HØY RISIKO: Investtech ser denne på fire aksjer som kan hjelpe deg med å vinne Aksje-NM.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix
Aksjeanbefalinger

Investtech: Disse fire aksjene kan gjøre deg til vinneren av Aksje-NM.

Med så stort antall deltagere og alltid mange uforutsette hendelser i markedet, hjelper det å ha flaks for å vinne Aksje-NM. Vi ser denne uken på fire aksjer, der vi tror man kan ha flaks, og kursene kan stikke av gårde.

 • Geir Linløkken
  Geir Linløkken er analyse- og forskningssjef hos Investtech.
Publisert:

Alle fire er aksjer som svinger mye fra dag til dag. Investtechs kvantitative analyser, som bygger på hva som faktisk har skjedd historisk med lignende selskaper, tilsier imidlertid at du vil tape penger på disse selskapene. Kvantitativt gjør de 20 % mest volatile aksjene det 2–3 prosentpoeng svakere enn Oslo Børs på tremåneders sikt.

Dette illustrerer et viktig forhold i markedet. Noen satser på risikable aksjer for å kunne tjene store penger fort. Det skaper en ekstra etterspørsel etter slike aksjer, ofte benevnt som Lottoaksjer. Det gjør at lottoaksjer lett blir overpriset. Når så realitetene kommer, og selskapene må bevise sin fortreffelighet, kanskje i form av Q4-tallene og utsiktene for 2017, blir mange skuffet.

Aksje-NM arrangeres i år for første gang med live aksjekurser! Meld deg på konkurransen her!

Funcom er blant de aller mest risikable selskapene på Oslo Børs. Kursen svinger lett ti prosent daglig, så her er det lett å tjene eller tape mye penger. Kursen har firedoblet seg på tre måneder på forventninger til selskapets nye spillansering. Teknisk er aksjen positiv og det kortsiktige momentumet er sterkt. Dette kan sende kursen ytterligere opp. Negative omtaler av spillet eller skuffende salgstall kan på den annen side sende kursen i kjelleren. Kvantitativt gjør de 20 % mest volatile aksjene det 2–3 prosentpoeng svakere enn Oslo Børs på tremåneders sikt.

Foto: Investtech

Seadrill har falt nesten 50 prosent på en uke, men er i skrivende stund på fredag opp 18 prosent. Aksjen kan i perioder være ganske rolig, men så plutselig eksplodere eller knekke fullstendig sammen. Her er det gode muligheter for kortsiktige gevinster.
Investtechs analyser tilsier imidlertid at kursen skal ned. Seadrill viser negativt momentum, med RSI godt under 30, et forhold som statistisk har gitt et fall mot børs på rundt fire prosentpoeng på tremåneders sikt. Dertil er volumbalansen klart negativ, trenden er fallende og den tidligere støtten ved 16–17 kroner brutt.

Foto: Investtech

Targovax et er forskningsbasert legemiddelselskap. Kursen svinger kraftig med investorenes syn på mulighetene selskapet har. Torsdag spratt kursen i været etter positive resultater fra kliniske prøver.
Det hele skyldes, slik vi tolker meldingen, at 12 av 19 pasienter levde etter to år med behandling. Hadde tallet vært 9 av 19, ville det vært ganske mislykket, da eksisterende standardbehandling gir en leverate på inntil 53 prosent, se figur. Kursen kunne da i stedet falt kraftig.

Figuren viser prøveresultatet Targovax presenterte torsdag (til venstre). Ville en liten endring ført til at resultatet hadde blitt oppfattet som en fiasko?

Foto: Investtech

Basert på statistiske signifikansmål, som også selskapet selv refererer i meldingen, er antall pasienter altfor lite til å konkludere med at medisinen virker.
Vi konkluderer med at kursen har steget for mye.
Trend og volummessig har imidlertid selskapet vært positivt en stund, og det kortsiktige momentumet er svært sterkt. Teknisk indikeres dermed en videre oppgang. Kursen kan lett stige flere titalls prosent på en uke, men også falle tilsvarende.
Teknisk og kvantitativt anses aksjen svakt positiv. I dette helt spesielle tilfellet, lar vi imidlertid vår statistiske betraktninger av de fundamentale forholdene telle med i vår anbefaling. Konklusjonen blir dermed negativ.
I en normalportefølje bør et slikt selskap uansett alltid ha liten vekt. I en Aksje-NM-portefølje kan imidlertid en høy vekt på Targovax gjøre deg til en vinner ... eller ta fra deg enhver vinnersjanse.

Foto: Investtech

SD Standard Drilling er den mest volatile av samtlige selskaper på Oslo Børs. Aksjen har historisk svingt med 96 prosent på månedsbasis. Her kan man virkelig treffe gullfuglen og få en eventyrlig avkastning på få dager.

Flere innsidere, inkludert styremedlem og bjellesau Arne Fredly og CFO Espen Lundaas, har den siste måneden kjøpt aksjer i selskapet. Det indikerer at aksjen er fundamentalt billig.

Trendbildet er også positivt, og kursen ligger nær trendgulvet nå, så oppsiden er stor.

Men så var det dette med volatilitet da. Slike risikable aksjer har i gjennomsnitt klart underprestert på Oslo Børs. Men skal man vinne Aksje-NM, må man tørre å ta noen sjanser, store sjanser.

Foto: Investtech

Her kan du lese mer om

 1. Aksjeanbefalinger
 2. Investtech
 3. Funcom
 4. Aksjer
 5. Standard Drilling
 6. Seadrill
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Hold deg unna disse aksjene

 2. Investtech: Dette er den sterkeste sektoren på Oslo Børs nå

 3. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Selg disse tre aksjene

 4. Annonsørinnhold

 5. Kommentar: Sommerstorm for tre aksjer på Oslo Børs

 6. Betalt innhold

  Ukens Investtech: Frykt for fall i tre aksjer