer lengst med som investor, sier Robin Øvrebø.

Han mener man bør tenke som om man sparer til pensjon når man investerer i aksjer.

– Det gjelder særlig om man er ung investor, sier han.

– Personlig har jeg et absolutt avkastningsmål, i stedet for å sammenligne meg med en indeks. Dette krever disiplin, men gjør samtidig at jeg er mindre opptatt av markedssvingninger. Jeg tenker at jeg skal være nettokjøper av aksjer i mange år fremover, og ser derfor på lavere priser som ønskelig. Da får jeg flere aksjer til en billigere penge, sier han.

Selv har Øvrebø en portefølje som består av seks aksjer, aksjer han har tenkt å eie i minimum tre til fem år.

ØVREBØS PORTEFØLJE: Slik har Robin Øvrebø posisjonert seg for langsiktig gevinst.

Foto:

– Den viktigste beslutningen jeg som investor tar er kjøpsbeslutningen. Jeg ønsker færre beslutninger fordi det gir rom for økt refleksjon rundt hver investeringsbeslutning. Investeringsprosessen er også en læringsprosess, som ikke trenger å ende med et kjøp, sier han, og legger til at ifølge forskning har du oppnådd mesteparten av nytten ved diversifisering ved åtte aksjer. Den ekstra nytten ved å legge til ett ekstra selskap er marginal. På denne måten oppnår du både diversifisering og du kan fokusere på dine aller beste investeringsideer.

– Jeg er fornøyd med porteføljen slik den er nå, og håper å komme dit hvor jeg bare trenger én investeringsidé i året.

– Ha en plan dersom markedet faller

Øvrebø forteller at felles for de aksjene han sitter med nå er at de tilhører industrier som gjorde det svakt under finanskrisen, som finans og husholdning.

– Tanken bak Frost og Prosperity, som er to veldig rentesensitive amerikanske banker, er at de vil tjene på stigende renter. Da jeg for eksempel gikk inn i Frost høsten 2015, var rentenivået i USA historisk lavt. Samtidig er dette gode selskaper som uansett er fornuftig å eie. Kron, så vinner jeg, mynt, så blir ikke resultatet så verst uansett.

– Jeg tåler å vente på at rentene kommer opp, legger han til, og understreker med det nettopp betydningen av tålmodighet.

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

– Markedet blir mer og mer kortsiktig, og da er den største fordelen man har som investor å være langsiktig. Mange tenker bare på neste kvartal, så hvis du tenker fem år fremover i tid, vil det gi deg en fordel.

Øvrebø mener et annet viktig poeng er å gjøre seg opp noen tanker om hvordan man håndterer et stort fall i markedet – før man investerer.

– Warren Buffett var innom dette i sin siste årsrapport. Han poengterte at det brukes mye tid på å prøve og forutsi kriser, men at det er umulig å faktisk spå når de kommer. De har uansett en lei tendens til å finne oss. Jeg tenker den viktigste erkjennelsen man gjør seg er at det å investere er usikkert. For det er alltid noe å bekymre seg for hvis man vil, enten det er Trump, finanskrise, techkrise eller noe annet. Samtidig er det fornuftig å ha en plan for hva du gjør om markedet faller 50 prosent, sier han.

Øvrebø blogger også om sin investeringsstrategi på Nordnet-bloggen. Han har en master of science i politisk økonomi fra Handelshøyskolen BI og jobber som saksbehandler i Nav.

Tirsdag etter at handelen på Oslo Børs er stengt kåres vinneren av Aksje-NM 2017. Om kort tid starter Aksjeligaen, den lange varianten av konkurransen, opp igjen. Mer informasjon om Aksjeligaen kommer snart.

Les også

Slik kan du spare tusenvis årlig på aksjehandel

Les også

Aksjeskolen: Sjekkliste for fundamental selskapsanalyse

Les også

Aksjeskolen: Derfor bør du lære deg stop-loss

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. Langsiktig i Aksje-NM: Slik tenker Robin og Marcus når de setter sammen porteføljen

  2. – Synd at folk flest har et «bingo»-forhold til aksjemarkedet

  3. Ekspertligaen har fått en ny utfordrer: Kjelltech

  4. Annonsørinnhold

  5. «Mange bekker små»-taktikk har økt Larsens forsprang

  6. Ekspertdeltager Robin Øvrebø i Aksje-NM 2017:
    – Jeg ser på investeringer som et maratonløp