Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

Banken lover samtidig å donere oppunder 2 milliarder kroner til arbeid mot hvitvasking.

GRANSKES: Danske Bank har selv gjennomført en gransking i etterkant av overføringer på 1.262 milliarder kroner, som har gått gjennom den danske storbankens estiske filial. I tillegg har danske økokrim (SØIK) bekreftet at de også undersøker saken.
Publisert:

Danske Banks norske konsernsjef Thomas Borgen har gitt beskjed til styret om at han vil trekke seg, samme dag som selskapet legger frem resultatet av en gransking av potensiell hvitvasking ved bankens filial i Estland.

– Det er klart at Danske Bank har mislyktes i å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland. Jeg beklager dette dypt, sier Borgen i en melding.

Bakgrunn: Danske Bank skal granske overføringer på 1.262 milliarder kroner

Borgen sier at han tar ansvar for det som har skjedd, og at han i en periode har ment at det ville være riktig å trekke seg, men at han ville vente til granskningen var over.

Administrerende direktør Thomas F. Borgen i Danske Bank.

– Selv om granskningen utført av eksterne advokatfirmaer konkluderer med at jeg har oppfylt mine juridiske plikter, tror jeg det er best for alle parter at jeg trekker meg, sier han.

Borgen vil fortsette som sjef til en ny konsernsjef er oppnevnt.

Les også: (+) Ti nye banker på to år: Derfor har Norge fått en bankboom

Donerer til anti-hvitvasking

Samtidig opplyser banken at de vil donere 1,5 milliarder danske kroner, tilsvarende 1,9 milliarder norske, til en uavhengig veldedig stiftelse som skal settes opp for å støtte arbeidet mot internasjonal økonomisk kriminalitet, inkludert hvitvasking, skriver de.

Donasjonen vil gjennomføres i løpet av tredje kvartal 2018.

Danske Bank nedjusterer forventningene til årets resultat til 16–17 milliarder danske kroner, fra tidligere 18–20 milliarder danske kroner, på grunn av donasjonen og svakere handelsinntekter.

Les på E24+

Dette er skandalen som felte den norske Danske Bank-sjefen

Etterforskes av dansk Økokrim

Hvitvaskingsskandalen ble avslørt av avisen Berlingske i fjor. I februar i år ble banken anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

I juli avslørte Berlingske at saken er større enn tidligere antatt, og det skal samlet sett være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

Les også

– Danske Bank-varsler kan få milliondusør i USA

I august i år ble det klart at danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, har besluttet å innlede etterforskning av Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Financial Times: Borgen visste om problemer i Estland

Torsdag i forrige uke ble det kjent at Thomas Borgen ikke hadde lyttet til advarsler fra sine kolleger i konsernledelsen og samarbeidspartneren JP Morgan, om aktiviteten ved filialen i Estland.

Opplysningene kom frem i et møtereferat som Financial Times fikk tilgang til.

I referatet fra møtet, som ble holdt i oktober 2013, ble Borgen fortalt at aktivitetsnivået fra andre land til Danske Bank i Estland var større enn hos rivalene. Borgen ble rådet til at banken «hadde behov for gjennomgang og potensielt reduseres», ifølge møteprotokollen.

Under møtet skal Borgen ha «understreket behovet for en middelvei, og ønsket å diskutere dette videre utenfor forumet», ifølge møtereferatet.

En kilde med kjennskap til saken sier til FT at dokumentet er et avgjørende bevis på at ledelsen i Danske Bank visste om problemene og at en beslutning ble tatt om likevel ikke å stanse forretningen.

Thomas Borgen er fra Sarpsborg, og har bakgrunn som administrerende direktør i Fokus Bank fra 2000 til 2009. Borgen ble utnevnt til administrerende direktør i Danske Bank-konsernet i september 2013.

Publisert:

Her kan du lese mer om