Børsrush i 2017: Høyeste antall børsnoteringer siden før finanskrisen

Ikke siden 2007, året før markedet kollapset, har flere nykommere fristet lykken på Oslo Børs. Men et enda større rush av børsdebutanter kan komme neste år, ifølge ABG-sjef Knut Brundtland. 

STRØMMER TIL BØRS: Spesielt sparebanker og IT-selskaper har funnet veien til Oslo Børs i år.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:

I et år der Oslo Børs passerte 800 poeng for første gang, og oppgangen nærmer seg 20 prosent, har det også vært en strøm av nye selskaper som frister lykken på Børsens markedsplasser.

På Merkur Market ble Tysnes Sparebank det seneste tilskuddet i desember. Det markerte årets 21. notering av et nytt selskap.

Det er en stund siden noteringsaktiviteten var like høy. Nærmere bestemt må man tilbake til 2007 for å finne et år der like mange selskaper har debutert på børs. Tilbake i året før finanskrisen ble det notert hele 58 selskaper på børs (se faktaboks).

Knut Brundtland, sjef i meglerhuset ABG Sundal Collier, sier aktiviteten i år er litt over normalen, men han ser signaler som tyder på at det kan komme et rush av børsdebutanter neste år.

– Vi har aldri sett så mange mandaterte transaksjoner med børsnotering året etter som i år. Da er det mye opp til markedet hvordan det går, men slik vi ser det er markedet åpent for noteringer, sier Brundtland til E24.

Lave renter gir høy prising

De siste årene har ABG vært den dominerende aktøren blant de norske meglerhusene i markedet for innhenting av egenkapital til selskapene som går på børs.

Siden slutten av 2014 har meglerhuset vært rådgiver i 13 børsnoteringer, der det er hentet inn totalt 25,6 milliarder kroner, ifølge en oversikt fra ABG.

Ifølge Brundtland er det tre årsaker til at det kan komme en strøm av nynoteringer.

For det første er verdsettelsen historisk attraktiv. For eksempel er den mye brukte multippelen pris over inntjening (P/E) på høye nivåer, noe som betyr at investorene er villig til å betale mer for inntjeningen i selskapene.

Høy prising er attraktivt for selskaper som vil på børs.

– Det henger igjen sammen med at det er et historisk lavt rentenivå. Det medfører alt annet like høyere multipler fordi det er færre alternativer, sier Brundtland.

Han peker i tillegg på at investorene har mye tilgjengelig kapital, pluss at børsnotering fremstår som et attraktivt alternativ når et selskap skal utvikles.

– I år har det vært et ganske bredt utvalg av selskapet som har gått på børs. I noen år er det visse sektorer som er mer attraktive enn andre, men i år er det mange sektorer, sier ABG-sjefen.

Sparebanker frister lykken

Kommunikasjonssjef Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier bank og IT skiller seg ut i år. Fem sparebanker har fristet lykken, hvorav tre på markedsplassen Merkur Market og to på Oslo Børs.

Les også

Investorene på Oslo Børs forskjellsbehandles oftere

– Vi ser at sparebanker er den type selskaper som aksjonærer har et forhold til. Det er selskaper som har en lokal forankring og de tiltrekker seg lokale aksjonærer på Oslo Børs, sier han.

Vekst er en felles årsak til at man går på børs.

– Det er naturlig når du henter inn nye eiere at du gir de muligheten til å omsette papirene de investerer i på børsen. Det er også lettere å benytte seg av kapitalmarkedet når de er på børs, sier Aase.

IT-sektoren, som er liten på oljetunge Oslo Børs, har fått fire nye medlemmer, i tillegg til at dataleverandøren Infront ble notert. Den største IT-noteringen skjedde i sommer da Evry returnerte på børs etter noen år i privat eie.

IT-sektoren utgjør kun 2,6 prosent av markedsverdien på Oslo Børs, men verdien har økt med 20 milliarder kroner i år, hvorav nykommerne står for 14 milliarder av veksten, ifølge Aase.

Slik har det gått med nykommerne

Men som med mye annet er det ikke alt som blir til gull. Av nykommerne har 13 hatt en positiv kursutvikling, to har stått på stedet hvil, mens seks har måttet se kursen falle, enkelte også betydelig.

saken fortsetter under

BØRSDEBUTANTER: Stolpene viser kursutviklingen i prosent (per 20.12) siden noteringen for årets 21 nykommere på Børsens markedsplasser.

Foto: E24/Oslo Børs

Mens Fjord1-aksjen har bykset over 35 prosent er Unified Message Systems blant taperne. Sistnevnte, som leverer løsninger for krise- og massevarslinger av forskjellig slag til befolkningen, gikk på børs til 1,25 kroner per aksje i januar.

Med kjente navn som Øystein Stray Spetalen og John Fredriksen på aksjonærlisten bykset aksjen nær 20 prosent første dag, til tross for at selskapet enda ikke hadde noen overskudd å vise til.

Siden den gang har kursutviklingen vært mindre lystig. Aksjen har ligget i en fallende trend gjennom hele året, og aksjonærene har måttet se børsverdiene krympe med rundt en fjerdedel.

Les også

Knallår for obligasjonslån: – 2017 blir et rekordår

Heller ikke Saferoad har blitt noen børsrakett. Infrastrukturselskapet med røtter fra Nordvestlandet tilbake til 1947 ble tatt på børs i slutten av mai.

Saferoad, som tilbyr alt fra midtrabatter og rekkverk til lyssystemer, skilt, støyskjerming og veimerking, gjorde det før noteringen klart at det ikke manglet på vekstambisjoner.

Selskapets regnskapsrapport for tredje kvartal så imidlertid ikke ut til å innfri markedets forventninger. Da tallene ble lagt frem falt aksjen kraftig, og fasit siden noteringen viser så langt en kursnedgang på rundt 25 prosent.

Hverken Saferoad eller UMS vil snakke om aksjekursen.

– Det er aksjemarkedet som bestemmer kursen på Saferoad, jeg holder mitt fokus på drift og videreutvikling av selskapet, skriver Saferoad-sjef Morten Holum i en epost.

– Vi vokser butikken vår, sakte, men ikke like fort som jeg skulle ønske. Men det vi ser av underliggende business er langt bedre enn for et år siden, sier UMS-sjef Espen Gylvik.

Ifølge Gylvik har selskapet i år blitt rigget for å utnytte muligheter som begynner å materialisere seg.

– Året har vært ok. Grunnlaget er lagt for et langt mer suksessfullt 2018, sier han.

Les også

Investorene på Oslo Børs forskjellsbehandles oftere

Les også

– Et gedigent mageplask

Les også

– 2017 blir et rekordår

Her kan du lese mer om

  1. Oslo Børs
  2. Aksjer

Flere artikler

  1. Mercell med knallsterk børsdebut – vil ta Europa med storm

  2. Biotekselskapet Exact Therapeutics til værs på Merkur Market første handelsdag

  3. Oslo Børs mot noteringsrekord: Sjefen tror ikke det skjer så mye «gambling»

  4. Annonsørinnhold

  5. Mowi trekker Oslo Børs markant opp

  6. DNB Markets vil hjelpe chilenske oppdrettere til Oslo Børs